ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:172/509)

80 przepisów na dania na kolację 96

sosie pomidorowym z wódką sałatka ziemniaczana z łososiem sałatka ziemniaczana z musztardą dijon hummus z suszonymi pomidorami sałatka z boczkiem i truskawkami makaron z pesto z awokado pizza z ciasta francuskiego + video sałatka z griillowanych warzyw z serem halloumi carpaccio z cukinii sałatka z kurczakiem i oscypkiem oscypek pieczony w boczku przepis na placki ziemniaczane pasta z wędzonego kurczaka sałatka(...)wędzonym kurczakiem bliny z kawiorem przepis na leniwe placki chlebowe z patelni ślimaczki z ciasta francuskiego sałatka z kaszą bulgur sałatka ziemniaczana z jajkiem carpaccio z buraka placuszki pełnoziarniste bruschetta z gruszką i kozim serem małże w białym winie kanapka ze stekiem placki z gotowanych ziemniaków sałatka cezar hummus z soczewicą placuszki serowe z prażonymi jabłkami sałatka z tuńczykiem podstawowy

nietylkopasta.pl
Francuskie z serem i rabarbarem 119

Najlepsze są jeszcze ciepłe, chrupiące z pysznym kwaskowym nadzieniem rabarbarowym. Do zrobienia w 30 minut. Szybkie ciacha do kawy które zrobi każdy.  1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera twarogowego 1 żółtko 1 łyżka cukru trzcinowego rabarbar: 6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru 4 truskawki 1 jajko do posmarowania cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myję i kroję na długość(...)około 6 cm i zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 30 minut. Ciasto francuskie kroję na prostokąty o wymiarach cztery sztuki 8X12 cm, i cztery sztuki 10 na 14 cm. Większe kawałki ładnie nam skleją się ze spodem. Ser miksuję blenderem z żółtkiem, dodaję cukier. Na mniejszych kawałkach układam ser i po bokach po 2-3 paski rabarbaru oraz truskawkę przekrojoną

wesoła kuchnia
Owoce w cieście francuskim 185

Najprostszy deser na swiecie: owoce w cieście francuskim. Bez owijania, nakrywania, długiego czekania. Przepis jest genialny w swojej prostocie. Rozwijamy rulonik, nakładamy połówki jabłek i gruszek, wycinamy dowolny kształt, najlepiej obrys owoca i gotowe. W ostatnim poście podałam przepis na tartę z gruszka i serem rogueford: tutaj. Do jej zrobienia użyjemy tylko kawałka ciasta

dolcevitainmykitchen
Gulasz wieprzowy pod pierzynką 169

Dzisiaj gulasz wieprzowy z warzywami podany w trochę odmiennej formie. Całość zapieczona pod kołderką z ciasta francuskiego. Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do mięsa polecam surówkę z rzodkiewek Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej(...)kawałek selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka z budyniem i owocami 146

Jeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce.  Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami.  Mam nadzieję(...)siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml mleka 2 łyżki cukru kryształu owoce sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy tak jak na zdjęciu, a następnie składamy rogi do środka. 2. 300ml mleka

Kuchnia w czekoladzie
Propozycje na sylwestra (2) 186

ardzo Wam się spodobały wczorajsze propozycje na sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe  Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki"  Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane  Kliknij tu po przepis(...)Sałatka z tortellini  Kliknij tu po przepis. 6. A la "Buritto"  Kliknij tu po przepis. 7. Szparagi w cieście francuskim  Kliknij tu po przepis. 8. Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem  Kliknij tu po przepis. 9. Kulki ryżowe  Kliknij tu po przepis. Szczęśliwego Nowego Roku

W kuchni u Moniki
Tarta z boczkiem i szparagami 138

szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni(...)misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C

Pasja Smaku
Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym + KONKURS 124

Klasyka w niebanalnym wydaniu, bo pod postacią zapiekanki, skrywającej we wnętrzu soczystego kurczaka, ryż oraz Sos słodko-kwaśny Łowicz, a wszystko to otulone warstwą ciasta francuskiego. Podstawę smaku i aromatu w potrawie stanowi idealnie wyważony sos w słodko-kwaśnej wersji, pełen kawałków pomidorów, papryki, marchewki, ananasa i pędów bambusa. I czyż nie prezentuje się pięknie na stole? Oprócz przepisu(...)trzymam za Was kciuki, a póki co wracam do przepisu. Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym: * sos słodko kwaśny Łowicz- 1 słoik, 500 g * ciasto francuskie- 1 arkusz * pierś z kurczaka- 250 g * ryż basmati- 80 g * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka- po 1 płaskiej łyżeczce * pieprz- 1/3 łyżeczki Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z łososiem 107

