ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:192/509)

Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką 371

Tartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie

kuchcikownia
Zawijaniec z ciasta francuskiego i szpinaku 291

czosnek. Jeśli lubicie na ostro można dodać posiekaną chili. lekko przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie – ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym

Kuchnia Pokoleń
Tarta ze szparagami 159

szparagi myjemy i odłamujemy ich twarde końcówki. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dodajemy tarty ser. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z arkusza, formujemy na papierze do pieczenia tartę o kwadratowym kształcie, formujemy wokół ok 2 cm. brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-jajeczną, a następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58535

żółtego   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Wykonanie: Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości

Kulinarne Przeboje
Beef Wellington – wołowina w cieście 201

arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej

Niezły Młynek
Imprezowe szaszłyki 128

papryki czerwonej ·        ½ papryki żółtej ·        Białko z jajka ·        Ciasto francuskie Sposób przygotowania: 1.    Berlinki nacinamy wzdłuż. 2.    Kroimy ser w cienkie paski. 3.    Paprykę również w cienkie paski. 4.    Wkładamy w kiełbasę po pasku sera

Kulinarna Chwila
Najprostsza tarta z zielonymi szparagami 234

Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała  zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek

Kulinarne przygody Gatity
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 117

małe wieńce) 500g maku 100g rodzynek smażona skórka z pomarańczy i cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy(...)doprawiamy miodem, skórką z cytrusów, bakaliami oraz zmielonymi migdałami. Całość mieszamy. Ewentualnie próbujemy na słodkość, jeśli masa nie jest słodziutka, a taka ma byc, proponuję dodać odrobinę więcej miodu. Ciasto rozwijamy, będzie miało formę prostokąta. Wykładamy masę i równo rozsmarowujemy po całym prostokącie ciasta. Ciasto z masą zwijamy w rulon według dłuższego boku. Ostrym nożem nacinamy rulon, zostawiając niewielką końcówkę

Raj dla Podniebienia
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 188

połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru trzcinowego mąka do oprószenia blatu dodatki 1 połówka brzoskwini z puszki 6 malin golden syrup Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny

W kuchni wieczorem
Serowe paluszki z ciasta francuskiego 195

parmezan, gouda, gorgonzola), łyżeczka świeżego tymianku, sól ziołowa, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki śmietany 18%.     Przygotowanie     Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo delikatnie rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta. Ostrym nożem ciąć cienkie

Z miłości do słodkości
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1131

zimną wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone, a pomidory tłuste. Oliwki kroimy w połówki, pomidory w średnią kostkę.  Mozarellę kroimy w kostkę. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty. Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. 2. farsz

Kitchens Alphabet
Ciastka francuskie z gruszką i twarogiem 166

Ciastka francuskie z gruszką i twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru(...)pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać. Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem. Na sam środek umieścić twaróg i ułożyć po 3-4 plasterki gruszki. Boki ciasta skleić ze sobą

Ugotować
Hit Gofry Ala pizza 140

Gofry Ala pizza Pokusa dla małych i dużych łasuchów pizzy. Składniki: ·        2 opakowania ciasta francuskiego ·        ½ cebuli ·        10 dag pieczarek ·        Sól ·        Pieprz ·        1 łyżeczka sosu(...)oraz solą. 4.    Następnie dodajemy pokrojoną szynkę. 5.    Paprykę oraz ogórki kroimy drobno dodajemy do grzybów. 6.    Wlewamy sos paprykowy 7.    Ciasto rozkładamy. 8.    Kroimy na 6 kwadratów każde ciasto, w sumie wychodzi nam 12 kwadratów. 9.    Każdy smarujemy cienko ketchupem

Kulinarna Chwila
Wątróbki w cieście francuskim 292

ułożyłem wcześniej przygotowany farsz z wątróbek, starając się usypać górkę wewnątrz ramki, tak aby nie przyciskał on ramki i aby miała ona możliwość wyrosnąć w czasie pieczenia. Tak przygotowane ciasto francuskie umieściłem w piekarniku z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 200 stopni na 10 - 15 minut. Istotne jest, aby po włożeniu ciasta francuskiego do piekarnika nie otwierać go, gdyż powoduje

Wyprawy kulinarne
Proste ciasteczka ze śliwkami 166

opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy lekko na stole, żeby wyrównać wszystkie fałdki i wycinamy kółka o średnicy około 10 cm. Wyciętymi kółkami wykładamy formę na muffinki dokładnie dociskając ciasto do brzegów

Ciastkozercy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję