ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:174/509)

Paluchy serowe 57

Idealna i nieskomplikowana przekąska na każdą okazję. Paluchy serowe przypominają konsystencją ciasto francuskie, są maślane i chrupiące. W zależności jakiej użyjemy paprykli mogą być łagodne lub ostre. Z podanego przepisu wychodzi dość spora ilość paluchów. Podawać można je bez dodatków lub np. z salsą paprykowo-pomidorową . Dobrze komponuje się z innymi pieczonymi prekąskami takimi jak śliwki w boczku lub smażonymi(...)krążkami cebulowymi . Paluchy serowe mogą postać nawet kilka dni, choć zazwyczaj znikają w mgnieniu oka. Print Paluchy serowe Course Do piwa, Przekąska, Przystawka Keyword ciasto, do piwa, przekąska, ser Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Schładzanie cisata 30 minutes Total Time 1 hour Ingredients 300 g mąki pszennej 200 g masła 150 g żółtego sera 8 łyżek śmietany

PanGotuje
Koperkowa zupa krem 128

pyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną(...)ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Dodać pozostałą łyżke posiekanego koperku i wymieszać. Gotową zupkę podałam z paluchem z ciasta francuskiego z szynką

Monia miesza i gotuje
Poduszeczki z pieczarkami i szpinakiem... 146

pokrojona na plasterki duży zabek czosnku, posiekany drobno 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki 150 g świeżego szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki crème fraîche  1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (320g) 1 jajko, roztrzepane, lub odrobina wody (opcjonalnie) sól i pieprz sezam, lub mak, do posypania po wierzchu (opcjonalnie) Oliwę rozgrzej na sporej patelni, dodaj cebulę i czosnek, smażymy(...)szpinak zwiędnie i płyn odparuje.  Wlej crème fraîche i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą (sporo!) i pieprzem, zdejmij z ognia. Zostaw do ostudzenia. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Ciasto francuskie pokrój na prostokaty (lub kwadraty - dla uzyskania trójkatnych pierożków), nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi. Smaruj jajkiem, posypuj sezamem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz około

Lejdi of the house
Kokosowe poduszeczki z ciasta francuskiego... 108

Inspiracja z bloga  Cook yourself . Składniki: (na 12-15 sztuk) 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (okollice 35/25cm) 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mleka 100g wiórków kokosowych 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej Rozgrzej piekarnik do 200stC.  Mleko skondensowane razem z mlekiem wlej do garnuszka. Podgrzej na małym ogniu. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj(...)wodzie rozmieszaj skrobię. Wlej do masy kokosowej i dobrze wymieszaj (uważaj, żeby nie przypalić!).  Gotuj przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na prostokaty. Na połowie każdego układaj łyżkę masy i sklejaj brzegi. Krawędzie dobrze dociśnij. Poduszeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz przez

Lejdi of the house
TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 80

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku  kilka plastrów suszonych pomidorów  1/2 sera feta  2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny  śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano  Przygotowanie  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy.   Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.  Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut

Kukuleczki
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra 286

nadziewane gorgonzolą, smalec z wędzonego boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości. Więcej pomysłów na potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj . Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Babka ziemniaczana Chipsy z jarmużu Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle(...)sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo pieczona wieprzowina

Codziennik Kuchenny
Wegańska "pizza" na cieście francuskim 206

Składniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę(...)pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni

Weganka gotuje
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 173

Ciasto francuskie często gości w mojej lodówce. Jest bardzo uniwersalne, bo pozwala na przygotowanie szybkiego obiadu, przekąski czy deseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały  się idealnie z lekko ziemistym(...)Pomidorki pokroić na połówki i równomiernie rozłożyć na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 30 minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie: 3,6 zł szpinak 2 zł czosnek 0,3 zł pomidorki 2 zł ser typu feta 1,6 zł jajka 2,10 zł śmietana 1,69 zł przyprawy

Obiad za dychę
PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM RUSKIM Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ DO SERA BIAŁEGO 132

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 40 dag sera białego 56 - 60 dag ziemniaków domowa przyprawa do sera białego - według własnego smaku Przygotowanie: Ziemniaki - ziemniaki obrać, opłukać włożyć do garnka, zalać wodą , dodać sól i zagotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem di ziemniaków. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować. najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Ser - ser najlepiej przepuścić przez(...)praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Szparagi w cieście francuskim 112

się senni. Poza tym szparagi zawierają wiele innych cennych dla naszego zdrowia właściwości, wi ę c warto je raz na jakiś czas zjeść . Udanych Walentynek 😗 Składniki: ciasto francuskie 200 g, szparagi 24 szt, oliwa z oliwek 3 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, pieprz czarny, jajko 1 szt, Sposób przygotowania: Zdrewniałe końce szparagów odrywamy(...)Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliw ą .  Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe

kulinarne odsłony pati
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CYKORIĄ 134

informacje ze strony Tesco)  Serdecznie polecam eksperymenty z cykorią. Kolejna moja cykoriowa propozycja idealna zarówno na kolację jak i na śniadanie. SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie 2 cykorie 8-10 pieczarek kilka plasterków szynki ser brie lub camembert albo inny tego typu 3 łyżki gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżka miodu sól, pieprz  odrobina masła A jak to zrobić(...)ósemki. Tak przygotowaną podsmażamy na łyżce masła z obu stron do momentu lekkiego przyrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem i na końcu dodajemy łyżkę miodu aby się ładnie skarmelizowała. Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię. Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony

Kuchnia w opałach
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 177

jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką i sola gruboziarnistą. Pieczemy(...)producentka nieskromnie przyznam, że naprawdę ciężko było im się oprzeć. Przekąska na mecz - pierwsza klasa. Na seans filmowy i małe party też boskie. A, że gotowe ciasto francuskie?... no cóż czemu sobie życia czasem nie ułatwiać. Po inne przekąski też zapraszam Was serdecznie

Kuchnia po mojemu
Koko z warzywami 314

żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć na dużych oczkach. Różyczki brokuła wrzucić do osolonej gotującej się wody na 3 min. Kurczaka pokroić(...)Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu.  Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ...................... Smacznego

Gaździnka warzy
Polędwica a'la Wellington. 126

pieczarek (można pomieszać z leśnymi grzybami) 1 szalotka garść drobno posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 150 g. boczku w plastrach 1 ciasto francuskie 1 żółtko WYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki  przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć(...)plastry nachodziły na siebie, rozłożyć farsz położyć polędwiczkę, mocno i szczelnie zwinąć w folię, wstawić do lodówki na około dwie godziny, schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii, przełożyć na ciasto francuskie i tak zwinąć,aby złożenie było na spodzie, posmarować żółtkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w temperaturze 180 stopni 20 min. z termoobiegiem, kolejne 10 min. góra

Kuchnia Beaty
Mini babeczki z granatem 121

Jeżeli tak jak ja lubicie ciasto francuskie, to ten przepis jest zdecydowanie skierowany do Was! A mowa o małych francuskich babeczkach wypełnionych kremem z serka waniliowego i granatami. Całość robi się błyskawicznie, więc jeżeli goście parkują już auto, to jeszcze zdążycie zrobić ten deser.  Lekki, mało słodki i 'świeży' smakołyk nada się na każdą okazję. I mimo, że najlepszy(...)Mini babeczki z kremem i granatem. Składniki: 300 g ciasta francuskiego 180 ml śmietanki 30 % Serek waniliowy 150 g Mały granat łyżeczka cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka za pomocą foremki do ciasteczek. Przygotowane blaty rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

Słodkie Przyjemności
Tarta pomidorowa „do góry nogami” 165

plastry pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły. na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania