rolujemy i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto z konfiturami Przygotowanie ciasta z konfiturami jest bardzo proste. Wymyślne smaki, jak egzotyczny krem bananowy z ananasem i kokosem od eterno.pl , idealnie nadają się na półkruche ciasto, które w kilka minut zamienia się w wykwintny, oryginalny deser. Konfitury o wyrazistych smakach warto wykorzystać do robienia rogalików z ciasta francuskiego oraz do zdobienia prostych, drożdżowych
Moja smaczna kuchniacoś, co przypadnie Wam do gustu? – koktajl Frankenstein – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe z kokosem – gryczane brownie z cukinii (bezglutenowe i wegańskie) – kabanosy w cieście francuskim – Pumpkin Spice Chia Pudding – mumie z ciasta fracuskiego – ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym 1. Mini papryki z oczami – małe papryczki – majonez – ziarna czarnego
Be Fit Be Strongciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej. Ja z dzieciństwa kojarzę jedynie rurki z bitą śmietaną
Mieszam w Garnkubiszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka – ciasto francuskie nadziane masą makową 7. Rolada makowa – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec – kruche ciasto, masa makowa i serowa SERNIKI 9. Sernik
UgotowaćPółkruche palmiery z marmoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie
codojedzeniafrancuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:). 1 arkusz ciasta francuskiego 300g masy makowej około 100g cukru pudru odrobina ciepłej wody 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociskamy. 2. Ciasto tniemy na paski o szerokości 2-3 cm. Trzymając
Szefowa kuchniodrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. • Docisnąć ciasto do kiełbasy i pokroić na plastry, nie przecinając do końca ciasta
To co kochamśrodka, później drugi. Ponownie rozwałkować, złożyć boki do środka i powtarzać tę czynność do momentu, aż masło nie będzie widoczne. Składanie jest bardzo podobne jak w cieście francuskim ( klik ). Gdy masełko połączy się z ciastem, rozwałkować ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić go na długie paski o szerokości ok. 8 cm, a każdy pasek
Nastoletnie Wypiekaniepieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem
kgwjanczewosoli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając
królestwo garówpolewa czekoladowa Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy miód z masłem i przyprawami, wrzucamy jabłka i dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Dusimy około 5 minut. Ciasto francuskie formujemy w dwie podłużne tarty, boki ciasta zaginamy tworząc wyszczy brzeg. Na obie tak przygotowane tarty wykładamy jabłka i polewamy powstałym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
W poszukiwaniu inspiracjipatelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Rozłożyć ciasto francuskie (ja nie doczytałam i trafiłam na ciasto w kawałku, które musiałam rozwałkować). Na ciasto położyć farsz i mniej więcej równomiernie go rozprowadzić. Plasterek sera podzielić na kilka pasków i rozłożyć
W kuchni u MonikiPyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
DiteczWitamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę, polewamy delikatnie sokiem z wiśni i posypujemy sezamem, migdałami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż się upieką :) Na pewno Wam posmakują. Jeśli nie macie wiśni w syropie możecie użyć np. z kompotu
vegetaniedalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie cukier puder do posypania Faworki z ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w każdym robimy nacięcie i przewlekamy. Pieczemy w ok. 200 stopniach przez 10 minut
Bon Appetit Małgorzatybędzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem. "Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez
Pasja Smakuskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca
Domowy Smak Jedzeniapokojwej. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Jajko zmiksuj z mąką, mlekiem, solą i wanilią. Małą patelnię (najlepiej żeliwną) rozgrzej mocno na palniku a następnie rozpuść 1 łyżeczkę masła.Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i wymieszaj z miodem. Wrzuć owoce i delikatnie wymieszaj. Wyjmij dutch baby(...)jogurtem i miodem. Podawaj na świeżej chałce. Ozdób świeżymi malinami i miętą. Rożki francuskie z cynamonem Składniki: (15 szt.) 2 łyżki miodu z cynamonem Pasieki Rodziny Sadowskich płat ciasta francuskiego o wym. 25x50 cm. 1 łyżeczka masła cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzej do 220°C. Ciasto podziel na 15 kwadratów. Brzegi posmaruj odrobina wody. Na środek każdego kwadratu
