samodzielnie w domu w ciągu kilku minut. A to jak będą smakować zależy od was, co macie do środka, jakich przypraw użyjecie, czym je posypiecie. Takie paluchy z gotowego ciasta francuskiego są idealne na grill czy letnie przyjęcie albo możecie zabrać ze sobą, gdy wybieracie się w gości jako niespodziankę. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego 150 ml wody sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Na dużej, nieprzywierającej patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać(...)czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie
Stare Garyskładniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego 150 ml wody sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Na dużej, nieprzywierającej patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać(...)czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie
Stare Garygrubych oczkach i smażymy na maśle klarowanym, dodając sól oraz przyprawy. Pod koniec łączymy z serem topionym i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wykładamy pieczarki na ciasto francuskie zwijamy w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni. SUGESTIA Roladki
Zofianakuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy. Przepis krąży po necie od jakiegoś czasu i wart jest wypróbowania. Polecam gorąco bo szybko i smakowicie. Czekolada zawijana w ciasto francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefrancuskiego ok 330 g 150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie : 1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić
vaniliowoczekoladowaOwoce suszone w soku z pomarańczy gotujemy, ciasto cukrem brązowym posypujemy, orzechy dokładamy i gotowe babeczki francuskie mamy. Składniki: 400 g ciasta francuskiego, 150 g śliwek suszonych, 20 g orzechów laskowych, 2 łyżki owoców goji, 4 suszone daktyle, 1 duża pomarańcza. 100 g cukru brązowego Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować samemu lub kupić gotowe. W rondelku podgrzewamy(...)doprowadzamy do wrzenia. Goja powinna nam zmięknąć. Dodajemy bardzo drobno pokrojone daktyle i śliwki. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając aż sok z pomarańczy całkowicie nam się zredukuje. Ciasto francuskie wałkujemy na cienki prostokąt (jeśli jest to ciasto gotowe wystarczy je tylko rozwinąć). Połowę ciasta posypujemy cukrem i przykrywamy ją druga częścią. Ciasto dociskamy tak, aby cukier się przykleił, następnie
Moniki SmakołykiBardzo zdrowe i niesłusznie zapomniane warzywo, ma mnóstwo witamin i błonnika. Dla mnie skorzonera smakuje podobnie do szparagów ale to tylko moje zdanie, jest pyszna. Spróbujcie koniecznie. Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :) Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ciasto francuskie podzielić na (w miarę możliwości) równe prostokąty. Mi wyszło ich łącznie piętnaście. Na środku rozsmarować odrobinę budyniu (po jednej łyżce na jedno ciastko). Ułożyć po dwie połówki śliwek. Wierzch
Kuchnia EllieSKŁADNIKI: pół opakowania ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków kiełbasy żywieckiej pół czerwonej cebuli 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie układamy plasterki sera. Kroimy cienkie plasterki kiełbasy i układamy na serze. Cebulę drobno kroimy i układamy na kiełbasie. Na całości nadzienia rozsmarowujemy musztardę i całość zwijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodajemy mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki. Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy
Słodkie Przyjemnościsobą rogaliki z ciasta francuskiego, które właśnie rano robiłyśmy. Wystarczy tylko nutella i banan i szczęście murowane. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego nutella banan jajo do posmarowania Przygotowanie: ciasto francuskie podzielić na równe paski - wzdłuż każdy z pasków podzielić po przekątnej, tak aby powstały trójkąty na szerszy koniec każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nutelli na nią kładziemy kawałki banana
Gotowanie z pasjąOkoło 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć na 12-13 pasków o szerokości 2 cm. Na każdym pasku układamy plasterki jabłek tak by nachodziły na siebie
Przysmaki Karolkijajko sól pieprz Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie
Oryginalny smak