Składniki: 1 rulon ciasto francuskie krem karpatkowy: 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawki z ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek(...)mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat cytrynowy lub inny i zmiksować na gęsty krem na babeczki nakładać szprycką krem i na wierzchu układać truskawkę pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 rulon ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorąca z ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową
W Mojej Kuchni LubięQuiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :) Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem
Atlas Smakówdelikatny deser, który można modyfikować na mnóstwo sposobów. Ja co raz zmieniam owoce i smaki galaretek. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, takie lekkie oraz orzeźwiające. Krem rozpływa się w ustach i idealnie łączy z resztą składników. Zresztą sami spróbujcie! Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - składniki: (Forma o wymiarach 22 x 26 cm) Spód(...)wszystko wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na kremie umieścić owoce, które następnie należy zalać tężejącą galaretką/galaretkami (*) Ciasto schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki. Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - dodatkowe informacje: (*) Moje galaretki zmieszały się ze sobą tworząc krystaliczny, delikatnie zielony kolor. Możecie użyć galaretki o jednakowym smaku
Di gotujenimi północne tradycje kulinarne. Należy wiedzieć, że bardzo dużą rolę w kształtowaniu się ekstrawaganckiej i wyjątkowej kuchni francuskiej odegrały stosunki utrzymywane z Imperium Otomańskim, skąd przybyło między innymi ciasto francuskie (oryginalnie: greckie ciasto filo, „phyllo”). Jako ciekawostkę warto powiedzieć, że był to ulubiony przysmak wychowanej w Wiedniu Marii Antoniny. A następne podczas kolejnych upływających wieków doskonalono sztukę kulinarną, co zaowocowało
ProstePesto.plBardzo spodobały mi się kwiatki z ciasta francuskiego z jabłkami, ostatnio bardzo popularne na różnych lubianych przez mnie blogach. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, z ciastem filo zamiast francuskiego i figami zamiast jabłek. Spektakularnego efektu już nie ma, ale kwaiatki chyba mimo to przypominają :) Najlepsze z kremem waniliowym :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania
Bazując na smakuCiasto filo to jedno z najsmaczniejszych, ale i najtrudniejszych do samodzielnego wykonania ciast, które przypomina cienkie płatki papieru. Często jest mylone z odpowiednikiem francuskim, ale w rzeczywistości pochodzi z Turcji. Wykorzystuje się je do potraw wytrawnych oraz deserów. Co zrobić z ciasta filo na słodko i słono? Przeczytaj ten artykuł i poznaj świetne pomysły na pyszne dania. Czym jest ciasto(...)się je bardzo podobnie. Wystarczą 180 stopnie Celsjusza bez termoobiegu i około 20-30 minut. Samo przygotowywanie ciasta jest bardzo czasochłonne, wymaga dużo precyzji. Właśnie dlatego dobrze jest spróbować produktów dostępnych w sklepie, z dobrym składem. Zobacz też: Kieszonki z ciasta francuskiego na 3 sposoby Co zrobić z ciasta filo na słodko? Jesteś miłośnikiem różnorodnych deserów i zastanawiasz się
Rozdomowionamasła. Ciasto wyrób szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie klejące i lepiące do dłoni. Uformuj z niego kulkę, owiń folią i wstaw do lodówki na 120 minut. Schłodzone stwardniałe ciasto rozwałkuj poprzez warstwę przezroczystej folii spożywczej na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 20 centymetrów. Rozsmaruj po cieście resztę masła (190 g) zostawiając kilkumilimetrowy wolny brzeg. Ciasto złóż(...)folią spożywczą zapobiegając wyschnięciu, wstaw do lodówki na 1 godzinę. Proces składania i wałkowania powtórz 3 razy, między kolejnym wałkowaniem schłodź ciasto w lodówce przez 1 godzinę. Po ostatnim wałkowaniu wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Surowe ciasto wyjmij z lodówki pół godziny przed planowanym pieczeniem rogali marcińskich. Rozwałkuj na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej
ProstePesto.plfrancuskie. Nie zawsze jednak moża ich użyć zamiennie. Ciasta chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć. W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam(...)pory, a całość lekko złagodziłam delikatną ricottą. Wśród składników na farsz nie ma soli, ponieważ szpek jest już sam w sobie dosyć słony. Tarta z porem i szpekiem Ciasto: 250 dag mąki 120 dag masła 2-4 łyżki lodowatej wody 1 jajko sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy jajko, sól i trochę lodowatej wody. Szybko zagniatamy kruche
Mia Cucina SofietaTradycyjny deser francuski o nazwie „millefeuille” czyli „ciasto tysiąca płatków” składa się z trzech płatów ciasta francuskiego przełożonych kremem budyniowym, przy czym wierzchnia warstwa jest polana lukrem. Przypomina ono nieco polską napoleonkę. Ja mam dla Was przepis na wegańską wersję „millefeuille” na bazie orzechów nerkowca, migdałów, mąki z ciecierzycy, syropu klonowego i malin. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jest(...)masa była jednolita i nie była zbyt płynna. Uformuj kulę. Zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Rozwałkuj ciasto cienko przy pomocy wałka na grubość około 0,25 cm. Wykrój z ciasta prostokąty o wymiarach 6 x10 cm i ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni. Ułóż na blasze wyłożonej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaRożki francuskie wypełnione farszem z pieczarek mogą stanowić odrębne danie lub możemy je podać w formie przekąski. Świetnie smakują z barszczem czerwonym. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneDzisiaj polecam Wam przepis na pyszne tarteletki z tuńczykiem i kaparami, które dzięki słono-kwaśnemu smakowi, nadadzą im bardziej wyrazistego charakteru. Jeśli wolisz, możesz użyć do ich przygotowania gotowego ciasta francuskiego (dwie porcje ciasta). Zamiast małych tarteletek, możesz również przygotować dużą tartę w pojedynczej dużej formie o średnicy 23 cm (wtedy wystarczy jedna porcja ciasta), należy wówczas wydłużyć czas pieczenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachili. Jeśli macie zwykłą, ostrą paprykę możecie dodać osobno, lub zrezygnować z tego składnika – wasze kapuśniaczki będą łagodniejsze. Dodajemy kiełki rzodkiewki, utarty ser, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie. Na całej szerokości rozkładamy pasek naszego farszu. Zakładamy ciasto, zaklejając na brzegu. Robimy tak do momentu, kiedy skończy nam się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta z farszem kroki
MarcinChefTarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć
Smakowity Blog Kulinarny