ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:215/509)

Brioche z kawałkami czekolady 60

świąteczny czas naszła mnie ochota na jakiś deser. A że z powodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche

Weekendy w domu i ogrodzie
Rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika 101

jako przekąska do pracy). Polecam z czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli(...)dodać startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażyć do jej miękkości. Dodać mrożony szpinak i porządnie odparować. Doprawić czosnkiem, paprykami, solą i pieprzem. Przesmażyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 jednakowych kwadratów. Na środek każdego kwadratu, ułożyć plaster mozzarelli, następnie farsz. Ciasto skleić na rożka, brzegi skleić dodatkowo widelcem, aby się nie rozkleiły podczas

CookYourself
Ciasteczka francuskie z powidłami 432

Czasami nie mamy czasu na pieczenie a wielką ochotę by usiąść do popołudniowej herbatki z czymś słodkim. Ja proponuję Wam ciasteczka francuskie z powidłami śliwkowymi. Do tego pyszną bardzo aromatyczną herbatkę Teekanne a szczególnie nowość na rynku  TEEKANNE WOF Superftuits . Herbatka jest pyszna, aromatyczna, mocno owocowa o intensywnym czerwonym kolorze. W ofercie(...)znajdziecie również inne herbatki o różnym smaku i taką na jesienne chłodne wieczory i poranki. O nowościach będziecie się dowiadywać jeśli polubicie ich profil na fb klik. Składniki: 2 ciasta francuskie 1 jajko powidła śliwkowe cukier puder 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty

Ala piecze i gotuje
Tarta francuska z kurczakiem 127

danie jest moim ulubionym. Nie będę dla Was robić żabich udek czy ślimaków, które notabene ubóstwiam. Proponuję bardziej przyziemną potrawę. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, czyli tartę. Moja propozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste(...)boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska z kurczakiem Przygotowanie. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w kostkę masło, imbir, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie przesiekać nożem. Kiedy skladniki zaczynją się łączyć wbić

mecooks
Tarta francuska z kurczakiem 146

danie jest moim ulubionym. Nie będę dla Was robić żabich udek czy ślimaków, które notabene ubóstwiam. Proponuję bardziej przyziemną potrawę. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, czyli tartę. Moja propozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste(...)boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska z kurczakiem Przygotowanie. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w kostkę masło, imbir, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie przesiekać nożem. Kiedy skladniki zaczynją się łączyć wbić

mecooks
Ekspresowe rogaliki z masą makową 207

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w

moj przepis na
Walentynkowy torcik cappuccino 120

100ml gorącej wody gorzkie kakao do oprószenia cukrowe małe serduszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Foremkę w kształcie serduszka wyłożyłam na dnie ciasteczkami francuskimi. Użyłam ciasteczek własnoręcznie zrobionych z ciasta francuskiego, posypanych cukrem pudrem. Zimną śmietanę przełożyłam do miski i zmiksowałam z cukrem waniliowym. Cappuccino rozpuściłam w minimalnej ilości gorącej wody, wystudziłam i dodałam do śmietany. Wymieszałam do połączenia. Łyżeczkę(...)schłodzeniu, deser udekorowałam na wierzchu gorzkim kakao i cukrowymi serduszkami i wyjęłam go ostrożnie z foremki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciasta i desery kawowe/cappuccino, np. cappuccino cytrynowe na zimno (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), kawowe cappuccino bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html),

Waniliowe Improwizacje
Roladki rybne ze szpinakiem 276

Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę(...)rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

MarcinChef
Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia) 150

nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy stawiam na proste rozwiązania. I tak powstało francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia). Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, nie musicie włączać piekarnika, a całość dzięki dodatkowi konfitury z czarnej porzeczki nie jest przesłodzona. Polecam. Takie ciasta (desery) idealnie pasują do małej czarnej A jak kawa, to tylko najlepsza(...)mleka + odrobina 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym* konfitura z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta *np. taki Przygotowanie: Małą prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy francuskie paluszki (jeden obok drugiego) wypełniając spód. W 1 szklance mleka dokładnie rozprowadzamy 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym. Resztę mleka (+ malutki chlust) gotujemy

Słodkie okruszki
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 205

Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie(...)łatwiej uzyskać pożądany kształt. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy kawałek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę nadając odpowiedni kształt. Następnie nakładamy ostudzony farsz. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego, które nakłuwamy umożliwiając usunięcie nadmiaru powietrza. Zapobiegnie to także nadmiernemu puchnięciu

MarcinChef
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 160

Nazwa vol-au-vent , czyli „lot z wiatrem”, jest związana z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Ma kształt „kominka”, który powstaje poprzez

mojewypiekiinietylko
Pieczone udka z warzywami 223

Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 277

To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 156

czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane(...)ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi.  Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw

Przepisy Aleksandry
Brzoskwiń ciąg dalszy… 35

początek upiekłam ciasto, proste, kruche, takie przypominające szarlotkę . Idealne do popołudniowej kawy. Jak wykorzystam pozostałe kilogramy brzoskwiń przekonacie się wkrótce. Mam już plan i działam. A tym czasem korzystajcie z tego przepisu, do którego zamiast brzoskwiń możecie wykorzystać inne owoce jak jabłka czy śliwki. Skoro lubicie brzoskwinie i macie ich pod dostatkiem to polecam przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami

codojedzenia