ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:224/509)

Francuskie paszteciki z kurkami 91

Francuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski

Kulinarne Przeboje
Temperatura i czas pieczenia ciast 211

ół Termoobieg Czas pieczenia Babka 180°C 160°C 45-60 minut Biszkopt 180°C 160°C 45-50 minut Ciasto drożdżowe 180°C 160°C 40-50 minut Ciasto francuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto półfrancuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto ptysiowe

AleTorcik
Empanadas z wołowiną. 143

pierogi nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care

zadanie-gotowanie
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masą makową 120

czasem zostaje nam masa makowa po zrobieniu makowca,możemy zrobić sobie te proste i pyszne ciasteczka. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szkl.masy makowej (domowej lub kupnej) Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.Smarujemy cienko masą makową całe ciasto francuskie.Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku.Zrolowane ciasto kroimy w 1 cm ciasteczka.Rozkładamy na blaszce.Pieczemy przez 25 minut w temperaturze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Koperty z ciasta francuskiego z pasztetem z gęsi 143

Doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek domowego pasztetu z gęsi ( z tego przepisu ) Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać po łyżeczce pasztetu i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia

Czerwień i błękit
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 188

W tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Paprykowe mumie 148

smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Wędrówki po kuchni
Kiełbaski w cieście francuskim 114

Kolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut ! Składniki: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie:  Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku około 10-15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 163

minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem.  2. Cukinię kroję w plasterki. Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki.  3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiatraczki francuskie z brzoskwinią 97

ciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć,  przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na kwadraty i nacinamy je w czterech miejscach po przekątnych, na każdym kwadracie na środku położyć po połówce brzoskwini i co drugi nacięty róg składamy do środka delikatnie dociskając, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Camilla w kuchni
Rogaliki francuskie z brzoskwiniami 118

ciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć,  przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na trójkąty, na każdym trójkącie położyć po kawałki brzoskwini i zwijać ciasto od strony szerszej do węższej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut

Camilla w kuchni
Sernik ze śliwkami 121

przepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne

MyCookBook.pl
Niezdrowa kolacja ;) parówki z serem w cieście 184

Dzisiaj szybka kolacja dla głodnych i spragnionych fasfood'owego jedzenia :) Składniki: - 4 parówki (wege) - 4 plastry wege sera, - ciasto francuskie. Wykonanie: Każdą parówkę owinąć w plaster sera i kawałek ciasta francuskiego, ja to zrobiłam na dwa sposoby, dwie parówki owinęłam po prostu w prostokąt z ciasta, a do pozostałych dwóch wycięłam 2 cm paski ciasta i owinęłam parówki spiralnie

Co na wege obiad?
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami 159

dusić przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę.  Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni.  Zjadać delikatnie

MarciochaKucharzy
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 150

Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać garnek z odrobiną masła, przesmażyć czosnek a na sam koniec dodać szpinak i chwilę smażyć (aż szpinak straci na objętości). Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia

Ugotować
Francuskie miseczki z papryką i kapustą kiszoną 151

Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję paprykę oraz kapustę kiszoną. Smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 10cm. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki. Następnie wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. 3. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kwieciste parówki w cieście francuskim 186

zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie  i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Kroimy w cienkie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Palmiry z białą czekoladą 122

Zapraszam na pyszne domowe Palmiry z białą czekoladą i cukrem trzcinowym :)  Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego  2 tabliczki białej czekolady cukier trzcinowy 1 jajko Wykonanie : Ciasto rozwijamy , smarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka z bananami i czekoladą 210

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie sami! Palce lizać:) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego lub ciasta na croissanty, krem czekoladowy typu Nutella, 1-2 banany Przygotowanie: 1. Ciasto kroimy na wąskie prostokąty (ok. 5cmX 8cm) 2. Na każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady

Kuchnia Pełna Pasji
Duńskie bułeczki z makiem 183

dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Dodatkowe masło rozpuścić i przestudzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Posmarować masłem, złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy (jak przy składaniu ciasta francuskiego). Przełożyć tak, żeby złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ciasto na trójkąty ze ściętym czubkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizzerinki z ciasta francuskiego na Halloween 419

