internetu, chyba każdy widział obrazek krok po kroku jak zrobić hm... Właśnie co to? Pizza z ciasta francuskiego, rolowana pizza, ciasto francuskie z serem i salami? Nie ważne, ważne jest to że to danie jest mega szybkie a smakiem może zaskoczyć niejednego łasucha . Czytaj więcej
Pychotkaaabazylię i pieprz do smaku. Zwiększamy temperaturę pod patelnią i smażę do odparowania całej wody z pomidorów. Ok 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrajamy na pół wzdłuż krótszego boku. Powstaną dwa mniejsze prostokąty. Każdy z ich krótszych boków łapiemy, tworzymy na końcu falbankę i zaciskamy (końcówki powinny wyglądać
Cook&Lovepuder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej zawartości kakao) – opcjonalnie, bo można po prostu wierzch posypać cukrem pudrem. Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na 4 równe pasy Jabłka obrać (nie jest to wymóg konieczny i zdecydowanie ładniej wyglądają nieobrane, ale my obierać ze skórek wszystko musimy). Przekroić każde jabłko
gutfutwieprzowe surowe białe kiełbaski, obrane z flaka 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu szczypta płatków chili (opcjonalnie) 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gotowe ciasto francuskie ok 20 x 25 cm 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam lub mak, do posypania Przygotowanie Rozgrzać piekarnik
Stare Garyprostego, mega szybkiego, idealnego na każdą okazję, dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na ciasto, a nie chce nam się go piec lub nie potrafimy. Poduszeczki, trójkąciki z ciasta francuskiego z czekoladową, gęstą, słodką nutellą. Dla młodych adeptów sztuki gastronomicznej w domu idealne. Wykonanie mojej córki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRożki proste, szybkie, smaczne. Z resztą sami wiecie :-). Nam wyszło 8 sztuk takich średnich rożków, można zrobić mniejsze i wyjdzie więcej :-). Miłego poniedziałku dla wszystkich :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego około 150 - 200 g truskawek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie, ja nie dałam) 1 jajko 1 łyżka wody 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
kruche babeczkistudzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z cebulą, kiedy sok z nich odparuje, dodajemy posiekaną drobno kapustę i przyprawy. Smażymy przez chwilę. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku
e-PrzepisyKulinarnebynajmniej nie pozwoli mi zapomnieć o tym przepisie i co chwile prosi mnie żebym to zrobiła :) jeszcze nie spotkałam się z opinią żeby komuś to nie smakowało, 100% pewniak :) ciasto francuskie ma w sobie coś naprawdę magicznego, jak narazie każda potrawa z nim smakuje wybornie :D Polecam wszystkim smakoszom dobrej i zdecydowanie szybkiej kuchni ;) Przepis łatwy, szybki
Kuchnia Pełna Pasjiświetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt - ciasto francuskie – 100 g - daktyle bez pestek – 50 g - miód – 1 łyżka - cynamon – 2 łyżki - żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko obieramy ze skórki
Ostra na Słodkopieczarek 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej po za manną) 1 cebula około 50 g orzechów laskowych (lub innych) rozmaryn (najlepiej świeży) sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i opakowania na około 30 minut przed pieczeniem. Cebulę drobno poszatkuj i podsmaż przez 3 minuty, dodaj ugotowana kaszę, posiekane drobno orzechy, rozmaryn i przyprawy. Smaż
greenscarfBeef Wellington to potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim. Mięso tak upieczone jest soczyste, pyszne, a farsz nadaje mu wyrazistości. Pyszne danie, polecam. Wołowina Wellington - Beef Welington. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepłaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Upiekłam na złoto w 200 stopniach. Studzę. Przygotowuję masę. Zagotowuję 3 szklanki mleka wraz(...)jajeczną i ciągle miksując na wolnych obrotach, niweluję grudki. Następnie gotuję gęsty budyń. Zostawiam do wystudzenia, ale nie całkowitego, by z łatwością można było rozsmarować masę na cieście. W blaszce układam jeden płat ciasta, otaczam szczelnie po bokach folią aluminiową, aby krem nie spłynął na dół. Wykładam go na wierzch, przykrywam drugim płatem ciasta i lekko dociskam. Wstawiam
W kuchni Karmel-itkiczosnkowy. Zapewniam Was, pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy(...)uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera
Kulinarne przemyslenia