ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:179/509)

Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 143

przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła Gruszki obieramy (jak mają cienką skórkę to zostawiamy), kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Roztopionym masłem smarujemy ciasto. Kruszymy ser pleśniowy i orzechy rozdrabniamy. Każdy kwadrat ciasta francuskiego smarujemy rozpuszczonym masłem, delikatnie posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę gruszki, którą(...)posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Croissanty z borowikami 183

Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :). Porcja: 12 croissantów Składniki : 270 g  ciasta francuskiego 150 g borowików 10 g suszonych grzybów pęczek szczypiorki

Niezły Młynek
Ciastka francuskie z owocami 177

Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie

Zabawa smakiem
Jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku 142

Pierwszy raz robiliśmy ciasto francuskie podczas warsztatów cukierniczych z Fabrice – francuskim szefem kuchni, który na zawsze pozostanie w naszej pamięci. To było

Kuchenne Wariacje
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 259

Ciasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego

Kulinarne zapędy Kokosa
Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą 212

ciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez

Gotowanie jest łatwe
Francuskie ślimaczki z szynką 271

Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki 150 g sera żółtego gouda 2 łyżki gęstej śmietany  kilka listków pietruszki szczypiorek lub natkę z młodej cebuli 1 jajko pieprz Przygotowanie : Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę

Mechanik w kuchni
Francuskie ciastka z wiśnią nadwiślanką 229

opakowanie ciasta francuskiego,  250g wiśni nadwiślanki ChNP,  50g gorzkiej czekolady,  łyżka żelatyny,  3 łyżki cukru,  300ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery. Wiśnie wypestkować, dodać cukier(...)trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem 150

rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje całą wodę. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko

Monia miesza i gotuje
Ciasto francuskie z boczkiem 8097

Ciasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje) 2 ząbki

Mechanik w kuchni
Włoska tarta dyniowa - Torta di zucca 169

być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim. Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem. Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę. Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
MINI PALMIERY 202

Palmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego.  Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą.  Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie(...)nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu :)) Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-)  Składniki: op. gotowego c iasta francuskiego (u mnie 375g) 1/4 szkl. cukru 1/2 op. cynamonu Wykonanie:  Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini

Walijskie Pichcenie
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 201

Chrupiące ciasto francuskie, soczysta pierś z kurczaka oraz pyszny farsz ze szpinakiem sprawiają, że nikt nie oprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę(...)ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę

Kolejny blog o gotowaniu
Tarta z tuńczykiem 147

ciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka(...)chwilę razem dusić. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Dociskając palcami brzegi formy usunąć nadmiar ciasta (resztek nie wyrzucać). Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki i drobne kawałki resztek ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, grzałka

Trzeci talerz
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 402

czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE  Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie dzielimy na 4 części. Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku

Moje Kuchenne Rewelacje