ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:173/509)

Tarte Tatin 179

patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 22-24 cm, rozprowadź równomierną warstwą masło. Wysyp równomiernie cukier i ułóż na tym jabłka okrągłą stroną do spodu patelni. Rozwiń ciasto francuskie, nakłuj je widelcem i ułóż na jabłkach, odcinając nadmiar nożyczkami i pozostawiając 1 cm granicę wzdłuż krawędzi. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Tarta tatin 118

jabłek 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny 50 g masła ciasto francuskie Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki , cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny wkładamy na patelnię i smażymy aż powstanie płynny karmel , następnie dodajemy jabłka i mieszając prażymy je w karmelu ok 10 min aż sok odparuje. Jabłka układamy w szklanej formie , na wierzch

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka jak z McDonald's 191

możecie je upiec. Mam nadzieję, że przypadną Wam  do gustu, i wykorzystacie ten przepis przy najbliższej okazji! Zapraszam na ciasteczka jak z McDonald's. Składniki :  2 płaty ciasta francuskiego (maślanego)  4 jabłka  cynamon (ok 1/2 łyżeczki)  1/2 szklanki czerwonej porzeczki  1/3 szklanki wydrążonych wiśni  cytryna  50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka(...)drobną kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej cytryny, zasypać cukrem i cynamonem. W trakcie gotowania, ciągle mieszamy aby skrystalizowany cukier albo jabłka się nie przypaliły. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 12 części. Na każdym kawałku układamy dwie łyżeczki schłodzonego farszu i szczelnie zamykamy, tworząc małe ciasteczka.  Smażymy w głębokim oleju rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Sałatka od serca 72

krewetek 1/2 mango 1 plaster ananasa świeżego 1 cebula czerwona sól, pieprz czerwony, zioła bazylia, oregano,czosnek suszony 1 kiwi sos vinaigrette 1 łyżeczka masła klarowanego 1/3 arkusza ciasta francuskiego Krewetki wcześniej odmrażam, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Roszponkę myję układam na desce, dodaję winogrono, z mango i plastra(...)ananasa wycinam za pomocą foremki serduszka. Dodaję do sałatki. Cebulę kroję drobno, kiwi w plastry. Krewetki przesmażam na maśle klarowanym, dodaję do sałatki. Posypuję pieprzem czerwonym. Z ciasta francuskiego wycinam foremką serduszka. Układam na papierze, wstawiam na blaszce do piekarnika nagrzanego temp 220 stopni na 10 minut. Dodaję do sałatki. Polewam ją przed podaniem sosem

wesoła kuchnia
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami 72

Fajna przekąska na różne okazje.  Składniki: 1 ciasto francuskie ( u mnie xxl) 20-30 dag pieczarek 1/2 cebuli kilka pomidorków koktajlowych tarty żółty ser sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz: Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekać. 2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i całość dusić(...)woda odparuje. Doprawić solą lub pieprzem. 3. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki na muffinki. Na każdą porcję wyłożyć trochę farszu pieczarkowego, na to połówki pomidorków koktajlowych i całość lekko posypać tartym żółtym serem. 4. Zapiec w 180st.C przez około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
WINNA GRUSZKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 101

złego cholesterolu w organizmie zawarty w nim resweratrol działa rozkurczowo a także posiada właściwości przeciwnowotworowe katechina zwalcza wolne rodniki A czego potrzebujemy do zrobienia gruszki winnej 4 gruszki op. ciasta francuskiego 2 szklanki wina półsłodkiego 1/2 szklanki wody 5 łyżek cukru laska cynamonu kilka goździków Gruszki obieramy. Dół gruszki podcinamy aby stabilnie stały.  Wino z wodą, cukrem goździkami(...)doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop. Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Podajemy z syropem z wina

Kuchnia w oparach
Pierożki serowo-śliwkowe 161

zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając do smaku odrobiną cukru i szczyptą cynamonu. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez

