ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:147/509)

Chrupiące pierożki z serem i szpinakiem 123

Czas przygotowania: 45 min. Składniki na 4 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g) 4 garście świeżego szpinaku baby 4 łyżki białego sera greckiego Myzithra 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżeczki posiekanego koperku oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE farszu szpinakowo-serowego(...)odstawiamy. PRZYGOTOWANIE dipu jogurtowego do pierożków: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy drobno starty czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i ostawiamy. PRZYGOTOWANIE chrupiących pierożków: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy nożem na 4 prostokąty. Każdą część ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Na cieście układamy farsz i składamy ciasto na formę trójkąta. Zlepiamy brzegi pierożków. Gotowe układamy na blaszce

kulinarnyJa
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 22

wykwintnym wydaniu, po francusku. Rewelacyjna konfitura z czerwonej cebuli może być wykorzystana do innych dań. Składniki na 2 porcje: ? 2 kawałki filetu z jelenia ? 1 jajko ? 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata ? 5 ziaren jałowca potłuczonego ? 2 ząbki czosnku drobno posiekanego ? gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego ? szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej ? sól, grubo mielony pieprz do smaku(...)maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. ? Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. ? Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. ? Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze na spód i 2 większe na wierzch. ? Mniejsze kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć po łyżce konfitury z cebuli, na to filet

To co kocham
Mini szarlotki na cieście francuskim 117

Jabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie  - idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.  Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem  z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami.  Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić.  Lubię te chwile oderwane od rzeczywistości(...)łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,  skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki,  dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty,  na środek każdego kwadratu nałożyć farsz jabłkowy,  rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem.  Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem,  wstawić

Moja kraina smaków
Francuskie ramekiny z gruszką 122

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 6 sztuk, ramekiny o średnicy 9 cm) 1 paczka ciasta francuskiego 3 duże gruszki cukier puder, cynamon, kardamon  masło do wysmarowania ramekinów Ramekiny delikatnie posmarować masłem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy z kwadratów delikatnie włożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z łososiem na cieście francuskim 82

pietruszki 1 łyżka usiekanego szczypiorku kilka listków oregano sól pieprz otarta skórka z cytryny 50 g mozzarelli z bloku szczypta oregano pomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim.  Jajka roztrzepać

Gotowanie jest łatwe
Parówki w cieście francuskim 185

Propozycja ciepłej kolacji z parówkami. Szybka i pożywna przekąska. Składniki: - 6 sztuk parówek - 1 ciasto francuskie - 6 plastrów żółtego sera np. gouda - szczypiorek - 100 g tartego sera mozzarella - 1 żółtko - 1 łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na sześć prostokątów, na każdy kładziemy plasterek sera tak żeby z każdej strony 0,5 cm ciasta nie było przykryte serem

Kulinarne życie
FRANCUSKI ŁOSOŚ 111

składniki: filet świeżego łososia porcja gotowego ciasta francuskiego(kupuję w lidlu) świeży szpinak 2 łyżki masła 1 jajo sól i pieprz Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak umyć ,osuszyć i podsmażyć na maśle. Na cieście francuskim położyć połowę szpinaku, filet łososia i przykryć go resztą szpinak u . Zawinąć ciasto i pos marować  wierzch rozmąconym

Cytryna&Co.
Hit imprezy francuskie ślimaki z boczkiem i cebulą 172

jedna z wielu wersji tego przysmaku! Smaczna na zimno jak i na ciepło. Sama jadłam podobne na imprezie i to zainspirowało mnie aby stworzyć nowe smaki :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 gr. surowego boczku 1 mała cebula 1 opakowanie serka do smarowania kanapek ze szczypiorkiem 150 g żółtego sera Wykonanie: Piekarnik ustawiamy na 200*C  Serkiem ze szczypiorkiem(...)smarujemy całą powierzchnię rozłożonego ciasta francuskiego. Następnie układamy boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę. Na samą górę posypujemy ciasto żółtym startym serem. Wszystko dokładnie i ciasno zawijamy w roladę. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut i gotowe

W Moim Magicznym Domu
Tarta z cebulą i oliwkami 78

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni

R'n'G Kitchen
Róże z ciasta francuskiego 213

Składniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy(...)wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy

Gotowanie moimi oczami
Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 190

Znowu przegapiłam urodziny bloga, już 3 lata minęło :)). Nie mam z tej okazji żadnego ciasta, ale pizza lub ślimaczki jak kto woli też może być ;) Pyszności, kocham po prostu ciasto francuskie , może się powtarzam, ale jest rewelacyjne i tyle :)) Miłego weekendu Wam życzę :) Inspiracja: klik Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kukurydza kilka suszonych pomidorów papryka czerwona(...)pomidorowy starta mozzarella oregano sól Kurczaka kroję w drobne kawałki, solę, dodaje oregano i podsmażam. Paprykę, pomidorki również kroję. Wszystkie składniki dzielę na 2 części . Jedno ciasto francuskie rozwijam, smaruję sosem pomidorowym i wykładam na nie kurczaka, paprykę, pomidory, kukurydzę, posypuję jeszcze oregano i serem mozzarella. Roluje ciasto w poprzek i kroję kawałki o szerokości około 2 cm. Układam

kruche babeczki
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 93

ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

U Fiolki
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 158

ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

Fiolka w kuchni
Napoleonka 227

Napoleonka – ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym. Proponuję napoleonkę z kremem budyniowym. Ciasto francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono bardziej pracochłonne niż trudne. Jednak jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku. Jednak inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje

królestwo garów