ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:206/509)

Kremówki à la papieskie 475

cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze". Jak wyglądały ówczesne kremówki, nie wiadomo. Jedni uważają, że do ich przygotowania używa się ciasta francuskiego, inni - że wystarczy ciasto listkujące się. Jedni robią je z bitą śmietaną, inni - bez. Zrobiłam według własnego uznania, kierując się smakiem i jakością składników. Składniki (na formę

Weekendy w domu i ogrodzie
Danisze z brzoskwininami 182

Danisze z brzoskwiniami to tradycyjne ciasto duńskie, rodzaj ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. Ciasto jest pracochłonne i wymaga trochę czasu, zapewniam Was warto je zrobić Smak struktura ciasta wynagrodzi naszą prace. Danisze możemy przygotować z różnymi nadzieniami, z serem z owocami i na co macie ochotę :) Danisze z brzoskwiniami ciasto

Kulinarne pyszności Molki
Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym 134

Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia. Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika

R'n'G Kitchen
Wytrawne ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem 190

obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem

Tradycyjna kuchnia Kasi
"Francuska" zapiekanka z mielonym i grzybami 177

patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż ok. 5 min. - dodaj do pojemnika z pozostałymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W tym czasie rozwiń ciasto francuskie - możesz troszkę rozwałkować. Ciasto przekrój na 4 równe części. Naczynie do zapiekania wysmaruj Ramą (za pomocą pędzelka) i wyłóż spód ciastem francuskim (1 z 4 prostokątów). Teraz połóż farsz a wierzch

Alutka-Gotuje
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 277

półkruche ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami, mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂 The post Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłkowa różyczka 298

Chyba każdy spotkał się z tym, że trzeba było na szybko przygotować coś do kawy. Smaczne, tanie i szybkie jabłkowe różyczki. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Jabłko Cynamon Sok z cytryny Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybki deser. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości

MarcinChef
Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym 172

tego mam nadzieję, że spodobają się Wam  indywidualne, pieczarkowe tartletek z zapieczonym, przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka!  Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto  2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze

Codzienne Gotowanie
Ciastka czekoladowe z ciasta francuskiego 226

gotowe ciasto francuskie  masło orzechowo - czekoladowe  Ciasto rozkładamy i kroimy na 24 kwadratowe kawałki  Na każdy nakładamy po łyżeczce masła orzechowo - czekoladowego Ja próbowałam pozamykać ciastka ale w trakcie pieczenia sie otworzyły  Pieczemy 20 min w 180C, zgodnie z tym co pisze na opakowaniu ciasta  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Makowe francuskie koperty. 149

dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy. Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 182

lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie : - naleśniki - omlety - szarlotki - w cieście francuskim - strudel - sakiewki naleśnikowe - ciasta ucierane - muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki: ( 12 szt ) Ciasto : - margaryna – 40 g – drobny cukier – 150 g – mąka pszenna

Ostra na Słodko
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 208

paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać pieprzem cytrynowym. Proste

SMYKWKUCHNI
Kielbaski twist-Sausage roll twists 219

Doskonala przekaska na przyjecie- kielbaski twist Skladniki: 12-14 parowek koktailowych 1 rolke ciasta francuskiego- puff pastry Wykonanie: Ciasto kroimy w cienkie ok 1 cm szerokosci paski- obkrecamy parowke. Parowki wykladamy na blache. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min  Polecam

Smaki Edyty
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem 238

Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i pomidorkami zapiekana z jajkiem, ricottą i parmezanem. Dla osób zapracowanych i oszczędzających czas w kuchni polecam poniższą tartę w wersji z gotowym ciastem francuskim lub gotowym kruchym ciastem. Składniki Na kruche ciasto: mąka pszenna 120g masło 60g, schłodzone sól 1/3 łyżeczki cukier 1 łyżeczka śmietana kremówka 30% lub […] The post Tarta

Kulinarne Przeboje
Ciasteczka cynamonowe jak francuskie 179

Uwielbiam ciasto francuskie, niestety przez to że jest tak bardzo pracochłonne jak na razie robiłam je tylko raz, ale jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że muszę go wypróbować. Pracy przy nim niewiele, a ciasteczka rzeczywiście smakują jakby były z ciasta francuskiego. I jak dla mnie są tak obłędnie dobre, że nie można się od nich oderwać :) Przepis pochodzi

Słodka Kraina Wypieków