szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto. Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia i zakładamy brzegi ciasta przyciskając je widelcem aby nie rozłożyły się. Następnie myjemy i kroimy na kawałki śliwki. Dżemem śliwkowym sparujemy środek ciasta
ciastkarnia na kruchym spodziepieprz szynka lub kiełbasa brokuł Przygotowanie: Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę. Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety. Całość pieczemy w 190 stopniach około 25 minut
Lawendowe Nieboogromną słabość do wypieków z ciasta francuskiego. Uwielbiam go zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W kilka chwil można z niego wyczarować tyle wspaniałości - o ile mamy gotowe ciasto, bo przygotowanie jego jest dość pracochłonne. Na szczęście dziś można dostać dobrej jakości […] Artykuł Tartaletki z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnizawsze bałam się je zrobić. Myślałam, że lepiej zostawić francuzom coś, w czym są ekspertami. Że łatwiej je kupić, niż wykonać samemu. Croissanty. Można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. I surowe i zamrożone. Poza tym, że jest sprzedawane w płatach, znalazłam też takie grubsze, specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas dręczyło(...)jest i jednocześnie kruche, składa się bowiem z ciasta drożdżowego i masła. Prawdę powiedziawszy – jest to ciasto duńskie. W Polsce na wszystkie ‚puchnące’ ciasta nauczyliśmy się mówić ‚francuskie’. A to ciasto ma w sobie drożdże, żeby rosło jeszcze wyżej niż wieża Eiffla. Od razu mówię – róbcie je na weekend, bo zabierają trochę czasu. Dobrze zacząć je robić w piątkowy wieczór
Karo in the Kitchenpyszne, chrupiące i delikatnie słodkie. Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne mini pizzerinki, idealne na kolację czy sylwestra :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 15 plasterków salami, 15 plasterków żółtego sera, 10 sztuk oliwek czarnych, 4 łyżki kukurydzy, oregano. Przygotowanie: Z ciasto francuskiego wycięłam kółka, wycinałam szklanką po nutelli. Pozostałe ciasto zgniotłam, rozwałkowałam i wycinałam i tak jeszcze raz, aż nie zostało mi ciasta. Wyszło
Aga w kuchniJuż pewnie, gdzieś wspominałam, że gotowe ciasto francuskie, to doskonały wynalazek. Można szybko , smacznie i ciekawie przygotować nie tylko przekąski, ale również dania obiadowe. Na swoim blogu mam takie przepisy, dlatego teraz postanowiłam zebrać je w jednym miejscu i się z wami podzielić. ŚLIMACZKI Z PESTO GNIAZDA Z SZYNKĄ I PARÓWKĄ FILET ZE SZPINAKIEM ŚWIDERKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
W kuchennym oknie Ewypłat ciasta francuskiego 2 kawałki upieczonego łososia (wagowo ok. 250 g ) pomidorki koktajlowe 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 4 duże jajka kilka plasterków żółtego sera świeży koperek sól, pieprz Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia. Nakłuć widelcem. Surowe ciasto piec około 15 minut w 195°C. W międzyczasie ser pociąć w plastry. Koperek drobno posiekać. Pomidorki umyć
Ugotowaćjakości ok. 200g ciasta francuskiego mak do posypania 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Parówki w cieście francuskim – Wykonanie: Każdą parówkę pozbawić folii ochronnej, przekroić na pół. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paseczki od szerokości ok. 1-1,5cm. Każdą parówkę spiralnie owinąć ciastem francuskim. Posmarować rozbełtanym żółtkiem, a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C
Kulinarne PrzebojeMini foremki wykładamy ciastem francuskim. 2 Śmietanę i jajka mieszamy oraz dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy całość pieprzem. 3 W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na połowy. 4 Na ciasto francuskie wylewamy farsz (śmietana, jajka, feta) i kładziemy na niego pomidorki. 5 Zapiekamy w 200 stopniach około 35-40 minut w termoobiegu do zrumienienia. 6 Jemy na zimno - najlepsze! Artykuł
Kuchnia Bazyliitakże jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 50g wędzonego boczku, jajko, 100ml śmietany 18%, sól, biały pieprz, 50g startego oscypka
Z miłości do słodkościtarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone) pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem (po ok. 1/2 łyżeczki) oraz ziołami (po ok. szczypcie). Na rozwałkowane ciasto francuskie wykładamy niezbyt grubą warstwę ostudzonego farszu, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek (można je wcześniej umieścić(...)chwilę w zamrażalce, aby plastry lepiej się kroiły), przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 180°C przez ok. 15- 25 minut do zrumienienia ciasta. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka StronaMacie w lodówce ciasto francuskie i nie wiecie co z nim zrobić? Podaje wam przepis na nietypową imprezową przekąskę czy też szybką kolację. To kolorowy wianuszek z ciekawym nadzieniem który możecie nadziać tradycyjnym pesto z bazylii, ze szpinaku, tapenadą czy pastą pomidorową. Tym razem trafiło do niego pesto z botwinki i gorgonzola. I wyszło z tego bardzo fajne połączenie. Zobaczcie
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty
Ditecz