ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:210/509)

Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego 283

Post Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym 207

masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania cukier puder, do oprószenia wykonanie: Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy pomocy noża kroimy na na 8 kwadratów. Na sam środek każdego wyciętego

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka francuskie z domową marmoladą 187

masz czasu na pieczenie? a masz w domu ciasto francuskie i marmoladę? Więc możesz zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, żeby sią nie udały. Potrzebny czas to jakieś 20 minut.  Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - domowa marmolada  przepis , możecie użyć również innej Przygotowanie: Ciastko francuskie rozwijamy, wycinamy z niego

Życie zaczyna się w kuchni
BISZKOPT SABAUDZKI 173

Styczeń jest we Francji miesiącem wypieków, są nimi na ogół galettes des Rois czyli ciasto Trzech Króli, tarty z ciasta francuskiego z migdałowym nadzieniem. A ja dla odmiany proponuję Wam miękki puszysty biszkopt sabaudzki, bez mąki i proszku do pieczenia, który powstał w XIV wieku na prośbę hrabiego Amadeusza VI Sabaudzkiego. To mąka ziemniaczana i białka ubite na sztywno nadają

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Quiche Lorraine 130

Quiche Lorraine pochodzi z Lotaryngi i jest klasyką francuskiej kuchni. Najlepiej smakuje, kiedy ciasto zrobi się własnymi siłami, to można użyć tego gotowego ciasta francuskiego (tym samym jest to szybka propozycja na obiad dla czteroosobowej rodziny). Na całym świecie znane jest połączenie gęstej, lekko kwaśnej śmietany (o dużej zawartości tłuszczu) i aromatycznego boczku. Ta kompozycja składników po raz kolejny udowadnia

Szybko Tanio Smacznie
Francuskie poduszeczki z nadzieniem wg Aleex 134

jutra zaczynam intensywne przygotowania do świąt, którymi będę się z Wami dzielić. A dziś zapraszam na słodkie co nieco. Pyszny drobiazg, doskonale pasujący do popołudniowej, niedzielnej kawy. Składniki: • ciasto francuskie (gotowe lub samodzielnie przygotowane) • konfitura wiśniowa, powidła śliwkowe, nieco masy kajmakowej • jajko • cukier puder • cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, aby nieco się ogrzało. 2. Blat

W mojej kuchni
Ciasteczka powitalne dla przedszkolaka 130

dziecko jest znowu szczęśliwe. Po miesiącu będzie już tylko lepiej. Wszak Gabek chodził już do żłobka :) sytuacja się powtarza.  Ciastka francuskie wypełnione tym co najlepsze  Składniki: Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy

ClauditteMissCooking
Przekąski z ciasta francuskiego – na słodko 158

delektować się nimi trzeba powoli 😀   Ciastka truskawkowe.     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 szt dużych truskawek 5-8 łyżek dżemu pokruszona czekolada   Rozwijamy ciasto francuskie (musi mieć temperaturę pokojową). Szklanką lub foremką wycinamy ciastka. Każde z nich smarujemy dżemem zostawiając około 1 cm odstępu od brzegu.Na wierzch układamy truskawki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem

Niunioki
Rogaliki połfrancuskie, listkowe z dżemem 465

Pyszne, mało słodkie, smakują trochę jak z ciasta francuskiego, zrobione z warstw drożdżowego ciasta przesmarowanych masłem. W cieście jest tylko 1 łyżka cukru + cukier którym posypałam wierzch. Jeśli wolicie bardziej słodkie możecie dodać do ciasta 2 łyżki cukru lub np. posypać cukrem pudrem. Ale takich mniej słodkich można zjeść więcej.... są na prawdę zupełnie inne w smaku, polecam.... Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Rożki z jabłkami – szybkie ciasteczka serowe 137

Rożki z jabłkami Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier puder do posypania

Blog z Apetytem
Tarta z marchewką i sezamem 146

wykwintną kolację na werandzie, koniecznie z lampką białego wina. Tarta jest dość nietypowa, bo część masła zastąpił biały serek. Jest lżejsza, a ciasto delikatne i chrupiące, w smaku przypominające ciasto francuskie. Przed nałożeniem farszu można ciasto wcześniej podpiec przez około 10-15 minut, choć nie jest to konieczne. Tarta lub jak wolisz quiche, pomimo pospolitych składników zawsze prezentuje się elegancko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paszteciki drożdżowe z królikiem 166

podsypany mąką blat. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiamy je ponownie, aż masło się rozpuści. Można do tego użyć wałka i postępować podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, czyli układamy na środku ciasta pokrojone masło, składamy boki do środka, wałkujemy, znowu składamy, wałkujemy i tak do momentu aż masło się rozpuści. Dzielimy je na trzy części, aby łatwiej

