ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:222/509)

Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 87

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków  tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się

Cztery Fajery
Francuskie przekąski czyli bogate francuzy 220

Mając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek 163

serka homogenizowanego .  Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik . Może w tym przypadku "sernik" brzmi nazbyt dumnie, ale przyjmijmy, że na potrzeby wspólnego wypiekania deserek ten do takiej kategorii można zaliczyć :) Koniecznie chciałam z Wami wspólne(...)porządnego ochłodzenia deseru.  Konsumować na zimno - ideał na gorące, letnie dni! :) Deserem delektowałam się w towarzystwie paluszków francuskich od BRZEŚĆ . Ach ten delikatny, wyborny smakołyk z płatkowanego ciasta francuskiego, o maślanym smaku... Czegóż chcieć tu więcej!? :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Ciastka francuskie z gruszką 114

proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka.  SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki.  2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie paski. Pasy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wytrawna tarta na obiad 117

przekąskę na przyjęciach. Ta warzywna tarta z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe i dostarczy wartościowych składników odżywczych. Aby przygotować tartę z kurkumą i ziemniakami, najpierw należy przygotować ciasto. Można użyć gotowego ciasta francuskiego lub przygotować je samodzielnie z mąki, masła i wody. Ciasto należy rozwałkować na formę do tarty i wyłożyć nią dno i boki formy. Następnie w garnku gotujemy

codojedzenia
Kapuśniaczki 55

dodatek do barszczu. Zazwyczaj robię je z ciasta drożdżowego, ale tym razem postanowiłam coś zmienić i kapuśniaczki zrobiłam z ciasta z dodatkiem piwa. Ciasto to jest bardzo proste, a do jego zrobienia potrzebujemy tylko 4 składników. Kapuśniaczki upieczone z ciasta piwnego są kruche i delikatne. To ciasto przypomina swoją konsystencją ciasto francuskie. Właśnie dodatek piwa nadaje kapuśniaczkom kruchości. W przepisie

Danka Pichci
Chrust lany bez jajek 69

cz.3 . Ziemniaki. – Kuchnia na trudne czasy cz. 4 . Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej. – Kuchnia na trudne czasy cz. 5 . Proste przepisy z makaronem. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać wałkiem, ani ubijać białek, wystarczy mokre składniki wymieszać trzepaczką z suchymi składnikami i przełożyć do strunowego woreczka, czemu do woreczka(...)osób na Karnawał lub Tłusty Czwartek! A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj. Na blogu znajdziecie też przepis na faworki z ciasta francuskiego: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Gotowe ciasto wyciska się spiralnie na głęboki tłuszcz z woreczka strunowego. Im otwór będzie większy, tym chrust będzie grubszy i pulchniejszy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MILLE-FEUILLES Z JABŁEK Z KOZIM SEREM 110

słodko- słoną przystawkę z jabłek i koziego serka. „Mille-feuille” (w dosłownym tłumaczeniu „tysiąc liści”) odnosi się głównie do francuskiego deseru będącego odpowiednikiem polskiej napoelonki, skomponowanego z kilku warstw ciasta francuskiego przekładanych kremem waniliowym, ale dzisiaj „mille-feuille” znajduje również zastosowanie w odniesieniu do innych deserów oraz dań w wersji wytrawnej np. mille feuille z bakłażana i pomidorów. Francja jest

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z ciasta serowego 70

rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta zamiast pierogów lub uszek do barszczu. Wracając do naszego dzisiejszego ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Francuskie paszteciki z kurkami 91

Francuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski

Kulinarne Przeboje
Temperatura i czas pieczenia ciast 211

ół Termoobieg Czas pieczenia Babka 180°C 160°C 45-60 minut Biszkopt 180°C 160°C 45-50 minut Ciasto drożdżowe 180°C 160°C 40-50 minut Ciasto francuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto półfrancuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto ptysiowe

AleTorcik
Empanadas z wołowiną. 143

pierogi nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care

zadanie-gotowanie
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masą makową 120

czasem zostaje nam masa makowa po zrobieniu makowca,możemy zrobić sobie te proste i pyszne ciasteczka. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szkl.masy makowej (domowej lub kupnej) Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.Smarujemy cienko masą makową całe ciasto francuskie.Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku.Zrolowane ciasto kroimy w 1 cm ciasteczka.Rozkładamy na blaszce.Pieczemy przez 25 minut w temperaturze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Koperty z ciasta francuskiego z pasztetem z gęsi 143

Doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek domowego pasztetu z gęsi ( z tego przepisu ) Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać po łyżeczce pasztetu i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania