jedna z wielu wersji tego przysmaku! Smaczna na zimno jak i na ciepło. Sama jadłam podobne na imprezie i to zainspirowało mnie aby stworzyć nowe smaki :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 gr. surowego boczku 1 mała cebula 1 opakowanie serka do smarowania kanapek ze szczypiorkiem 150 g żółtego sera Wykonanie: Piekarnik ustawiamy na 200*C Serkiem ze szczypiorkiem(...)smarujemy całą powierzchnię rozłożonego ciasta francuskiego. Następnie układamy boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę. Na samą górę posypujemy ciasto żółtym startym serem. Wszystko dokładnie i ciasno zawijamy w roladę. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut i gotowe
W Moim Magicznym DomuSzybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3 Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku Przygotowanie Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni
R'n'G KitchenSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy(...)wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy
Gotowanie moimi oczamiZnowu przegapiłam urodziny bloga, już 3 lata minęło :)). Nie mam z tej okazji żadnego ciasta, ale pizza lub ślimaczki jak kto woli też może być ;) Pyszności, kocham po prostu ciasto francuskie , może się powtarzam, ale jest rewelacyjne i tyle :)) Miłego weekendu Wam życzę :) Inspiracja: klik Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kukurydza kilka suszonych pomidorów papryka czerwona(...)pomidorowy starta mozzarella oregano sól Kurczaka kroję w drobne kawałki, solę, dodaje oregano i podsmażam. Paprykę, pomidorki również kroję. Wszystkie składniki dzielę na 2 części . Jedno ciasto francuskie rozwijam, smaruję sosem pomidorowym i wykładam na nie kurczaka, paprykę, pomidory, kukurydzę, posypuję jeszcze oregano i serem mozzarella. Roluje ciasto w poprzek i kroję kawałki o szerokości około 2 cm. Układam
kruche babeczkiściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
U Fiolkiściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchniNapoleonka – ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym. Proponuję napoleonkę z kremem budyniowym. Ciasto francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono bardziej pracochłonne niż trudne. Jednak jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku. Jednak inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje
królestwo garówJuż niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji) Składniki
karmelowywiesz, co podać niespodziewanym gościom? Nie chcesz ciastek ze sklepu ani gotowych paczkowanych ciast? Upiecz francuskie ciasteczka miodowo-orzechowe. Jakiś czas temu pokazywałam Wam ciasteczka francuskie z gruszką , dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu(...)kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego, trochę orzechów i miód. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego płynny miód orzechy włoskie Orzechy rozłupać z łupinek i posiekać drobno. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Obie części posmarować płynnym miodem, najwygodniej przy pomocy pędzelka. Na miodzie rozsypać posiekane orzechy. Każdy płat złożyć na trzy razy wzdłuż dłuższego boku
Codzienna kuchnia niecodziennajeść na okrągło. Takie kąski możecie zabrać także ze sobą do pracy. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno. Niby nic wielkiego a jakie dobre. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 bakłażan 15 pomidorków koktajlowych sól, pieprz olej rzepakowy bazylia świeża 130 g sera mozzarella papryka chili Ciasto francuskie kroję na prostokąty 6x10 cm. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam
wesoła kuchniamięso obsmażyć z każdej strony na patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa) i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta lekko przesmarować rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną polędwicę i zrolować, boki podłożyć(...)spód. Wierzch można udekorować. Ważne, żeby złączenie ciasta znalazło się na spodzie . Teraz naszą zawiniętą w ciasto francuskie polędwicę, wkładamy do lodówki w najzimniejsze miejsce na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 oC .Wyjętą z lodówki polędwicę smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na 18 sztuk: ? 9 świeżych moreli ? 1 ciasto francuskie ? 1 cukier waniliowy ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1 żółtko ? 1 łyżka mleka Wykonanie: ? Morele przekroić na połówki. Każdą naciąć na wierzchu ostrym nożem nie przecinając do końca. ? Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy większej o 1 cm od średnicy moreli. ? Na każde kółko ciasta położyć połówkę moreli stroną od pestki
To co kochamochotę na jakieś ciepłe, smaczne danie. W takie dni przygotowuje słoną tartę. Składniki możemy swobodnie zmieniać, w zależności od zawartości lodówki ;) Warto mieć w zamrażarce awaryjną porcje ciasta francuskiego. Składniki (na okrągłą formę, o średnicy 30 cm): -250 gram ciasta francuskiego -100 gram boczku pokrojonego w kostkę -1 duży por -średnia cebula(...)Następnej dodajemy pokrojony drobno por. Doprawiamy porządna szczyptą gałki muszkatołowej. Dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto wykładamy na formę, pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem powierzchnie ciasta i przykrywamy kolejna warstwą papieru, lekko dociskając by boki ciasta nie opadły. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut
Smakuj życie!równą warstwę jednocześnie nie parząc sobie palców BARDZO gorącym karmelem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, podkręcamy trochę temperaturę i przez kilka minut grzejemy- gruszki mają zmięknąć, a sos cudownie zgęstnieć. Ciasto francuskie rozpakowujemy i formujemy mniej więcej w kształcie naszej patelni czy rondla. Ostrożnie układamy ciasto na owocach, lekko dociskamy, ale uważamy na palce. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto francuskie
les mirabelles