ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:198/509)

Rogale świętomarcińskie 396

uprzedzam, że jest to wypiek dla entuzjastów – lecz kto spróbuje jak wyjątkowe jest nadzienie z białego maku, nie będzie żałował i zrobi je także za rok. Ciasto drożdżowe francuskie: 1 kg mąki pszennej 400 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 100 g masła (1/2 kostki) 100 g cukru (2/3 szklanki) 2 jajka + 2 żółtka (białka zostawiamy(...)makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość wylewamy go na mąkę. Dodajemy pozostałe lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, sól oraz

Poezja smaku
Pizza na cieście francuskim 229

pieprz ziołowy, pieprz cayenne Przygotowanie Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 209

opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie na całej powierzchni smarujemy dżemem/konfiturą/marmoladą i kroimy na ok. 6cm plastry wzdłuż krótszego boku. Wybrane owoce myjemy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki, bądź gniazdo nasienne

Be Fit Be Strong
Szybka pizza na cieście francuskim (ser, pieczarki, salami, wędzona mozzarella, oliwki, sezam) 185

podałam przykładowe dodatki, które Wy możecie zamienić na swoje ulubione. 1 płat gotowego ciasta francuskiego passata pomidorowa żółty ser pieczarki salami wędzona mozzarella pomidor oliwki szczypiorek sezam Dodatkowo: ketchup Ciasto francuskie posmarować passatą i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki (wg kolejności powyżej): pieczarki, plasterki salami, wędzoną mozzarellę (starłam na wiórki), plastry pomidora i oliwki. Całość posypać posiekanym

Di gotuje
Grzebienie z ciasta francuskiego 153

gotowego ciasta francuskiego doskonale się sprawdzą.Smaczne i ekspresowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g marmolady truskawkowej (lub innej ulubionej) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i wycinamy z niego prostokąty. Na jednej połowie smarujemy marmoladą na drugiej robimy ukośne nacięcia. Nacinaną stroną przykrywamy nadzienie. Pieczemy aż się zrumieni

Wielki apetyt
Kapuściane ślimaki 94

Takie ślimaczki z kapustą i grzybami idealne będą do barszczu czerwonego na wigilię. Albo jako zwyczajny, nadzwyczajny obiad rodzinny. Kwaskowa kapusta i słodycz ciasta francuskiego to idealne połączenie, polecam. Kapuściane ślimaki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szachownica z ciasta francuskiego z kiełbaskami 128

Pomysł na przekąskę, męską przekąskę, bo jak coś jest mięsne, a najlepiej kiełbasiane to jest to idealne danie dla mężczyzny. Co powiecie na szachownice z ciasta francuskiego, w którą wplecione są kiełbaski lub kabanosy? Myślę, że takiej przekąsce do piwa, na imprezie czy dobrego filmu nikt się nie oprze. Kobieta również. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z marchewką i tymiankiem 169

też wypróbuję. Dziś jednak na pomarańczowo. Składniki ok. 5 dużych/średnich marchewek obranych i pokrojonych w ćwiartki 3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżka miodu szczypta soli ciasto francuskie Sposób przygotowania Ilość marchewek możemy sprawdzić układając je w formie do tarty, tak, żeby pokrojone zapełniły cały spód. Rozgrzewamy patelnię i topimy na niej masło. Wrzucamy marchewki i tymianek(...)strony. Gdy są gotowe dodajemy do nich szczyptę soli i łyżkę miodu i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem. Układamy na niej marchewki. Z ciasto francuskiego wycinamy koło większe odrobinę od formy na tartę. Tuż przed wstawieniem do piekarnika układamy ciasto na marchewkach i zaginamy do wewnątrz jego boki. Pieczemy 25-35 minut aż ciasto

W kuchni wieczorem
PIECZEŃ Z BURAKÓW 211

Pieczone buraki są według mnie tak pyszne, że nawet bez żadnych dodatków można je jeść ze smakiem. W mojej lodówce od dawna zalegało opakowanie ciasta francuskiego, stąd pomysł na pieczeń. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Mięsny wieniec 195

Teraz propozycja co zrobić z mięsem, które zostało nam z obiadu. Akurat takie resztki wykorzystamy do upieczenia mięsnego wianka. Wystarczy tylko abyśmy mieli w lodówce ciasto francuskie. Resztę na pewno macie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Placek ze szpinakiem i serem ricotta 139

wszystkich przejedzonych mam dziś propozycję, lekki i pyszny placek. Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno - noworocznym objadaniu. Zachęcam do spróbowania. Szpinakowy placek z ricottą w cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z jarmużem 139

przyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła(...)paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony. Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony

Trzeci talerz
Słodkie słoneczko 186

Pochmurne dni trzeba sobie jakoś umilać. Najlepiej jakimś pysznym jedzonkiem. Dzisiaj tak właśnie było. Pyszny, dwudaniowy obiad, no i szybko zrodziła się też ochota na jakieś słodkie co nieco. Ciasto francuskie czekało w lodówce, dokupiłam gotowy krem orzechowo- czekoladowy, którego w moim domu raczej się nie je, ale tutaj spisał się znakomicie. Szybko powstała słodka pychotka, która jeszcze szybciej została

Pichceniomania