ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:216/509)

Imprezowe zawijańce 116

Szybka i smaczna przekąska na zabawę sylwestrową, urodziny męża czy spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim gościom. Czego chcieć więcej?;)

Prosty przepis na
KREMÓWKA 174

zawsze się udaje, ale musimy się trzymać pewnych zasad. Ciasta typu półfrancuskiego lubią długie chłodzenie, minimum 12 godzin. Wychodzi wtedy idealnie kruche oraz charakterystycznie się rozwarstwia, jak typowe ciasto francuskie. Także kochani dzień wcześniej robimy ciasto, chłodzimy i dopiero następnego dnia pieczemy i przekładamy. Pracy nie wiele, ale efekt naprawdę wspaniały. Rodzinka, a zwłaszcza dzieciaki będą zachwyceni :) Polecam. SKŁADNIKI

Pani na deser
Jogurtowe z cukrem pudrem i skórką pomarańczy 206

Ciasto, które nazywam kryzysowym i ekspresowym. Jest proste ale  w swej prostocie bardzo smaczne. Do jego przygotowania używam skórki pomarańczowej którą zawsze mam w słoiczku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 81

ćwiartki. Otwieramy puszki z groszkiem i białą fasolą, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora kroimy w plasterki. Foremkę do pieczenia natłuszczamy oliwą z oliwek. Następnie kładziemy na niej ciasto francuskie, tak aby boki były zawinięte. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy za pomocą widelca. Na ciasto kładziemy równomiernie groszek, fasolę, ziemniaki oraz pomidory. Całość delikatnie solimy. Śmietanę, jajka, mleko, sól

Programista w kuchni
Ciasteczka Koperty Na Cydrze A'la Francuskie 92

Super kruchutkie ciasteczka które swoja strukturą w środku przypominają ciasto francuskie, ale spokojnienie wymagają długiego składania ciasta, robi się je w jakieś 15 minut, no plus pieczenie...a potem to już tylko przyjemność z jedzenia :) Jak na razie mój numer jeden wśród ciasteczek :) Składniki na około 4 blaszki: 4 szkl mąki tortowej 1 szkl cydru 2 łyżki cukru z wanilią

Gotowanie...to proste !
Rogaliki domowe z ciasta maślankowo- ziemniaczanego 121

mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto składać w kopertę trzy razy (tak jak ciasto francuskie) i wałkować. Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą i formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem

Tradycyjna Kuchnia
Top 10, czyli co czytaliście najchętniej w 2015 roku 164

Miejsce 6 Leśny mech ( klik )  Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik )  Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik )  Miejsce 9 Krajanka z ciasta francuskiego ( klik )  Miejsce 10 i ostatnie Ciasto czekoladowe bez jajek i masła ( klik

W poszukiwaniu inspiracji
Rogaliki z pastą jajeczną 145

kanapie . Wy też tak macie? Przychodzi wieczór. Cisza ,spokój , tylko telewizor bębni . Patrząc na te niekończące się powtórki chce się coś przekąsić lekkiego bo noc . W takiej sytuacji wykorzystuje ciasto francuskie gotowe. Skladniki 10 szt ! opakowanie ciasta francuskiego 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie jajka drobno siekam, rozgniatam, każdy ma swoją technikę rozdrabniania jajek . Można

Eli Gotowanie
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 212

sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki ok 20dag żółtego sera sos do posmarowania np ketchup

ChilliJemy
Bardzo proste i szybkie ciasteczka francuskie: serduszka z truskawkami 128

Składniki: ciasto francuskie marmolada truskawkowa Przygotowanie: 1. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serduszka, po czym na jedno serduszko położyć marmoladę. 2. Przykryć drugim serduszkiem 3. ścisnąć mocno brzegi jak przy lepieniu pierogów. 4. Znów nałożyć foremkę i wykrawać brzegi by ciasto się połączyło  5.Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni Po upieczeniu dekorować

KreatywnePiny
Faworki francuskie 120

może się skusicie na pyszne i lekkie          ciasteczka , szybko się je przygotowuje  , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :)      Składniki : Ciasto francuskie  cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości  około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada Yule Log 327

francuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami.   SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki

Pyry na Gaz
Napoleonka 281

uzyskamy gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka.      Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta kierujemy do wewnątrz. Jeden płat przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Najlepsza po odsiedzeniu kilku godzin w lodówce. Smacznego

Weganizm infantylny
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 168

Brak czasu w maju, ale szparagi kusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki

Pasja Smaku
Fantazja czekoladowo-śmietankowa z wiśniami 80

masa czekoladowa z wiśniami ze słoika, przykryta masą śmietankową na bazie serka mascarpone i kremówki, a całość delikatnie posypana cukrem pudrem. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta, ale bez przesady, nie aż tyle, co typowego francuskiego. W porównaniu z tym drugim jest wręcz ekspresowe. Bazowałam na przepisie Gordona Ramsaya, a to bardzo dobra receptura (no ba...). Aczkolwiek sam sposób wykonania odrobinę(...)tego właśnie przepisu, bo będę do niego nie raz wracała, ale pomyślałam o tym trochę po czasie, więc ukaże się innym razem. Jeżeli zastanawiacie się, czy można użyć gotowego ciasta francuskiego, aby jeszcze ułatwić sobie zadanie, to odpowiem, że tylko wtedy, jeśli jesteście pewni jego jakości. Przyznam, że nawet oryginał nie był idealny pod tym względem, właśnie z powodu ciasta

Arabeska waniliowa