ciasta francuskiego można wyczarować różne różności. Pyszności na słono, słodko, z mięskiem czy z warzywami - za to plus dla niego. Minusem jest cena - za 450 g bezglutenowego ciasta francuskiego zapłaciłam prawie 10.oo zł. Jednak nigdy wcześniej nie próbowałam więc postanowiłam coś wyczarować - nadziewane kieszonki. FARSZ - nie jestem w stanie określić gramatury ponieważ powstał "na oko" pieczarki cebulka boczek(...)gotowego farszu dodajemy troszkę sera żeby farsz fajnie nam się połączył i nadziewamy nasze kieszonki. Często jeśli chce mieć jednolitą masę albo farsz - używam blendera. Pieczemy do zarumienienia się ciasta. Proste, smaczne i szybkie. Smaczna przekąska gotowa
BezglutenowaIzabelaSezon na szparagi powoli się zaczyna. My lubimy bardzo. Tym razem zrobiłam z pstrągiem łososiowym, mozzarellą, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko zapiekłam w cieście francuskim. Wyszło pysznie, na pewno powtórzymy nie raz :-) Miłego dnia :-) Składniki: około 500 g filetu z pstrąga łososiowego 1 opakowanie szparag 1 łyżeczka cukru 1 kulka mozzarelli 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Ja gotuję do momentu, aż będą al'dente. Wyjmujemy, studzimy. 2. Pstrąga myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na 3 mniejsze porcje. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Z jednej strony
kruche babeczkiSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 cukinie (w sumie o wadze 800 g) 200 g groszku 200 g fety 200 ml mleka 1 szalotka 2 jajka 3 ząbki czosnku 5 listk ó w bazylii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2-3 zucchine (ca. 800 g) 200 g di piselli(...)temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). W misce ubijamy jajka z mlekiem . Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszon ą fetę. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno tarty wykładamy podsmażoną cukini ę i groszek. Na warzywa wylewamy masę jajeczną . Brzegi ciasta delikatnie zawijamy
La grande e la piccola cuocaPaszteciki z ciasta francuskiego z farszem przygotowanym z mięsa, soczewicy i warzyw doprawionego przyprawą curry. PASZTECIKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego; 250 gramów kiełbasek merguez lub innych, dobrze przyprawionych; 200 gramów mięsa z indyka; 100 gramów brązowej soczewicy; czerwona papryka; marchewka; duża cebula; 2 łodygi selera naciowego; 1 kapusta pak choy... Artykuł Paszteciki z mięsem
Kuchnia TomkaPaszteciki z ciasta francuskiego mogą być podawane jako szybka przekąska na przyjęciach. Robi się je w kilka chwil, oczywiście jeśli korzystamy z gotowego ciasta francuskiego:) Z pewnością zdobędą uznanie Twoich gości i staną się hitem każdej imprezy. Tym razem robiłam je z małych dziecięcych paróweczek, które znalazłam na sklepowej półce, ale można je zrobić ze zwykłych długich parówek (tylko
Krokusowy DomDzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę
Kulinarne przygody GatityDziś kuchnia Gatity serwuje prosty i pyszny obiad. Zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, tak na wszelki wypadek, bo można z niego wyczarować szybkie dania z tego co mamy pod ręką. Tym razem szparagi czekały na swoją kolejkę, nie miałam na nie pomysłu, ale jak jest francuskie, to pomysł zawsze się znajdzie. Szybka tarta ze szparagami i kozim serem(...)Szybka tarta ze szparagami i kozim serem Szybka tarta ze szparagami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 18% sól pieprz łyżeczka suszonego tymianku 1 pęczek zielonych szparagów oliwa z oliwek kawałek koziego sera świeże tymianek do posypania Wykonanie
Kulinarne przygody GatityTrójkąty z gotowego ciasta francuskiego , błyskawiczne w przygotowaniu . Idealne,gdy mamy przysłowiowe nic w lodówce a goście pukają do drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam. POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców(...)roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny+kilka łyżek cukru pudru Przygotowanie Ser, masło,żółtko skrobię i cukier mieszamy. Ciasto kroimy na trójkąty, które układamy na papierze do pieczenia na blasze. Na trójkąty wykładamy po łyżce sera i owoców. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na termoobiegu
WYSPA SZCZĘSLIWAszybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat(...)Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym
SzczyptaSmaQUważam, że ciasto francuskie daje nam wiele możliwości. Smakuje zarówno na słodko jak też z różnymi dodatkami na ostro. Można dzięki niemu nadawać potrawom ciekawy kształt i smak. Przykładem na to mogą być zrobione przeze mnie pikantne ślimaczki, które można podawać na ciepło jak i na zimno. Smakują jeszcze lepiej maczane w sosie czosnkowym ( przepis ) lub jakimkolwiek innym (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 20 dag wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ciasto rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze aby rozmarzło. 2. Boczek pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i też pokroić w niedużą kostkę. Cebulę
Danka PichciCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością(...)się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy
Moniki Smakołykibiałe kiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko, 3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej szaszłyki i posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić blachę do piekarnika i całość piec (opcja góra-dół) przez około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni. Podawać gorące z żurkiem lub białym barszczem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniRogaliki z ciasta francuskiego to jedna z najszybszych, słodkich przekąsek. To przepis, który szykuje się błyskawicznie. Rogaliki wychodzą piękne, pachnące i super pyszne. - gotowe ciasto francuskie - ich szykowanie zajmie Ci tylko kwadrans - można je nadziewać czekoladą, kremem lub marmoladą
AniaGotuje.plSylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie
codojedzeniapadano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchniainspiracje, ciekawe pomysły i mnóstwo nowych przepisów. W końcu jest tyle do zrobienia, tyle do spróbowania. Moje postanowienia w tym roku tyczą się głównie kuchni. Przyjaciółka rzuciła mi wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne: * Mus czekoladowy * Tarta Tatin * Baclava * oczywiście Ciasto francuskie * Ravioli * Risotto * Domowe pieczywo * Domowy makaron
W poszukiwaniu inspiracjipadano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchniadania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;) Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka pomidorów suszonych kulka mozzarelli kilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone) 1 papryczka chili 1 białko Ciasto rozwijamy i wycinamy nożem kwadraty(...)kawałeczki papryczki chili. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jajka by ciasto było ładnie rumiane. Piec w 180 -190 stopniach C około 20 minut. Kwadraty fajnie się wybrzuszają jak poduszki :) ciasto francuskie z papryczką chili
Bon Appetit Małgorzaty