ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:154/509)

Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim 271

Szybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.  1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety  1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami 140

trzeba wielu składników ani dużo czasu  by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 182

sprostowanie  - uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje(...)się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście francuskim. Jednak na szczęście jest też metoda uproszczona, dla leniwych właśnie:), i taką Wam z czystym sumieniem polecam. Ja przygotowałam ciasto, a właściwie  zrobił to za mnie mój kochany mikser, w czwartek, a w sobotę wszyscy delektowaliśmy się najlepszymi daniszami pod słońcem:) Nie oznacza to, że wersja

KUCHARNIA
Mini szarlotki 75

Mini szarlotki to doskonały pomysł na szybką słodką przekąskę. Mamy ochotę na coś słodkiego po ciężkim dniu, potrzeba niewiele aby sprawić sobie przyjemność:) Zaopatrzmy się w ciasto francuskie, jabłka lub słoik gotowych smażonych i oto cała tajemnica. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg jabłek lub gotowe jabłka smażone, duży słoik 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko cukier puder do posypania

gotuj ze mną
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 122

mnie ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej   Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli(...)obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą, omijając brzegi). Na wysmarowane ciasto układamy przez cała jego długość i szerokość plasterki bardzo cienko pokrojonej szynki (im bardziej cienkie tym lepiej). Ciasto

ChilliJemy
Sakiewki z tuńczykiem 88

delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Notatki - do sakiewek świetnie pasuje filiżanka czerwonego barszczu - sakiewki świetnie smakują na ciepło jak i na zimno - ciasto francuskie nie może zbyt długo leżeć w cieple, dlatego najpierw należy przygotować sakiewki z jednego arkusza ciasta i upiec. Drugi arkusz w tym czasie przechowujemy w lodówce by Małgorzata Hert

Wędrówki po kuchni
Pizza rolls 202

wykorzystać ten czas na podanie gościom smacznych i oryginalnych przegryzek. Finger food jest idealne na karnawałowe szaleństwa, no i nie musicie brudzić talerzy :) Pizza rolls to pyszne ruloniki z ciasta francuskiego z przyprawami i farszem przypominającym smakiem pizzę. Zasmakują każdemu fanowi fast foodów, no i nie zajmą dużo czasu podczas przygotowań. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta francuska z łososiem i brokułem 161

opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie i docisnąć. Położyć na nim kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto i nie doprowadzić do jego wyrośnięcia podczas pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Można piec z termoobiegiem. Łososia pokroić na 1 cm kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Brokuła podzielić na różyczki i gotować

Jaglusia
Zawijaniec z kurczakiem i porem 63

pokrojony por. doprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową i oregano. Smażyć aż por zmięknie. Wlać śmietanę i gotować aż płyn się lekko zredukuje. Nie musi być suche.   Ciasto francuskie rozwinąć, naciąć boki na kształt choinki. Na środek wzdłuż położyć kawałki sera, na to kurczaka, przestudzony por i ponownie ser. Zawinąć na przemian raz z jednej raz z drugiej

Kuchnia Pokoleń
Jabłka pieczone pod ciastem francuskim 144

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi  i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)  Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka Łyżeczka(...)dodajemy miód i całość mieszamy. Jeśli ktoś jest wielbicielem imbiru, czy gałki muszkatołowej to również może je dodać. Całość podsmażamy około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto francuskie kroimy w paski mniej więcej równej szerokości. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążanych jabłek, następnie na wierzchu układamy kratkę z ciasta francuskiego. Tak przygotowane jabłka pieczemy około 15-17 minut

Kolizje Smaków
Francuskie serduszka 69

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki cukru trzcinowego Z ciasta francuskiego wykrawamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy po pół łyżeczki konfitury, sklejamy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika, wg. przepisu na opakowaniu

Kocham Czekoladę
Francuskie serduszka 84

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki cukru trzcinowego Z ciasta francuskiego wykrawamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy po pół łyżeczki konfitury, sklejamy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika, wg. przepisu na opakowaniu

Kocham Czekoladę
Pierogi z pieczarkami 169

Najszybsze pierogi świata... Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego omija nas przygotowanie ciasta na pierogi. Dodatkowo ciasto francuskie sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie.  Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży) 1 łyżka margaryny(...)patelni nie przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nie puściły wody). Dodajemy tymianek. Smażymy 20min. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Dodajemy do pieczarek, mieszamy i smażymy jeszcze około 5min. Studzimy.  Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szarlotka w cieście francuskim 163

macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć pyszny wypiek :) Jedyny mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim? Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka cynamonu

Słodkie Przyjemności
Kremówka - połączenie ciasta francuskiego i budyniu 186

opakowanie ciasta francuskiego (350 g) 1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 i 1/4 szklanki mleka 250 ml śmietany 30%  25 g masła  cukier puder Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na trzy części. Każdą część nakłuć widelcem, aby ciasto podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Piec 15 minut (tj. tak długo, aż ciasto będzie

Ugotować