Delicious Placeniesamowicie, a przy tym szybko się je przygotowuje. Zamiast granoli z powodzeniem możecie użyć musli z dodatkiem orzechów. Francuskie rożki z wiśniami to najlepszy słodki dodatek do małej czarnej :D Nie ma sobie równych! Składniki (na 8 sztuk): 1 op. ciasta francuskiego ok. 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu/syropu) 1-2 łyżki cukru ok. 4 łyżek granoli orzechowej(...)wraz z wiórkami kokosowymi wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i podsmażamy ok. 1-2 minuty stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie układamy na oprószonym mąką blacie. Można je jeszcze leciutko rozwałkować, ale nie jest to konieczne. Ciasto dzielimy na mniej więcej 8 kwadratów (będziemy je składać w trójkąty
MyCookBook.plPierwszy raz upiekłam takie rurki. Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :) Rurki z kremem truskawkowym Płat ciasta francuskiego 1 szklanka musu z truskawek 250 g serka mascarpone 50 g masła cukier puder truskawki(...)dekoracji Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki do rurek wysmarowane małem. Upiecz wg wskazań na opakowaniu ciasta. Serek maskarpomne zmiksuj z 5 dag miekkiego masła. Do kremu dodawaj nie przerywając mieszania porcjami zmiksowane truskawki. Napełnij kremem rurki. Udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem
Gotuj Sam!Hej! Lubicie ciasteczka francuskie? My tak! Chrupiące, z migdałami, po prostu trudno się im oprzeć. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniepasztetu np. Profi z drobiem i czosnkiem Plastry szynki (tyle ile rogalików) Plastry sera mozzarella (tyle ile rogalików) ok ½ papryki czerwonej Dodatkowo: 1 małe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy plaster szynki, sera mozzarella oraz paseczki papryki. Zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w czekoladziewarto mieć pod ręką cisto francuskie. Tak na wszelki wypadek ;) Szybka przekąska, idealna kolacja. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek ketchupu 1 sztuka kaki 100 g plastrów salami 10 pomidorków koktajlowych 10 pieczarek 100 g tartej mozzarelli Przygotowanie Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy ketchupem. Kaki nacinamy, sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy na pół plasterki
R'n'G Kitchenrozmaite odmiany sera camembert. W okresie 20-lecia międzywojennego w Słupsku produkowany był ser w typie camemberta, który nosił nazwę Słupski Chłopczyk. Jak smakuje ser camembert - najsłynniejszy francuski ser Świeży camembert jest słodki, twardy i ma kruchą konsystencję. W miarę dojrzewania jego wnętrze staje niemal całkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ(...)daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPODUSZECZKI Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI: 1 opakowanienciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka Sól i pieprz 4łyżki jogurtu i majonezu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 Cebula Natka Pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto francuskie rozwijam. Między czasie nastawiam jajka by ugotowały się na twardo. Z ciasta wycinam rowne kwadraciki. Nie wieksze niż 3cm. Nastawiam do piekarnika na max 20min
Gotowanie PatkiTo po prostu moja kolejna deserowa wariacja z ciasta francuskiego, którą postanowiłam nazwać bardziej światowo (nie żeby poprawnie w jakimkolwiek języku) Ale jeśli lubicie domowe budynie
gutfutdość cienki spód i aksamitna masa. Uprzedzam jednak - krem docenią głównie miłośnicy mas budyniowych. Kremów, takich jak te wypełniające napoleonki, rozpłaszczane przez nieudolne próby wbijania widelca w wierzchnią warstwę ciasta francuskiego :) Trwa sezon na najpyszniejsze owoce. W tym cieście mają szansę pozostać takie, jakimi natura je wymyśliła - jędrne, słodkie, soczyste, świeże. Zaoszczędzamy im przypiekania, miksowania, wkładania pod kruszonkę. Mnie uwiodły