PatiGotuje
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 176

wałkowaniem, ale wałkuje się je prosto i stosunkowo szybko. Należy jedynie pamiętać, o dość szczodrym posypywaniu placków ciasta mąką ziemniaczaną. I zdecydowanie, to ciasto jest inne niż ciasto francuskie, bo to filo lub ciasto zwane korą. Nie warto też moim zdaniem kupować gotowego ciasta. Zdecydowanie fajniej, zrobić je samemu. Wierzch naszego ciasta, jeszcze przed upieczeniem, polewa się stopionym masłem

Mieszam w Garnku
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście francuskim 191

kulek. Gotowe kulki przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać kulki przez 15 minut, funkcja termoobieg. Podpieczone kulki wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe bułeczki dyniowe 221

żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 256

żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra

Weekendy w domu i ogrodzie
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 250

Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka

Codziennik Kuchenny
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 228

rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez

Pyry na Gaz
Trójkątne francuskie mini rogaliki z makiem i parmezanem 235

wygodniej już się nie da zrobić przystawki dla znajomych. A wygląda ona bardzo ładnie, chrupie i aromatycznie pachnie. I bardzo prosto i szybko się je robi. Wystarczy w zasadzie ciasto francuskie i piekarnik:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego oliwa z oliwek do polania lekko ciasta, dzięki temu mak i ser łatwiej się będą trzymać na cieście mak i parmezan według uznania

Zasmakuj Kuchni
CYGARA Z CIASTA FILO Z NUTELLĄ I POSYPANE LEKKO SOLĄ 324

chce mi się nic robić. LABA. Czy ja ciągle muszę coś robić? Nie muszę..., ale coś bym zjadła chociażby z nudów. Przypomniało mi się, że w lodówce mam ciasto francuskie. Otwieram ... myślę dziwne to ciasto. Wreszcie eureka, to ciasto filo. Zapomniałam o nim. I znów zagwozdka. Mhm... zrobić na słodko, czy może zostawić na coś wytrawnego. Jednak ochota

Przepisy Aleksandry
Rogaliki listkowe 196

Pyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciastko francuskie z kremem malinowym 160

Lekkie, smaczne, do kawki na jeden kęs:) Składniki na ciasto: 2 opakowania ciasta francuskiego; białko z 1 jaja; Ciasto rozmrozić (jeżeli używasz mrożonego), nakłuć widelcem po całej powierzchni i pokroić na kwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi

In my kitchen
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 151

przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ 239

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ Składniki: - 300g ciasta francuskiego - 100g konfitury wiśniowej - 1 jajko - cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowujemy cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala

Mentor Smaku
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 199

ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony

Jadło i czytadło
Ślimaczki z ciasta francuskiego 172

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki przecieru pomidorowego ser żółty do starcia według uznania zioła też według uznania, np. bazylia, oregano Sposób przyrządzenia: Rozmrażamy ciasto francuskie, a następnie je rozwijamy. Ciasto smarujemy cienką warstwą przecieru pomidorowego. Gdy posmarujemy go za dużo, przecier wypłynie po zwinięciu ciasta. Posypujemy ziołami, a na wierzchu ścieramy żółty ser. Ciasto zwijamy dość ściśle, a potem

upichcic
Urodziny! 196

koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu  Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły  Parówki w cieście francuskim : ciasto francuskie gotowe  10 parówek małych Ciasto rozkładamy na stolnicy  Kroimy je na 10 kwadracików  Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamy Owinięte parówki wstawiamy

Klaudynkowa kuchnia
Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto 230

podobnej szerokości co nasz filet z łososia.  Na pesto kładziemy łososia (tak by cieńsze końce zachodziły jeden na drugi) i następnie smarujemy wierzch pozostałym pesto. Zawijamy łososia w ciasto francuskie, formując paczuszkę (uważamy by ciasto było z każdej strony dobrze zamknięte). Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu kroimy

W mojej holenderskiej kuchni