R'n'G Kitchen
Szybkie pierożki kebabowe 195

cebula 2 garści kukurydzy 3 ogórki konserwowe 120 g żółtego sera 3-4 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko garść sezamu Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Paprykę, cebulę(...)oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy kurczaka oraz pozostałe składniki. Dodajemy ketchup i mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy na kwadraty. Na każdy z nich wykładamy porcję farszu i składamy na trójkąt, zlepiając boki i formując na kształt pierożków. Gotowe pierożki kebabowe smarujemy rozbełtanym

Alle Dobre!
Tarta z karmelizowanym czosnkiem 67

Czas czytania: 2 min Ciasto francuskie, sery kozie, śmietana, trochę przypraw i dużo czosnku. To składniki, które będą potrzebne do przygotowania dzisiejszego dania, czyli tarty z karmelizowanym czosnkiem. Wiem, wiem, niektórzy z Was krzywią się już na samo hasło czosnek, ale zapewniam, że pokochacie tę tartę. Czosnek do tarty najpierw jest blanszowany, a następnie karmelizowany w occie balsamicznym z dodatkiem(...)Course Obiad Cuisine Izraelska Keyword czosnek, ser Prep Time 25 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 3 główki czosnku duże lub 4 małe 2 łyżki oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego lub miód 150 ml wody 2 duże jajka 150 g serka

SprawdzonaKuchnia.pl
francuskie trójkąty z niespodzianką i sosem tzatziki 140

wielu różnych, "jedno-porcjowych", szybkich potrawach, gdy braknie nam czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Takim farszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu. Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki. Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam rożków z poszczególnymi farszami, nikt z częstujących się nie wiedział, na co trafi(...)czosnek, wymieszać, odstawić na 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku - sos powinien mieć mocny, wyrazisty smak. Odstawić na min. 30 minut do lodówki. Jajko roztrzepać widelcem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok 5 cm. Nakładać po odrobinie farszu, za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem smarować brzegi, składać w trójkąty, sklejać dokładnie brzegi. Trójkąty układać na blaszce

6niebo
Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) 89

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cukinie 200 g fety 250 ml mleka 2 jajka 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 peperone rosso 1 peperone giallo 2 zucchine 200 g di feta(...)stopni (piekarnik statyczny), 200 stopni (piekarnik z termoobiegiem). W misce ubijamy jaja z mlekiem . Doprawiamy sol ą,  pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy pokruszon ą  fetę. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno tarty wykładamy podsmażoną cukini ę  i paprykę. **** Riscaldate il forno statico a 220 gradi, invece il forno ventilato

La grande e la piccola cuoca
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 39

naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto, dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4-5 garści świeżych liści szpinaku 10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie 10 sztuk pomidorków koktajlowych(...)patelnię wlewamy 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorków, wrzucamy szpinak i podsmażamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dorzucamy do szpinaku. Formę do tarty (standardową) wylepaimy ciastem francuskim. Wykładamy podsmażony szpinak z suszonymi pomidorami. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Można dodać więcej przypraw, aby masa

Raj dla Podniebienia
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 43

naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto, dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4-5 garści świeżych liści szpinaku 10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie 10 sztuk pomidorków koktajlowych(...)patelnię wlewamy 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorków, wrzucamy szpinak i podsmażamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dorzucamy do szpinaku. Formę do tarty (standardową) wylepaimy ciastem francuskim. Wykładamy podsmażony szpinak z suszonymi pomidorami. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Można dodać więcej przypraw, aby masa

Raj dla Podniebienia
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 61

naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto, dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4-5 garści świeżych liści szpinaku 10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie 10 sztuk pomidorków koktajlowych(...)patelnię wlewamy 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorków, wrzucamy szpinak i podsmażamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dorzucamy do szpinaku. Formę do tarty (standardową) wylepaimy ciastem francuskim. Wykładamy podsmażony szpinak z suszonymi pomidorami. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Można dodać więcej przypraw, aby masa

Raj dla Podniebienia
Pulpeciki z ciastkiem francuskim 29

razem wypada 28 lutego. Składniki: ? 250 g mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 kajzerka ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia ? 1/2 opakowania ciasta francuskiego ? 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka roztrzepanego   Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić(...)czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. ? Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. ? Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. ? Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek, ile jest pulpecików. ? Posmarować jajkiem lub mlekiem, można również upiec bez smarowania. ? Piec w 200 st.C przez

To co kocham