Kronika Piekarnikaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini hot-dogi w cieście drożdżowym to świetna alternatywa dla tradycyjnych hot-dogów w bułce. Nadają się idealnie na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy w formie przekąski, sprawdzą się także jako smaczna kolacja, czy posiłek do pracy. Domowe hot-dogi możemy serwować z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym, na który(...)mini hot-dogi będą idealnym wyborem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecamy także skorzystanie z naszych innych przepisów na domowe przekąski jak na przykład: Pierożki Kebabowe czy Ślimaczki z Ciasta Francuskiego . PRZEPIS NA MINI HOT-DOGI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g mleka 50 g masła 1 jajko 8 g drożdży suchych 1 łyżka cukru
Przepiski.plleń leniem, a jeść trzeba! Na takie chwile przyda się szybki nieskomplikowany przepis na obiad . Tarta na kruchym cieniutkim i wytrawnym spodzie. Oczywiście można przygotować ją na spodzie z ciasta francuskiego, ale zachęcam do spróbowania jednak na kruchym. Ciasto jest bardzo delikatne , można przygotować je w większej ilości i zamrozić kilka porcji, aby mieć zapasik na czarną godzinę lenistwa. Więcej
SprawdzonaKuchnia.plwłoskich delikatesach (w Warszawie znam fantastyczne miejsce, w którym są wszystkie włoskie produkty). Polecam Wam także: – pizzę z salami – pizzę na tortilli – sałatka gyros – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami WŁOSKA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Przygotowanie : 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta Ilość porcji: 3 spore pizze Składniki ciasto: – 425 g mąki pszennej
nietylkopasta.plwędzonego łososia (ok 250 g) – kulkę mozzarelli lub odpowiednio tyle sam gramów fety lub ricotty – 2 pomidory pokrojone w kostkę – 2 jajka (rozbełtane) – 1 opakowanie ciasta francuskiego – sól, pieprz, zioła Formę do tarty wyłożyć ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory
Szybko Tanio Smaczniedzieła! Poza tym, zapraszam Was do wypróbowania również innych pomysłów na halloweenowe przysmaki: – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy w cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe z nietoperzem . Składniki: – 2 garście szpinaku – 2 jabłka – 2 banany – woda lub jogurt
Be Fit Be Strongciepłą kolację ? A może przed chwilą zapowiedzieli się goście ? Zrób tartę ! Taką tartę raz...dwa...trzy ! Do przygotowania tarty potrzebne jest gotowe ciasto filo, które z powodzeniem możesz zastąpić ciastem francuskim lub kruchym - też będzie pysznie. Tarta na cieście filo z pomidorami i pesto to świetna propozycja na letnią kolację w gronie rodziny lub/i przyjaciół. Doskonała jako zakąska i przystawka
kolorowotorcikowoDziś fajna przekąska powstała w parę minut, nie licząc oczywiście 25 minut pieczenia.Bardzo smaczna i zdrowa. Składniki ciasto francuskie 300 g szpinak świeży tyle by zakryć ciasto s erek feta 250 g szczypiorek pęczek oliwki zielone 20 szt mozzarella 300 g Wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy serkiem feta całą powierzchnie ciasta francuskiego. Świerzy szpinak myjemy pod bieżącą wodą
Różowa kuchniawędzonego łososia (ok 250 g) – kulkę mozzarelli lub odpowiednio tyle sam gramów fety lub ricotty – 2 pomidory pokrojone w kostkę – 2 jajka (rozbełtane) – 1 opakowanie ciasta francuskiego – sól, pieprz, zioła Formę do tarty wyłożyć ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory
Szybko Tanio Smaczniemandarynki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser dokładnie ugniatam widelcem razem z żółtkiem, masłem oraz cukrem waniliowym. Mandarynki obieram i dzielę na cząstki. Każdą cząstkę mandarynki przekrawam wzdłuż na pół. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. W połowie krążków wykrawam na środku szklanką o małej średnicy mniejsze krążki. Powstałe obręcze układam na większych krążkach lekko je dociskając
Tradycyjna kuchnia KasiŚwieże warzywa i ser smażony z kminkiem zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego a następnie zapieczone w wysokiej temperaturze. Jeśli ciasto nam się nie otworzy podczas pieczenia to warzywa będą uduszone a ser lekko płynny a całość przejdzie aromatem kminku. Sprawdza się na obiad i kolację, a nawet na sycące śniadanie
