ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:181/509)

Klasyczne francuskie croissanty 132

dostałam zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni to od razu się nie zgodziłam. Myślę nie dam rady, czasochłonne to jest, bo to nie mój pierwszy raz z ciastem francuskim. Jednak wspólne wypiekanie mnie nęciło na tyle, że postanowiłam upiec. I tu zaczęły się schody. Spytacie czemu? koronawirus pokrzyżował mi wiele planów. Jednym z nich było wypiekanie croissantów. Nie używam(...)ważne w croissantach aby miała dużo białka i suche drożdże całe 3 paczuszki. Hurra, będą croissanty. Czasu miałam jak na lekarstwo, jednak trochę po swojemu, naciągając czasy wałkowałam ciasto i croissanty mam na stole, no dobra, miałam, zniknęły szybko ale dowiecie się o tym jakie były pyszne dopiero jak je sami upieczecie. Przepis wg receptury J. Hamelmana. Croissanty z domowym

Moje Małe Czarowanie
Mini tarty ze szparagami, czyli szparagi na cieście francuskim 148

Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI  1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości. Układamy na szynce

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 402

dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.  Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka

Słodka Strona
Wytrawna strucla w cieście francuskim - kategoria mięso 216

francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie,  3 cebule,  750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako,  sól, pieprz,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  łyżka bułki tartej,  1/2 pęczka szczypiorku. Wykonanie

Z miłości do słodkości
Rurki francuskie z kremem 72

porcja XXL ;)  3 op ciasta francuskiego  200 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 1 szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy łyżka soku z cytryny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Ciasto kroimy na paski i na foremkach rurkach pieczemy rureczki ciasteczka Śmietankę ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i stopniowo ubijając dodajemy serki .. Masa stanie się puszysta

Gotowanie jest łatwe
Francuskie świderki z kabanosem 181

fajną, niezobowiązująca przekąskę z ciasta francuskiego. Gotowa w 20 minut, mega prosta i bardzo smaczna! Składniki opakowanie ciasta francuskiego około 15 kabanosów pesto pomidorowe ostra papryka jajko Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 1cm. Paski smarujemy cienko pomidorowym pesto i doprawiamy ostra papryką. Zawijamy kabanosy w ciasto tworząc świderki i układamy

Pyry na Gaz
Ciasteczka francuskie z jabłkami 200

Czyli te najszybsze i bardzo pyszne! W sam raz dla niezapowiedzianych gości :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon cukier kryształ cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka. 2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu

Kuchnia domowa Ani
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 312

Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę karmelizujemy. 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto francuskie. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto przez 5 minut. Na tym etapie można położyć na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia

W kuchni Katie
Szybkie faraonowe parówki 165

sera żółtego keczup roztrzepane jajko Najpierw nacinamy parówkę, z jednej strony na środku do środka parówki wzdłuż, a po bokach po troszku. Tak jak widoczne to jest na zdjęciu. Ciasto francuskie kroimy w niedużej wielkości paseczki. Możemy użyć do tego ozdobnego noża. Parówki owijamy paseczkami ciasta francuskiego. W niektóre miejsca dajemy po małym kawałeczku sera żółtego. Parówki układamy jeden obok

Gotuję Testuję
CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z TRUSKAWKAMI 237

Kolejna wariacja z ciasta francuskiego :)  Można z niego wyczarować naprawdę smaczne i szybciutkie ciasteczka. Składniki: op.ciasta francuskiego 1 jajko cukier waniliowy do posypania kilka truskawek listki mięty do dekoracji Wykonanie: Płat ciasta pokroić na kwadraty (u mnie o boku ok 5cm). W połowie kwadratów wyciąć okrągły otwór  kieliszkiem. Na cały kwadrat kłaść kwadrat z otworem, docisnąć zewnętrzne boki

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 160

będzie duży sklep ze wszystkim :) Nawet Kuchnie Świata się otwierają podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!" Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe jabłka pół(...)sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne, aby orzechy były drobno pokruszone - ale nie zmielone! Dodajemy je do jabłek i wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka przekładamy na ciasto francuskie i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm. Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając

Słodkie Przyjemności
Francuskie rożki z jabłkami 318

blogerki wypiekały rożki z samodzielnie zrobionego ciasta francuskiego a ja nie miałam czasu. Teraz i ja miałam czasu chwilę i rożki upiekłam. Powiem Wam że jak już raz zrobicie ciasto francuskie sami to to ze sklepu już nie będzie takie samo. Domowe jest najlepsze i nie koniecznie wymaga dużo pracy, raczej trochę czasu ale wystarczy sobie to dobrze zaplanować. Ważne(...)przerwy robić przy starszych lodówkach aby ciasto było za każdym razem mocno schłodzone wtedy lepiej mąka łączy się z masłem i ciasto potem pięknie się rozwarstwia. Przepis na rożki pochodzi z książki "Francja na słodko". Francuskie rożki z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pizza po domowemu 182

Pizza po domowemu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 keczup pikantny (ok. 300 gram) 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 parówki 1 kiełbasa 1 cebula 1 kuleczka sera mozzarella szczypiorek pieprz, sól Ciasto rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Keczup połączyć ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto. Parówkę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować

Gotuję Testuję
Dwuwarstwowe kremówki 409

łyżki mąki pszennej,  4 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 surowe żółtka,  1/2 szklanki cukru pudru,  2 łyżki cukru waniliowego,  3 łyżki masła. Oba ciasta francuskie rozwinąć i upiec, około 12-15 minut w temp. 220st. Ostudzić. 2 szklanki mleka zagotować wraz z masłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące

Z miłości do słodkości
Palmiery czekoladowo-orzechowe 168

składniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim

Mix smaku