ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:214/509)

Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 133

wałkowaniem, ale wałkuje się je prosto i stosunkowo szybko. Należy jedynie pamiętać, o dość szczodrym posypywaniu placków ciasta mąką ziemniaczaną. I zdecydowanie, to ciasto jest inne niż ciasto francuskie, bo to filo lub ciasto zwane korą. Nie warto też moim zdaniem kupować gotowego ciasta. Zdecydowanie fajniej, zrobić je samemu. Wierzch naszego ciasta, jeszcze przed upieczeniem, polewa się stopionym masłem

Mieszam w Garnku
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście francuskim 158

kulek. Gotowe kulki przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać kulki przez 15 minut, funkcja termoobieg. Podpieczone kulki wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe bułeczki dyniowe 191

żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 226

żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra

Weekendy w domu i ogrodzie
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 225

Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka

Codziennik Kuchenny
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 195

rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez

Pyry na Gaz
Trójkątne francuskie mini rogaliki z makiem i parmezanem 170

wygodniej już się nie da zrobić przystawki dla znajomych. A wygląda ona bardzo ładnie, chrupie i aromatycznie pachnie. I bardzo prosto i szybko się je robi. Wystarczy w zasadzie ciasto francuskie i piekarnik:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego oliwa z oliwek do polania lekko ciasta, dzięki temu mak i ser łatwiej się będą trzymać na cieście mak i parmezan według uznania

Zasmakuj Kuchni
CYGARA Z CIASTA FILO Z NUTELLĄ I POSYPANE LEKKO SOLĄ 276

chce mi się nic robić. LABA. Czy ja ciągle muszę coś robić? Nie muszę..., ale coś bym zjadła chociażby z nudów. Przypomniało mi się, że w lodówce mam ciasto francuskie. Otwieram ... myślę dziwne to ciasto. Wreszcie eureka, to ciasto filo. Zapomniałam o nim. I znów zagwozdka. Mhm... zrobić na słodko, czy może zostawić na coś wytrawnego. Jednak ochota

Przepisy Aleksandry
Rogaliki listkowe 165

Pyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciastko francuskie z kremem malinowym 122

Lekkie, smaczne, do kawki na jeden kęs:) Składniki na ciasto: 2 opakowania ciasta francuskiego; białko z 1 jaja; Ciasto rozmrozić (jeżeli używasz mrożonego), nakłuć widelcem po całej powierzchni i pokroić na kwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi

In my kitchen
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 123

przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ 213

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ Składniki: - 300g ciasta francuskiego - 100g konfitury wiśniowej - 1 jajko - cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowujemy cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala

Mentor Smaku
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 167

ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony

Jadło i czytadło
Ślimaczki z ciasta francuskiego 139

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki przecieru pomidorowego ser żółty do starcia według uznania zioła też według uznania, np. bazylia, oregano Sposób przyrządzenia: Rozmrażamy ciasto francuskie, a następnie je rozwijamy. Ciasto smarujemy cienką warstwą przecieru pomidorowego. Gdy posmarujemy go za dużo, przecier wypłynie po zwinięciu ciasta. Posypujemy ziołami, a na wierzchu ścieramy żółty ser. Ciasto zwijamy dość ściśle, a potem

upichcic
Urodziny! 173

koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu  Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły  Parówki w cieście francuskim : ciasto francuskie gotowe  10 parówek małych Ciasto rozkładamy na stolnicy  Kroimy je na 10 kwadracików  Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamy Owinięte parówki wstawiamy

Klaudynkowa kuchnia
Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto 193

podobnej szerokości co nasz filet z łososia.  Na pesto kładziemy łososia (tak by cieńsze końce zachodziły jeden na drugi) i następnie smarujemy wierzch pozostałym pesto. Zawijamy łososia w ciasto francuskie, formując paczuszkę (uważamy by ciasto było z każdej strony dobrze zamknięte). Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu kroimy

W mojej holenderskiej kuchni
Ślimaki 143

przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz. Całość ciasno zawijamy-jak roladę

Pudełko rozmaitości
kremówka 132

Chyba wszyscy znają kremówki? Bardzo je lubię, od czasu do czasu serwuję sobie takie ciacho z jakiejś dobrej cukierni. Zdarzyło mi się także przygotowywać w domu kremówki na gotowym cieście francuskim. Tym razem postawiłam na wyrób w 100% własny. Do przygotowania tego ciacha zainspirowała mnie znajoma, podała przepis, który sama wypróbowała. Jak zwykle po swojemu wprowadziłam pewne zmiany i upiekłam(...)Kremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła

6niebo
Ciasteczka francuskie z kajmakiem i migdałami 160

duży płat ciasta francuskiego 100g masy kajmakowej ( puszki) 50g migdałów (słupki lub płatki) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mleka Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ok 6x6cm). Smarujemy kajmakiem i posypujemy odrobiną migdałów. Ciasteczka zwijamy po przekątnej lub do prosta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do spodu

Kuchnia w czekoladzie