ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:180/509)

Francuskie pakieciki na imprezę 198

Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub dobry film w domowym zaciszu. Taki prosty smakołyk na pewno jest lepszy niż kupny, można dobierać składniki wg upodobań.  Moja propozycja jest z szynką oliwkami, bazyliowym  pesto i serem żółtym, jeśli(...)lubicie bazyliowych smaków,  proponuję chutney z czerwonej cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega! Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Pesto z bazylii do posmarowania 15 dag szynki gotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag   sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża

Wanilia i Kardamon
Parówki w cieście francuskim 158

sosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję w paski na szerokość ok 1,5-2 cm a parówki na pół. Następnie parówkę owijam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni

Kuchnia Viki
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i pesto 194

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 375 g) 1 opakowanie cieniutko pokrojonej szynki dojrzewającej (u mnie 100 g) 2-3 łyżki pesto , opcjonalnie (przepis poniżej) jajko do posmarowania Ciasto francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć

Pełny talerz
Francuskie paluszki z pesto 181

pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210 ° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką.  Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować.  Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków. Każdy z pasków składać na pół

maniapieczenia
Ślimaczki francuskie 128

Ślimaczki z ciasta francuskiego... Zbliżają się niespodziewani goście, chcielibyście uraczyć ich czymś słodkim to kawy? A macie może ciasto francuskie w lodówce? To żaden problem, przedstawiam ślimaczki z ciasta francuskiego, z nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi

Pelusiowa Kuchnia
Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą 85

oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na koniec pora i wymieszać. Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć czymś ciasto, ja położyłam okrągłą formę do pieczenia. Forma obciążającą powinna być mniejsza od powierzchni

Moja Galeria Smaku
Tarta francuska z brokułem 127

wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła  kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Formujemy brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły.  Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę

Humanistka w kuchni
Kiełbaski mumie - na Halloween 192

rolki ciasta francuskiego (50x25 cm) 1 łyżeczka majonezu 12 ziarenek pieprzu Wykonanie: kiełbaski lub jeśli używasz parówek (obierz je z osłonek) ponakłuwaj wykałaczką, by nie popękały w piekarniku ciasto francuskie rozwiń z rolki i potnij w długie, z całej długości ciasta 50 cm paski o szerokości 2 cm. Uformuj na główce parówki turbanik i owiń pasek ciasta dookoła kiełbaski. Ułóż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Millefeuille z kremem czekoladowym 156

Millefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym

Wanilia i Kardamon
Ciastka z ciasta francuskiego 140

zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego

Smaczne Potrawy
Ciasteczka drobiowe 183

Pomysł na te ciasteczka wziął się po namowach syna abym zrobił (jak on to mówi) przepis dla niego. Ciasto francuskie miałem w lodówce reszta narodziła się sama - efekt, jak tylko nieco ostygły to mój czterolatek zjadł trzy :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego połowa filetu z kurczaka łyżeczka curry szczypta kurkumy pół pęczka pietruszki 1 jajko sól, pieprz

Mechanik w kuchni
Coś z niczego Mini pizzerinki 2 153

Składniki: 1 ciasto francuskie, ser solankowy, oliwki zielone, oliwki czarne, żółty ser, czerwona papryka, zioła prowansalskie, Przygotowanie:    Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka. Następnie układamy je na papierze do pieczenia. Układamy na nich kawałki żółtego sera, pokrojone w plasterki oliwki czarne, zielone oraz kawałki sera solankowego ze słoika oraz paseczki czerwonej papryki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

Aga w kuchni
C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami 158

deser. Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam  nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant. Francuskie paluchy   z serem i oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage z pieprzem 10 dkg sera salami 10 dkg sera cheddar   10 dkg sera(...)parmezan      kilka oliwek czarnych kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami 1 jajko Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół.   Na połowie rozsmarować fromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek.   Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów.   Posmarować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasteis de Nata - portugalskie ciastka. 228

były ,bo już zjedliśmy  , były pyszne  , ponoć  smakowały niemal oryginalnie :) Przyznam ,że bardzo pyszne , chociaż konkretnie słodkie  , mimo ,że ilość cukru ciut ograniczyliśmy . Ciasto francuskie przyjemnie chrupie  , masa budyniowo- jajeczna smakuje słodko i kremowo  , a lekko skarmelizowany wierzch  nadaje charakteru i tego  konkretnego smaku , dzięki któremu ciężko nam poprzestać na jednym ciastku

Malinowa Kawiarenka