ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:202/509)

Faworki ( chrust ) na jogurcie . 126

mąką dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na stolnicy przez około 20 minut. Wyrabiaj ciasto w ten sposób, aby jak najwięcej wtłoczyć do niego powietrza. Ja rozwałkowuję trochę ciasta, następnie składam je i ponownie wałkuję ( podobnie jak ciasto francuskie ). Wyrobione ciasto zawiń szczelnie w folię i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej

Przepisy i porady kulinarne
CIASTECZKA SEROWE Z CUKREM (EXPRESOWE) 439

chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych. Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko lekko posypane na wierzchu. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto krucho-serowe pięknie się rozwarstwia.  Składniki: 250 g masła (u mnie "Kasia") 250 g mąki pszennej 250 g twarogu (u mnie półtłusty) skórka otarta

Walijskie Pichcenie
rogale doskonale 657

lodówki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować ,położyć masło ,zakryć ciastem i wałkować . Włożyć do lodówki na 15-20 minut. Powtórzyć czynność 3-4 razy. TAK JAK Z CIASTEM FRANCUSKIM Gotowe ciasto rozwałkować w kształcie koła,pokroić radełkiem-nożykiem na trójkąty. Można włożyć coś do środka ,czekoladę ,nutelle ,lub pozostawić puste. Zawinąć rogaliki ,ułożyć na blaszkę ,pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte

w mojej kuchni
Ślimaczki-zawijaczki z masłem orzechowym 165

dzisiaj dla Was jedną z przepysznych przekąsek. Taką, której ciężko się pozbyć z listy ulubionych. Nie dość, że wspomagamy się gotowym francuskim ciastem, więc robi się ją szybko, to jeszcze zestawienie smaków gwarantuje sukces. Nie wierzcie mi na słowo, tylko wypróbujcie! Czytaj więcej

Pichceniomania
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem 329

Szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na  domowe przyjęcie.  Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników  które  zawsze znajdziemy  w lodowce i ekspresowa przekąska gotowa, polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki

magiczna kuchnia Kasi
KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE 174

prostokąt, a następnie składamy jednej strony 1/3 ciasta do środka, a potem z drugiej. Znów rozwalkowujemy na prostokąt i znów składamy. Postępujemy tak kilkanaście razy (podobnie jak przy cieście francuskim). Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej

Walijskie Pichcenie
szybkie ciastka 142

Jeżeli chcemy mieć szybko domowe ciastka, to tylko z gotowego ciasta francuskiego :) Potrzebujemy :) ciasto, dżem lub owoce, jajko ... Ciasto rozwijamy i wycinamy nasze ciasteczka:) Napełniamy dżemem, zawijamy i smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś chce dodaje posypkę... Jak widać ja dodałem posypkę owocową, kakaową i wiórki kokosowe. Pieczemy 20 min w 180 st.C i już :)) Najlepiej prezentuje się ciastko trójkątne, polecam

chleba naszego
Parówkowy dywanik 162

kisielem powinny to ogarnąć. O! i tu dochodzimy do czwartej sytuacji, którą dopisujemy do trzech wspomnianych powyżej. Dobre również dla kogoś kto nie potrafi gotować. Składniki: - jakieś parówki - najtańsze ciasto francuskie Wykonanie: Ciasto kroimy w paski i przeplatamy z parówkami jak na zdjęciu. Wkładamy do piekarnika według wskazań, które znajdują się na opakowaniu z ciastem

Kryzysowa Książka Kucharska
Nektarynki w cieście francuskim. 146

NEKTARYNKI PO FRANCUSKU /przepis własny/ dwie nektarynki płaska łyżka oleju kokosowego łyżka syropu klonowego gotowe ciasto francuskie Z ciasta francuskiego wyciąć cztery koła za pomocą szklanki. Z nektarynek wyjąć pestki, a następnie ich połówki  lekko skarmelizować w oleju kokosowym i syropie klonowym. Następnie złożyć dwie połówki ponownie i przyłożyć  do jednej z nich kawałek ciasta francuskiego. Drugą przykryć

Poranek na słodko
serowe gwiazdeczki z lukrem 480

Tanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.  Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 174

widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku

Corner With Recipes
Tarta drożdżowa z bobem 249

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula

MarciochaKucharzy
Tarta z pomidorami 195

cebulek (nie muszą być szalotki, zwykłe niewyrośnięte cebulki świetnie się sprawdzają) kulka mozarelli 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz, świeży rozmaryn bazylia (świeża lub suszona) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15-20 minut w temp. 150 stopni. Nie powinna się za bardzo przyrumienić. Cebulki obrać

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z ciasta filo 498

Pomysł wpadł przez przypadek, gdyż zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto filo. Siedziałam i sie zastanawiałam co z tego wyczarować i wyszła zapiekanka. Tą zapiekankę możemy modyfikować na tysiąc sposobów tylko musimy pamietać, ze składniki ktore tam dodamy musza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze.  Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

Zainspiruj się kuchnią

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję