ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:188/509)

Choinka ze szpinakiem 243

składniki się wymieszają dorzucamy fetę oraz doprawiamy pieprzem. Feta powinna zapewnić ciasto odpowiednią słoność. Kosztujemy całość i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy jajko i po minucie zestawimy z ognia. Ciasto francuskie rozpakowujemy i składamy na pół tak by powstały dwa równe prostokąty.* Delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy na jeden prostokąt farsz. Przykrywamy drugim prosotkątem. Wycinamy kształt choinki.** Następnie boki tniemy

Kolizje Smaków
Szybkie, proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego 755

Zainspirowana fotką na fanpage food art postanowiłam zrobić swoje rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste! Składniki: ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm) 2 banany cukier puder (opcjonalnie) tabliczka czekolady (opcjonalnie) Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz i odrysować dwa koła. Każde

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie na słodko- żaden łasuch się nie oprze! 316

opcjonalnie) Przygotowanie: Bułeczki przed włożeniem do piekarnika.  Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. (jeśli będzie letni to też nic się nie stanie)  Rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na porcje (zalecane 8 prostokątów). Wykładać na jedną stronę prostokątów po kopiatej łyżce budyń a następnie układać na nim pokrojony na kawałki ananas. Poszczególne porcje (prostokąty) składać

Tagebuch po polsku
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym z dodatkiem rozmarynu i gałki muszkatołowej 228

opakowanie ciasta francuskiego 150-200 g sera miękkiego podpuszczkowego (np.camembert, brie) 4 gruszki 250-300 g śmietany lub gęstego jogurtu 3 jajka rozmaryn gałka muszkatołowa pieprz sól WYKONANIE Ciasto francuskie wykładamy na blachę wraz z dołączonym do niego papierem . Wywijamy do góry zewnętrzne krawędzie ciasta, całość nakłuwamy widelcem i zapiekamy z 15 minut w piekarniku w temp. około 190 stopni

Zofiana
rurki z ciasta francuskiego z kremem z mango 96

Dzisiaj przepis na prosty deser. Rurki z ciasta francuskiego z szybkim kremem z serka mascarpone i mango

Stare Gary
Ciasteczka francuskie z kruszonką 169

tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :) op. ciasta francuskiego jajko cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g domowego cukru waniliowego  Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Każde ciasteczko oprószyć szczyptą cynamonu i posypać kruszonką. Piec ok 10-15 minut

Smakołyki Asi
Karmelowa gruszka 189

10cm x 10cm gruszka 50g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml advocaatu Dalkowski* Gruszkę obieramy ze skórki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C. Ciasto francuskie układamy na blaszce, jeden kawałek na drugim. Upieczoną gruszkę odwijamy z folii i delikatnie układamy na środku ciasta francuskiego. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 236

kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów kładziemy na blacie zawijaniem

Kolizje Smaków
Francuskie różyczki 134

może być doskonałą ozdobą stołu. Gotowa do podani w 25 minut i pyszna! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 15 dag salami (najlepiej o małej średnicy) ketchup pikantny jajko Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 2cm. Każdy kawałek smarujemy warstwą pikantnego ketchupu. Na paskach ciasta układamy plasterki salami tak aby nachodziły na siebie. Rolujemy

Pyry na Gaz
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 240

Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie

Kulinarne przygody Gatity
Różyczki z ciasta francuskiego (z szynką) 135

który prezentowałam tu: klik .   1 płat ciasta francuskiego 400g szynki (okrągłej o średniej wielkości) ketchup Dodatkowo:   jajko ( + opcjonalnie szczypta soli oraz odrobina curry i papryki w proszku) Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół. Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki szynki

Di gotuje
Parówki z serem żółtym w cieście francuskim 195

opakowanie ciasta francuskiego 10 plastrów sera żółtego. keczup lub sos do polania gotowych parówek Sposób wykonania: Parówki  obrać z folii i przeciąć na pół, tak aby powstało 20. Ciasto francuskie podzielić na 20 prostokątów. Na każdym prostokącie kłaść połowę plasterka sera a na to parówkę. Zrolować ciasto wraz z parówką i lekko docisnąć końce ciasta

Na słodko lub wytrawnie
francuskie różyczki z jabłkami 107

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: ciasto francuskie 2 jabłka sok z 1/2 cytryny woda 4 łyżki dżemu np. brzoskwiniowego wykonanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na pół. usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w rondelku, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wodą (wody wlewamy tyle aby przykryła plasterki jabłka). Gotujemy chwilkę aby tylko pasterki zmiękły

Domowy Smak Jedzenia
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 231

świeżego filetu z łososia ze skórą sól morska, świeżo mielony czarny pieprz W misce roztrzepać widelcem żółtko z odrobiną wody. 1 surowe żółtko Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na dwa prostokąty – jeden węższy, drugi szerszy, ale oba o tej samej długości (węższy ma mieć szerokość 11 cm, a szerszy 14 cm). 275 g ciasta francuskiego

Moja Delicja