Szukając pomysłów na Halloween znalazłam mnóstwo fajnych zdjęć. Zainspirowana jednym z nich przedstawiam kolejną propozycję na szybką  i straszną ;) przekąskę. Składniki: ciasto francuskie salami o dużej średnicy czarne oliwki żółty ser Z ciasta francuskiego wyciąć na przykład szklanką koła zbliżone wielkościowo do salami. Na każdym kółku położyć plaster salami, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekać w piekarniku

chwile dla mnie
Brak tytułu 212

Ekspresowe ciasteczka Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce. W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"... A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą. Do przygotowanie potrzebne

kolorowotorcikowo
Serowe twistery 214

Serowe twistery-pozostal mi kawalek ciasta francuskiego- wiec wykorzystamy go na serowe twistery :) Skladniki: Ciasto francuskie- puff pastry plasterki sera zoltego paprika Wykonanie: na polowe ciasta kladziemy ser, posypujemy papryka Nakladamy ciasto. Przyciskamy. Tniemy na waskie ok 1-2 cm  paski, skrecamy  Wykladamy na blache, pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku- od 15-20 min,  Smacznego

Smaki Edyty
Fińskie ciasteczka 166

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania   Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę. Pieczemy 7 minut w 220 stopniach.  Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka: Oryginalny przepis mamy u  Peggi w kuchni

Czerwona Porzeczka
Petit pains au chocolat 111

spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem jest słodka ciepła bułeczka z roztapiającą się czekoladą. przygotowanie jej jest bardzo proste. Składniki Ciasto francuskie, 200 g czekolady (ja używam deserowej), 1 jajko Przygotowanie Ciasto kroimy na paski o szerokości około 5 cm, a długości 10 cm. Układamy na ich początku kawałek czekolady

cookpl
Jak przygotować wigilijną kolację 112

bakaliami. Aby tradycja została zachowana, a jednocześnie wigilijny stół nie był nudny, zachęcam do eksperymentowania w kuchni i unowocześniania potraw, jednocześnie trzymając się klasycznych składników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia(...)formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa od ości . Które z wigilijny potraw można przygotować wcześniej, bez obawy że się zepsują ? Jak zaplanować przygotowania do Wigilii ? - Tak naprawdę, przygotowania do Świąt nie muszą być kłopotliwe i uciążliwe, ponieważ wszystkie

Cztery Fajery
Wypieki z truskawkami 143

Tarta z truskawkami i śmietaną na francuskim cieście       Ciasto z truskawkami    Sernik z truskawkami       Kruche ciasto z truskawkami       Tarta cytrynowa z rabarbarem i truskawkami w bezie        Kruchy torcik z truskawkami      Muffinki truskawkowe         Ciasto truskawkowa fantazja

Passions hobbies life
Francuskie ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową 142

się w ustach, faszerowane masą orzechową z kawałkami orzeszków firmy Helio , dodatkowo z polewą czekoladową Helio . Rozpusta! Wyglądają pięknie, smakują obłędnie! A takie proste w przygotowaniu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków Helio 1 opakowanie polewy czekoladowej Helio 100 g 1 małe jajko Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, przekrawamy wzdłuż dłuższej części na pół(...)ciasta kroimy trójkąty. Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym Helio , zwijamy od szerszego boku do węższego, zwijamy na kształt rogalika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, najlepiej pędzelkiem. Pieczemy w temp. 190 C przez minut. Pieczemy grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Polewę czekoladową Helio rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu, polewamy lekko ostudzone rogaliki. Szybkie francuskie ciasteczka rogaliki gotowe!   Do moich rogalików wykorzystałam

Zasmakuj Kuchni
Domowy sos czosnkowy 122

Szukasz przepisów na szybkie przekąski, do których możesz wykorzystać przygotowany sos na bazie czosnku? Koniecznie sprawdź najlepsze przekąski na imprezę! https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/przekaski-na-impreze/ Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Domowy sos czosnkowy Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka Ciasto bez pieczenia Filadelfia Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! Tortilla z łososiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

To Musisz Wiedzieć
Ryby na Wigilię. Co zamiast karpia? (Ricette con il pesce per la Vigilia di Natale) 129

proposte a base di salmone, orata, tonno e merluzzo. Mi auguro che ognuno di Voi possa trovare quello che farà al proprio caso. Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem

La grande e la piccola cuoca
Domowa kremówka. 143

Witam Was cieplutko :) Kto nie jadł jeszcze takiej kremówki to polecam upiec. Nie jest to co prawda ciasto francuskie, ale za dużo z nim zachodu, ale ta receptura na ciasto półfrancuskie które mam idealnie się sprawdza i w cieście wychodzi wiele warstw. Taka kremówka jest pyszna i bardzo słodka, idealna do kawy. Bardzo łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje

Izabelawkuchni
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 148

cebulą i grzybami, oprószam posiekaną natką pietruszki i przykrywam. Tak przygotowane pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam kilka minut. Zamiast przykrywek, wierzch garnków możecie obłożyć ciastem francuskim i tak zapiekać - efekt murowany! :) Wówczas zapiekamy do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe.  Smacznego :)  Kiedyś podobne jadłam w Bydgoszczy, w Pierogarni Stolnica Kujawska  tutaj