Agnieszka Prus Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gram wędzonego łososia w plastrach 4-5 jajek śmietana 18 % sól, pieprz, koperek, gałka muszkatołowa fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć w tortownicy, również na bocznych ściankach, tak aby farsz nie wypłynął. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jajka ubić ze śmietaną, posolić (uwaga sam łosoś jest dosyć słony(...)zatem ostrożnie z solą;) ), popieprzyć, dodać szczyptę gałki. Łososia pokroić w kostkę, wymieszać z jajkami. Masę jajeczno - łososiową wylać na ciasto francuskie. Całość poprószyć obficie koperkiem. Piec ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180/ 200 stopni. fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus Smacznego

Kuchnia smaków
Poduszkowiec z kremem 111

kostka masła 1 szkl cukru pudru 3 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko w proszku, doprawić aromatem, sokiem

Gotowanie jest łatwe
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 219

coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować!    Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera. W miseczce połączyłam Śnieżkę z jogurtem i zmiksowałam na gładką masę. Delikatnie dodałam jagody i wymieszałam łyżką. Okrągłą foremkę wyłożyłam(...)folią, wlałam masę lodową. Na wierzchu ułożyłam herbatniki. Całość wstawiłam do mrożenia (min. 4h).  Gotowy deser podałam w łódeczkach z ciasta francuskiego

bastalena
Szybka tarta na cieście francuskim 106

Jeśli szybka tarta, to tylko na cieście francuskim 🙂 Co prawda nie jest to danie wybitnie dietetyczne, ale za to idealnie wpisuje się na wielki głód po aktywności na świeżym powietrzu. Dobrze się spisze też jako elegancka przekąska, gdy właśnie mają pojawić się goście i nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie. Jesteście na wakacjach, […] Artykuł Szybka tarta na cieście

Wiszniówka
Tarta z ciasta francuskiego 62

Tarta z ciasta francuskiego – czyli pomysł na obiad lub śniadanie w 12 minut ! Śniadanie na wytrawnie czy słodko ? Był taki okres w mim życiu, że praktycznie każde śniadanie było na słodko. Najczęściej padało na owsianki, klasyczne lub z owocami, w weekend bardziej wykwintnie czyli np. naleśniki, pankejki. Ale smaki się zmieniają i […] Artykuł Tarta z ciasta francuskiego pochodzi

Marcepanowa kuchnia
Zawijaski z pieczarkami i jajkiem 124

było tego za mało żeby posmarować płat ciasta . Dlatego musiałam połączyć . Wyszło coś takiego   Jesli chodzi o formę to żaden wynalazek dlatego przyznaję się tylko do farszu. Skladniki ciasto francuskie 7 jajek 11 pieczarek (miałam średnie) 1 duża cebula sól,pieprz  6 jajka ugotowałam na twardo , cebulę i pieczarki drobno posiekałam i podsmażyłam ( można posiekać grubiej(...)podsmażeniu zmiksować ) . Obrane jajka widelcem rozdrobniłam i dodałam pieczarki sól,pieprz do smaku i dokładnie wymieszałam  , doprawiłam troszke pieprzem i wyłożyłam na rozłożone ciasto francuskie. Równomiernie go rozprowadziłam i od szerszej strony zaczełam zwijać, aż powstał długi rulon. Potem pokroiłam w krążki ok 2 cm . Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,lekko każdy krążek przygniotłam ręką . ostatnie jajko

Eli Gotowanie
PIECZONE PIEROŻKI Z KASZANKĄ 95

Dzisiaj 1 maja jest Ogólnopolskie Święto Kaszanki Składniki: Farsz: 500 g kaszanki 2 łyżki oleju 1 średnia cebula mielony czarny pieprz suszony majeranek suszone oregano suszona bazylia Dodatkowo: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko kminek Przygotowanie: Kaszankę obrać z osłonki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę  obrać i pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju(...)podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kaszankę. Farsz doprawić do smaku solą i pierzem oraz suszonymi ziołami (majerankiem, bazylią i oreganem). Chwilę smażyć około 5 minut.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć koła. Na środku każdego krążka nakładamy po porcji farszu. Zlepiamy, formując pierogi. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec około

Ciastka - domowe słodkości