ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:176/509)

Francuskie poduszeczki ze sprytnym farszem 121

Ciasto francuskie stanowi idealną bazę do wykonania szybkich, a zarazem eleganckich przekąsek. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika(...)smażymy, aż grzyby puszczą sok. Mieszamy, dopóki  płyn nie wyparuje. Wyłączamy i studzimy. Starty ser łączymy z wystudzonym farszem. Ma się roztopić dopiero w piekarniku. Ciasto francuskie rozwijamy, lekko wałkujemy, dzielimy poziomo na pół, pionowo na 4. Dzięki temu otrzymamy 8 prostokątów. Wypełniamy farszem, sklejamy. Wierch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie) i pieczemy

Kuchnia od dwojga
Organizujesz Sylwestra? Pamiętaj o dobrym jedzeniu! 436

Choć niektóre z dań mogą – na pierwszy rzut oka – wydawać się czasochłonne, w ogóle takie nie są za sprawą znakomitych pomocników kuchennych: gotowego delikatnego ciasta filo i mrożonego ciasta francuskiego. Można błyskawicznie wyczarować z nich fantastyczne przekąski, robiąc w parę chwil pieczone pierożki, lub zawijając w nie to, co akurat ma się pod ręką w lodówce: parówki, warzywa, kawałeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 122

prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy   Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa(...)farsz był trochę za suchy. Dodatki ciekawe, zwłaszcza ananas z chili był bardzo przyjemnym. Niestety całe danie jest dość ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku

Pasja Smaku
Zapiekanki - przepisy 397

Kurczak zapiekany z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem 6. Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 7. Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek 8. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami(...)suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana z ryżem 23. Zapiekanka z tortellini i białą kiełbasą

kruche babeczki
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 558

bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek ** 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego) * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy(...)czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy

Słodkie okruszki
Rurki z kremem waniliowym 118

absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem(...)gotujemy by uzyskać gęstą i kremową konsystencję. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń nam ostygnie dodajemy do niego ciepłe masło oraz cukier i dokładnie miksujemy. Krem jest gotowy. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek nawijamy na foremkę do pieczenia rurek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem

Życie ze smakiem
Krem z grzybów leśnych 87

Pyszny i esencjonalny  krem z suszonych grzybów  leśnych. Prosty w przygotowaniu. Smaczna propozycja na Wigilijną kolację ostatnio zamiast grzanek podałam go z ➦ Świąteczna dekoracja z ciasta francuskiego  . 30 gramów suszonych grzybów 2 średnie ziemniaki  1 mała marchewka 1 mała cebula 2 łyżki masła sól Pieprz 50 ml słodkiej śmietanki Grzyby opłukać, zamoczyć przez 2 godziny(...)jednolity krem.  Jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i doprawić do smaku. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym. Link do przepisu na Świąteczna dekoracja z ciasta francuskiego  Tutaj

Andzia Pichci
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 155

nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla  ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie(...)cytryny i 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy także utartą skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając

ClauditteMissCooking
Tarta pomarańczowa do góry nogami 150

patelni. Odstawić z ognia. Ułożyć  plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki. Na warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut

Stare Gary
Napoleonka na cieście francuskim 116

litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 200g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: CIASTO: Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować, gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe lekko docisnąć, żeby pozbyć się(...)puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu.  SKŁADANIE: Na pierwszy placek wyłożyć całość kremu, rozsmarować równo. Drugi placek pokroić na kwadraty odpowiadające porcjom ciasta. Układać na kremie. Po wierzchu posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Wyjątkowa tarta z burakami i camembertem 153

Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 niewielkie buraki 1 serek camembert pół pęczka koperku oliwa tymianek ząbek czosnku sól, pieprz łyżka octu balsamicznego Z buraków odkrajamy końcówki i dobrze je myjemy. Następnie każdego układamy na dosyć szerokim pasku folii aluminiowej. Buraki skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy też po jednym plasterku czosnku. Dokładnie zawijamy folię i pieczemy(...)palcami) a następnie kroimy w około centymetrowe plasterki. Pokrojone buraki umieszczamy w misce, skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Ostrożnie mieszamy. W międzyczasie płat ciasta francuskiego rozkładamy na dużej blaszce. Wkładamy do piekarnika (ok. 180 stopni) i pieczemy przez 15 minut, by się lekko zarumieniło i urosło. Następnie wykładamy na nie plastry buraka i układamy

Okolice Palnika
Kotleciki z serem i sosem majonezowym 204

żółtym serem w środku,do tego sosik majonezowy  i mamy super zakąskę -polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 150 g sera żółtego pół opakowania ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku sól,pieprz,przyprawy 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżka ketchupu  sól,pieprz Przygotowanie(...)obsmażamy z każdej strony na patelni,nie za długo.(żeby nam się serek w środku nie roztopił,bo i tak będziemy je zapiekać). Jak kotleciki wystygną,bierzemy ciasto francuskie i kroimy na cienkie paski którymi obwijamy nasze kotleciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach

Swojskie jedzonko
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 213

mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik jabłkowy bez pieczenia 455

śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik

Kuchnia Łukasza