Moja Książka Kucharska
Tarta warzywna 191

przez przypadek i już wtedy musiałam spróbować je zrobić.  Wyszły myślę całkiem niezłe - dzieci się zajadały. Spód z gotowego ciasta francuskiego i dodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania. Na samą górę ścieram ser żółty. Wkładam do nagrzanego

Tanio smacznie i prosto
Zbiór przepisów na Boże Narodzenie 153

Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa  Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną  Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe

Mania Wypiekania
Łosoś atlantycki w cieście piwnym 180

Bliny ziemniaczane z łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya Krakersy z łososiem Łosoś w cieście francuskim Zupa rybna z kluskami francuskimi Śródziemnomorska zupa rybna Wydrukuj przepis The post Łosoś atlantycki w cieście piwnym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciastko francuskie z czekoladą 118

Pyszne ciasteczka, które robi się w kilka minut. Są więc idealne na te upały. I zawsze mamy coś słodkiego w domu. Polecam! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego  * 16 kostek czekolady mlecznej * żółtko jajka * łyżka cukru trzcinowego  Przygotowanie : Ciasto podzielić na osiem kwadratów. Na każdy położyć po dwie kostki czekolady. Złożyć ciastka, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec

Magiczne Życie Marty
Zawijaski z serem i szynką z ciasta francuskiego 153

tylko na imprezy, bo warzywnych zup pasują doskonale. 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi.  2. Na ciasto rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy w rulon od dłuższej strony.  3. Kroimy na wąskie kawałki

Szefowa kuchni
Goodfood luty 2016 201

fenkułem i czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się

greenscarf
Rurki z kremem 187

wkładamy luźno zwiniętą folię aluminiową – nie trzeba specjalnie się starać, żeby wypełnić dokładnie całą przestrzeń, folia ma mniej więcej trzymać kształt stożka, kiedy nałożymy na niego ciasto. Gotowe ciasto francuskie wyciągamy z foli, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać zagniecenia. Ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski nawijamy na przygotowane wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać

Ciastkozercy
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 142

produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie :  Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paszteciki z ciasta francuskiego 149

odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze

Atlas Smaków
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 198

żeby lekko ostygło. 2. Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie - inaczej ciasto przyklei się okropnie do blaszki!), następnie ciastem francuskim, wyjętym prosto z lodówki. Trzeba to wykonać dość szybko, ciasto francuskie łatwo się ogrzewa i mocno klei, kiedy jest ciepłe. Powierzchnię ciasta gęsto ponakłuwać widelcem, również po bokach. Piekarnik nagrzać do 220°C. 3. Do wysokiego naczynia z dzióbkiem

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 134

znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto sami. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kostka rybna ze szpinakiem w cieście francuskim 170

pieprz, lubczyk, bazylia, suszone pomidory, oliwa Na początek trzeba przygotować szpinak. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i pozostałe przyprawy. Zredukować całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż

MarciochaKucharzy
Duet polsko francuski, czyli zapiekana gruszka w cieście 167

talentu, to raczej też przesada. Dlaczego? Bo na wszystko  można znaleźć rozwiązanie ! Czy w dwadzieścia minut można przygotować pyszny deser? Oj Można ! Przekonaj się sam  :) Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy

Mój Smak na Życie
CYNAMONOWE HARMONIJKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 169

Nobla temu, kto wynalazł gotowe ciasto francuskie :)))  Czy to mrożone, czy chłodzone jest ono wspaniałą alternatywą dla ciast wymagających dużego nakładu czasu i pracy. Jesteśmy w stanie wyczarować z niego fajną przekąskę dosłownie w 15 minut. Wystarczą jakieś owoce, cukier, powidła czy cynamon i słodkie co nieco do kawy gotowe.  U mnie dziś wersja najprostsza: z cukrem

Walijskie Pichcenie
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 169

pszenicy w procesie przemiału.  Typy mąk  i zastosowanie Mąka typ - 400( tortowa) , idealna do wypieku ciast tortowych. Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka

NaKońcuJęzyka
Ekspresowe ciasteczka z owocami 1120

Kochani, ekspresowe ciasteczka - szybko, pysznie I efektownie. Gdy dzwoni telefon I okazuje się że goście w drodze, warto mieć gotowe ciasto francuskie. Ciasteczka gotowe w 20 min. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego gotowego 1 puszka brzoskwiń 2 puszki gruszek 2 łyżki masła cukier puder 200 ml smietany do ubicia Wykonanie: Z płatów wykrawamy kółka. Układamy na blaszce. Rozpuszczamy

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania