Dużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym(...)rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku
Spektrum SmakuCIASTECZKA FRANCUSKIE Z SEREM I BRZOSKWINIAMI Uwielbiam je po prostu. Doskonały zamiennik drożdżówek, lub kanapek. To kolejny przepis, który kategoryzuje się do tych łatwych i przyjemnych w wykonaniu. A do tego smacznych, dzięki korzennemu nadzieniu, który tworzy serek śmietankowy i brzoskwinie wraz z przyprawami:) Pycha! SKŁADNIKI ( Na ok. 26 sztuk) NADZIENIE Z OWOCÓW: 1 szklanka pociętych w niedużą(...)masa będzie gładka, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Kremówkę ubijamy ręcznie rózgą, nie musi być idealnie ubita. Dodajemy do sera, mieszamy, odstawiamy. Kiedy już mamy wszystko przygotowane, wyciągamy ciasto francuskie z lodówki i kroimy na części - kwadraciki o wymiarach 8cm x 8cm. (Jeśli chcesz, możesz zrobić te ciasteczka dwa razy większe, wtedy nakładasz dwa razy więcej farszu niż normalnie
Calzonella.comtrzech różnych wersjach. Przyrządzenie ich zajęło mi niewiele czasu, a efekt okazał się przepyszny. Tak przynajmniej orzekli moi goście i domownicy. Polecam, do wypróbowania. Składniki: • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego • ketchup łagodny • koncentrat pomidorowy • zioła włoskie • czosnek Farsz I: • 500 g pieczarek • 200 g chudego boczku • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Farsz II: • 200 g salami • mozzarella • ser żółty(...)Farsz III: na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. 5. Płat schłodzonego ciasta francuskiego smarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Do farszu I i III pasuje ketchup, do farszu II koncentrat, ale można to dowolnie zmieniać. 6. Warstwę ketchup lub koncentratu oprószyć ziołami włoskimi
W mojej kuchnistole. Każda z przekąsek jest warta wypróbowania. Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi przepisami. Na pewno zachwycą Wasze podniebienia. 1. Imprezowy wieniec Przepis na: Przepiski.pl 2. Szybkie przekąski z ciasta francuskiego Przepis na: Alledobre.pl 3. Nadziewane bułeczki z patelni Przepis na: ProstaKuchnia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Skrzydełka z kalafiora Przepis na: KulinarnePrzeboje.pl 5. Paszteciki z ciasta francuskiego Przepis na: ugotować
Damusia.plDzięki firmie Trnd i Zott miałam okazję spróbować serów wytwarzanych z mleka pochodzącego od krów karmionych paszą wolną od genetycznie modyfikowanych organizmów i pochodzących z Europy. Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 1 ser zotarella 125g - 500 g szparagów zielonych - 3 jajka - 2 łyżki śmietany 18 % - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy. Ciasto francuskie wykładamy
Kulinarne życiepochodzenie. Jako przystawka bądź przekąska podczas uczty świątecznej oraz nocy sylwestrowej, podana z ulubion ą sałatą oraz bagietk ą uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam również na pieczonego łososia w cieście francuskim (en croûte), który od wielu lat gości na moim stole i cieszy się wielkim powodzeniem: Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim Życzę Wszystkim Zdrowych
Wino Francja KuchniaCiasto francuskie dobrze jest mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach
Szybko Tanio Smacznieczekolady jajko olej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dla uzyskania wyraźnych rozwarstwień smaruję odrobiną oleju, składam na pół i jeszcze raz wałkuję. Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk. Układam na każdym po kawałku banana, posypuję startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale
prawdziwe jedzeniekiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą(...)tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem
Kulinarne PrzebojeSzczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich, dużo radości, uśmiechu i spełnienia marzeń :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 10 dkg szynki 10 pomidorków koktajlowych 1 kulka mozzarelli duża 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych 5 pomidorów suszonych 50 g roszponki pieprz czerwony, natka pietruszki sos vinaigrette 1 kawałek sera feta 2 łyżki sosu pomidorowego 1 kawałek ogórka zielonego Z ciasta francuskiego(...)pokrojoną szynkę, piórka cebuli, połówki pomidorków koktajlowych. Brzegi podwijam do środka, robiąc taką zakładkę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę około 15 minut aż ciasto zarumieni się. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki za pomocą foremki małej i też upiekłam . Użyłam do dekoracji sałatki. W tym czasie myję roszponkę, układam na desce, dodaję kawałki sera feta
wesoła kuchniadużo barszczu wigilijnego, bardzo polecam podać do barszczu właśnie fasolę jaś. Najlepiej taką świeżą, gotowaną, ale można też ostatecznie użyć tej z puszki. 3. Paszteciki drożdżowe lub z ciasta francuskiego Paszteciki drożdżowe to również popularna przekąska do barszczu(...)kilku lat przygotowuję je właśnie z farszem z soczewicy, według tego przepisu. Taki farsz można urozmaicić, dodając pieczarki. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Wówczas wykonanie takich pasztecików nie zajmie Wam dużo czasu. 4. Kulki ziemniaczane W wielu regionach naszego kraju podaje się barszcz czerwony z ziemniakami. Dotyczy to jednak barszczu zabielanego
Wiszniówkanatkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jajka i delikatnie mieszamy. Tarta z jajkiem i warzywami Ta tarta to świetna propozycja na wielkanocny obiad. Składniki: 1 ciasto francuskie 4 jajka 1 cukinia 1 cebula 1 papryka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle(...)oliwie. Jajka roztrzepujemy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy warzywa i jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut. Jak widać, na wielkanocnym stole można przygotować wiele pysznych i kolorowych potraw z użyciem jajek. Zachęcam do eksperymentowania i testowania własnych pomysłów na świąteczne smakołyki. Wesołych Świąt Wielkanocnych! Sprawdź najnowsze
Via GustoCiacha poduszeczki czereśniowe z konfitura z tych owoców. Zrobimy je w 30 minut. Idealne dla niespodziewanych gości. Konfitura czereśniowa jest obłędna, z chrupiącym ciastem stanowią świetny duet. 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 25 dkg czereśni 2 łyżki cukru trzcinowego mięta do dekoracji Kilka czereśni odkładam do dekoracji, resztę dryluję(...)Przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu, tak długo aż zrobi się fajna gęsta konfitura. Ciasto francuskie kroję na kwadraty o wymiarach 8x8 cm. Układam na papierze do pieczenia w odstępach bo urosną. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę na 20 minut. Piekłam w dwóch turach bo moja blacha nie pomieści
wesoła kuchniazrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół(...)ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłek pozostawiając na końcach
Ala piecze i gotujewiosenny deser i to taki ekspresowy, a do tego pyszny? Domowa karpatka z musem malinowym, którą robi się szybko, bo nie trzeba piec ciasta tylko wystarczy użyć gotowych ciast francuskich. Prawda, że to genialne? Pomysł co prawda nie jest mój tylko autora portalu Knurr.pl ale polecam go z czystym sercem. I zapraszam do przygotowania tego ciasta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik