ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:191/509)

Pakieciki z farszem jajecznym 156

sól, pieprz,  słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i śmietanę. Wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto francuskie pokroić na 15 małych kwadracików. Na 14 z nich ułożyć farsz, posypać słodką papryką i zwinąć w bukieciki.  Resztę ciasta pociąć na cienkie paseczki, obwiązać nimi bukieciki

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masłem orzechowym 180

Jeśli nabierzecie ochoty na coś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g)  kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy

Gosia gotuje
Wytrawne różyczki z ciasta francuskiego 208

serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego boku prostokątnego ciasta. 3. Tak przygotowane paski ciasta posmarować serkiem Apetina, a następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć szynkę i pieczarki/cukini

Podwójnaporcja
Kurczak w cieście francuskim 307

wedle uznania  (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz

My Culinary Art
Wytrawne ciastka alpejskie 193

płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto francuskie przy drugim dłuższym boku płata skleiło się z rulonem.  Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry o grubości około

Wyprawy kulinarne
Oscypek w cieście francuskim 142

wspaniały dodatek do zupy czy gulaszu, a z dodatkiem żurawiny smakuje genialnie nawet sam. Składniki: (8 rożków) rolka ciasta francuskiego 4 oscypki 2 łyżki mleka konfitura z żurawiny Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 8 kawałków, oscypki kroimy wzdłuż - dzieląc każdego na dwie części.  Na środku kawałka ciasta układamy połówkę oscypka, składamy ciasto i dociskamy zębami widelca. Gotowe układamy

Gotowanie i blogowanie
Ryba w cieście francuskim 135

Pyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok

Kuchnia Łukasza
Orientalne pierożki z dipem czosnkowym 105

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 większa marchewka 2 łyżki śmietany 40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej składniki robocze: 2 mini papryczki chili 2 goździki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kozieradki … Czytaj dalej Orientalne pierożki z dipem czosnkowym

czarrna od kuchni
Rogaliki z pesto, szynką i camembertem 160

wieczór, spotkanie w gronie przyjaciół czy też na imprezę. W przepisie użyłam bardzo aromatycznego pesto z przepisu prowansalskiego z serii Reflets de France. Rogaliki z pesto, szynką i camembertem ciasto francuskie pesto szynka dojrzewająca ser camembert 1 jajko czarny sezam do posypania Ciasto rancuskie pokrój na trójkąty, posmaryj cienko pesto, ułóż na wierzchu szynkę i camembert pokrojonego w plasterki. Zwiń

Pieguskowa Kuchnia
Poduszeczki z Nutellą 209

Składniki (10 paczuszek): 1 op. ciasta francuskiego 1 słoiczek Nutelli 230g (najmniejszy) 1 żółtko 1. Ciasto francuskie kroimy na 10 równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy łyżkę Nutelli i mocno zaciskamy krawędzie, np przy pomocy widelca. Paczuszki nakłuwamy z wierzchu kilkakrotnie wykałaczką i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem

My Culinary Art
Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 322

smakowitego. Tymczasem ostatnio postanowiłam zrobić coś innego i padło na mini serniczki. Smakują wyjątkowo z domowym czekoladowym karmelem, roztopioną czekoladą, masłem orzechowym lub różnymi dżemami. Musimy jednak uważać kupując ciasta francuskie (o ile nie robimy ich sami), gdyż większość znajdujących się na rynku ciast nafaszerowana jest ogromną ilością chemii. Zjadając przekąski z ciasta francuskiego pamiętajmy również

Be Fit Be Strong
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 138

kroimy w niewielkie plastry (ok. 2,5x2,5 cm), ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie jeszcze na pół, suszone pomidory kroimy w cienkie plastry. 2. Rozwinięte ciasto francuskie dzielimy wzdłuż na pół, a następnie na około 4-centymetrowe pasy. Nasze ciasto musi być dłuższe niż składniki, które do niego włożymy, żeby dobrze można było zakleić zawartość naszych zawijasów

Bananowe Pole
Francuskie rollsy z szynką serrano 146

sprawdzi 3 cebulki dymki ze szczypiorem Sos: ½ szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki ketchupu łagodnego Zioła włoskie do smaku Sposób wykonania: Sos czosnkowy wymieszać z ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich. Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz posiekaną

Wanilia i Kardamon
Kotlety mielone w cieście francuskim 133

wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszasz. Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kulki, każdą z nich lekko spłaszcz i nadaj je podłużny kształt. Ciasto francuskie rozwiń (mrożone najpierw rozmroź). Pokrój na prostokąty takiej wielkości, aby każdy z kotletów mielonych móc zawinąć w ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kotlety. Blachę wstaw

blog.moje-pasje.info
Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak 380

filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:))  Składniki: ciasto francuskie,  400g filetu z kurczaka,  puszka krojonych pomidorów,  ząbek czosnku, cebula,  sól,  kilka gałązek bazylii,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  jajko, sezam(...)oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim.  Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania