ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:189/509)

Ciasteczko francuskie z truskawkami 217

białym serem i truskawkami. Poszło całe, jeszcze ciepłe:) 25 minut 2 porcje 200 g ciast francuskiego 100 g truskawek 3 łyżki białego sera łyżka cukru pudru łyżeczka masła Ciasto francuskie zgiąć na pół, jedną połówkę ponacinać wzdłuż co około 1 cm. Serek pomieszać z cukrem pudrem, nałożyć na część ciasta, która nie jest nacięta. Następnie ułożyć truskawki i zawinąć naciętą

Ania i Marcin gotują
Paluszki serowe z ciasta francuskiego 170

tylko mocno serowa ale również cudownie chrupiąca :) Zapraszam! Paluszki serowe z ciasta francuskiego Składniki: 1 blat ciasta francuskiego 1 jajko 2 duże garści sera źółtego słodka papryka sól Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przeciąć poziomo na pół.  Jako rozbełtać. Posmarować jedną połówkę.  Posypać połową startego sera, lekko docisnąć, posypać przyprawami. Przykryć drugą połową ciasta, znów posmarować jajkiem, posypać serem

Tagebuch po polsku
Szparagi w szynce i cieście francuskim 195

jajko czarnuszka  PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki.  Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta.  Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką.  Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Różyczki z ciasta francuskiego (z mortadelą i sezamem) 145

ciasta francuskiego 300-400g mortadel i (dobrej jakości) (*) ketchup Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki sezamu Opcjonalnie: 1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)   Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół. Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki mortadeli

Di gotuje
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami 135

opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka twarogowego 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cukru pudru garść płatków migdałowych rukola do dekoracji Wykonanie Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi. Małym kieliszkiem lub nawet kieliszkiem do jajka wykrawać z ciasta kółka i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C przez

Raj dla Podniebienia
The Very Hungry Caterpillar 216

Dziś bez górnolotnych wstępów...  Z okazji Dnia Dziecka wszystkim Małym i Dużym Głodomorkom radości i samych beztroskich chwil :)  A na śniadanie (kolację) zapraszam na zapiekaną gąsieniczkę ;) ciasto francuskie cienkie kiełbaski lub parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę, skleiłam

bastalena
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 481

zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Na koniec

Z butelką mleczka w tle
Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu 207

zagotuj i wlej budynie, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta masa i zdejmij z ognia do ostygnięcia.  W tym czasie wyłóż tarty papierem pergaminowym i wyłóż na nie ciasto francuskie, po nakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. W misce ucieraj budyń z jogurtem, aż powstanie

Niezły Młynek
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 263

momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min. 4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać. 5. Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą

Podwójnaporcja
Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka 261

miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas

Słodka Strona
Rogaliki z serem i szynką 125

szybkiego śniadania. Zwłaszcza gdy robi je mój mąż :) Szybko, prosto i na ciepło.  Składniki: (6 rogalików) opakowanie ciasta francuskiego  12 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego gouda Ciasto francuskie dzielę na sześć trójkątów. Na każdym z nich układam plasterek szynki, złożony plaster sera i następnie drugi plasterek szynki. Zwijam ciasto na kształt rogalika, zwracają uwagę, by dobrze docisnąć

Gotowanie i blogowanie
Ślimaczki z pieczarkami 190

pizzy (u mnie Prymat) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć je na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać startym serem żółtym. Zwinąć ciasto jak roladę. Dobrze skleić boki. Kroić w plastry

Fabryka pomysłów
Paluchy z serem i boczkiem 269

paluchów - 8 z boczkiem, 4 bez boczku (nawet bez niego są obłędne!).  Piekarnik rozgrzewamy do 200 ºC, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na bacie rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy chilli oraz startym serem. Wszystko dociskamy delikatne do ciasta, ja zrobiłam to palcami, ale możecie użyć także silikonowej łopatki, jeśli wolicie nie brudzić rąk. ;) Ciasto

Cooking Monster
Pastéis de nata 109

Ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniowym kremem z cynamonem. Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link): MIEJSCE 16 – Pastéis de nata Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych

Bullio
Rollsy francuskie z szynką i serem. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego. 271

pracy, czy szkoły. Polecam :) Składniki - płat gotowego ciasta francuskiego - szynka w plastrach - ser żółty w plastrach - keczup ( polecam marki Folwark ) - przyprawa do pizzy - 2-3 łyżki mleka Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki

Kuchnia z widokiem na ogród