Pierwszy raz robiliśmy ciasto francuskie podczas warsztatów cukierniczych z Fabrice – francuskim szefem kuchni, który na zawsze pozostanie w naszej pamięci. To było
Kuchenne WariacjeCiasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego
Kulinarne zapędy Kokosaciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez
Gotowanie jest łatweJakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki 150 g sera żółtego gouda 2 łyżki gęstej śmietany kilka listków pietruszki szczypiorek lub natkę z młodej cebuli 1 jajko pieprz Przygotowanie : Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę
Mechanik w kuchniopakowanie ciasta francuskiego, 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 50g gorzkiej czekolady, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery. Wiśnie wypestkować, dodać cukier(...)trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościrozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje całą wodę. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko
Monia miesza i gotujeCiasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje) 2 ząbki
Mechanik w kuchnibyć pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim. Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem. Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę. Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePalmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą. Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie(...)nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu :)) Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-) Składniki: op. gotowego c iasta francuskiego (u mnie 375g) 1/4 szkl. cukru 1/2 op. cynamonu Wykonanie: Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini
Walijskie PichcenieChrupiące ciasto francuskie, soczysta pierś z kurczaka oraz pyszny farsz ze szpinakiem sprawiają, że nikt nie oprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę(...)ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę
Kolejny blog o gotowaniuciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka(...)chwilę razem dusić. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Dociskając palcami brzegi formy usunąć nadmiar ciasta (resztek nie wyrzucać). Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki i drobne kawałki resztek ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, grzałka
Trzeci talerzczosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie dzielimy na 4 części. Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku
Moje Kuchenne RewelacjeCiasto francuskie zawsze mam w lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub dobry film w domowym zaciszu. Taki prosty smakołyk na pewno jest lepszy niż kupny, można dobierać składniki wg upodobań. Moja propozycja jest z szynką oliwkami, bazyliowym pesto i serem żółtym, jeśli(...)lubicie bazyliowych smaków, proponuję chutney z czerwonej cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega! Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Pesto z bazylii do posmarowania 15 dag szynki gotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża
Wanilia i Kardamonsosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję w paski na szerokość ok 1,5-2 cm a parówki na pół. Następnie parówkę owijam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni
Kuchnia VikiSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 375 g) 1 opakowanie cieniutko pokrojonej szynki dojrzewającej (u mnie 100 g) 2-3 łyżki pesto , opcjonalnie (przepis poniżej) jajko do posmarowania Ciasto francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć
Pełny talerzpieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210 ° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować. Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków. Każdy z pasków składać na pół
maniapieczeniaŚlimaczki z ciasta francuskiego... Zbliżają się niespodziewani goście, chcielibyście uraczyć ich czymś słodkim to kawy? A macie może ciasto francuskie w lodówce? To żaden problem, przedstawiam ślimaczki z ciasta francuskiego, z nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi
Pelusiowa Kuchniaoliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na koniec pora i wymieszać. Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć czymś ciasto, ja położyłam okrągłą formę do pieczenia. Forma obciążającą powinna być mniejsza od powierzchni
Moja Galeria Smaku