Milion SmakówPomysł na wykonanie takich babeczek widziałam w jakimś programie w angielskiej telewizji, ale wykonanie i składniki to już mój pomysł. Ciasto francuskie jest gotowe, kupiłam dwa płaty. Rozwinąć płat ciasta i kroić paski o grubości 5 cm z węższej strony. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plastry. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier, jak już woda
Kuchnia Pokoleńciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam. 3. Wycięte kawałki ciasta układam
Tradycyjna kuchnia Kasifrancuskiego 250 ml mleka sok z połowy cytryny (w przepisie jest skórka) pół laski cynamonu 30 g mąki pszennej 250 g cukru (sugeruję mniej) 125 ml wody 4 żółtka Ciasto francuskie rozwinąć i pozbyć się papieru ze środka. Ciasto ponownie zwinąć. Podzielić na 12 krążków o szerokości 1-1,5 cm. Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny
Weekendy w domu i ogrodziezbędne. Uroczysta kolacja jest wtedy, gdy coś świętujemy. Więc uroczystej kolacji nie wyobrażam sobie bez osoby, z którą bym chciał te wyjątkowe chwile dzielić. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłeś własnoręcznie ciasto francuskie? Tak, jeden raz. Robiliśmy z Madzią croissanty . Ciasto nie wyszło doskonałe, sporo mu do doskonałego brakowało. Ale coś tam wyszło i croissanty nawet smaczne były. Podejrzewam, że jeszcze kiedyś
Marder&Marder Manufacturemini cukiniami też. I to właśnie ich użyłam do przygotowania tej potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie nie przydarzało się przeciętnym obywatelom, stąd kruche ciasto. Takie, które lubię- bez jajek (lubię je za smak, nie że coś mam do jajek;-)). Dostałam fidbak że nie jest
les mirabellesPatrzyłam zza szyby piekarnika jak rosły, oddychały, ciasto żyło i się rumieniło. Opakowanie ciasta francuskiego 2 garście mielonych orzechów cukier trzcinowy Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym. zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój na ciasteczka
AZgotuj!Składniki: Ciasto francuskie Boczek w plasterkach Białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku. Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem. Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze. Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie
The Sweet Damselcukier cynamon Sposób Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu do czasu aż się częściowo rozpadną. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe kwadraty (część ciasta zostawiamy na zrobienie kratki). Na każdy kwadrat nakładamy jabłka, które przykrywamy wyciętymi z ciasta paskami, tak aby powstała kratka. Gotowe
Kuchenne aromaty350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 o C. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem
In my kitchenświeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut
Ugotowaćjeden to taki, że włożyłam marmoladę do środka i zawinęłam ciasteczko. A drugi sposób to taki, że najpierw zawinęłam ciasteczko, a potem udekorowałam "kleksem" z marmolady. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 łyżeczek marmolady (poniewaz z jednego opakowania ciasta wychodzi 12 ciasteczek) mleko do posmarowania i cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozwijamy ciasto i wraz z papierem wykładamy na blachę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtrochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasto filo często mylone jest z ciastem francuskim. Rzeczywiście wypieki wyglądają bardzo podobnie (choć ciasto filo po upieczeniu jest bardziej chrupiące), jednak efekt rozwarstwiania się ciasta ma różne pochodzenie. Ciasto francuskie otrzymuje się poprzez umiejętne składanie i wałkowanie ciasta z masłem, dzięki czemu w gotowym produkcie otrzymujemy wiele warstw ciasta przedzielonych cieniutkimi warstwami masła. Ciasto filo to pojedynczy cienki arkusz
Chilli Czosnek i Oliwafilo ma formę cieniutkich arkuszy , jakby bibułek, zaś w wypieku układa się po kilka jego warstw, każdorazowo smarując ciasto olejem lub oliwą. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą strukturę zbliżoną do ciasta francuskiego. Jeżeli po raz pierwszy będziecie gotować z ciastem filo, koniecznie zajrzycie do przepisu na Sigara Böreği , gdzie zamieściłam poradnik, jak obchodzić się z ciastem filo oraz link
Chilli Czosnek i Oliwa