ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:174/509)

Pulpeciki z ciastkiem francuskim 144

lutego. Składniki: • 250 g mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia • 1/2 opakowania ciasta francuskiego • 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka roztrzepanego   Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć(...)bułką, solą, pieprzem. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek, ile jest pulpecików. • Posmarować jajkiem lub mlekiem, można również upiec bez smarowania. • Piec

To co kocham
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 52

mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się z naszym pomysłem. Do przygotowania quiche’u potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 kubeczki creme fraiche – 200 g boczku/szynki wędzonej – 5 jajek – 400 g kurek – świeży tymianek (ok 2 łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie(...)Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy

Szybko Tanio Smacznie
Łosoś w cieście francuskim 119

Składniki: 1 kg filetu z łososia 2 opakowania francuskiego ciasta 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia(...)kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu. KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach

Z notatnika
Roladki francuskie z masą tuńczykowo serową na ostro 134

jeden raz – idealna. PRZEPIS 🌼🌷🌸🌹🌻 #MasterTuńczyk🐟  ser do tańca zaprosił, a o wyostrzenie 😈 pieprz poprosił. Młotkowany z kolendrą oraz kolorowy, szybko się rozsypali i razem z masą tuńczykową na francuskim cieście wylądowali. Ciasto w rulon się skręciło, na krążki podzieliło, a te na formie się wyłożyły i do piekarnika wskoczyły. Tak długo w piekarniku się ogrzewały ☀😎, że „złotej opalenizny” dostały(...)połączyły i bukiet kwiatów 🌹🌹🌹🌹🌹 utworzyły. Listki bazylii 🌿 nie tylko je upiększyły, ale swojego smaku dołożyły.  Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 1 opakowanie sera sałatkowo kanapkowego półtłustego ok. 270 g, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Przygotowujemy

Moniki Smakołyki
Kremówka 130

Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy pół opakowania cukru 1 kieliszek spirytusu Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 20 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i włożyć drugą część. Odłożyć po upieczeniu i ostudzić(...)margaryny i spirytusu.Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać spirytus. Masę wyłożyć na jedno ciasto francuskie. Przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Odłożyć na 1 godzinkę

Gotuję Testuję
TARTA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁEM, POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 158

skusiłam się na szparagi. Piękne, jędrne i cudownie zielone. Zdecydowanie bardziej je lubię niż białe, bo są delikatniejsze. Nie bójcie się szparagów są pyszne i zdrowe. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 3 jajka  150g śmietany 18% 10 zielonych szparagów 7-8 pomidorków czerwonych 7-8 pomidorków żółtych 8 kuleczek mini mozzarelli kilka różyczek brokułu sól pieprz świeży tymianek, oregano(...)delikatnie obrać grubsze końce. Gotować 5-7 minut na stojąco, tak aby główki wystawały ponad wodę. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Brokuł zblanszować. Formę do tarty dokładnie wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. W tym czasie roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać zioła i doprawić solą  i pieprzem. Wyciągnąć blachę

Kuchnia w opałach
Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 309

Lubię ciasto francuskie za to, że ma wiele zastosowań. Można przygotować z nim wiele smacznych dań na słodko jak i na słono.  Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę(...)szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić

Smakołyki Asi
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 170

pomidorów  Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:  5. Biedronki na krakersach(...)pomidorami  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis Przepis

W kuchni u Moniki
Pizza-zapiekanka na cieście francuskim: ostro-łagodna 194

odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy.  Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich bekon- podsmażyć na patelni aż się zarumieni czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę papryczka chili: mała skrojona(...)plasterki farsz do łagodnej części: czarne oliwki, kilka sztuk czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę biały chudy twaróg odrobina żółtego startego sera  Przygotowanie: 1. Rozłożyć zimne ciasto francuskie, przekroić na 2 równe prostokąty i na środku każdego prostokąta wykrawać foremką w kształcie serca rząd serc. 2. Strona łagodna: Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć pozostałe

KreatywnePiny
Paluchy serowe 52

Idealna i nieskomplikowana przekąska na każdą okazję. Paluchy serowe przypominają konsystencją ciasto francuskie, są maślane i chrupiące. W zależności jakiej użyjemy paprykli mogą być łagodne lub ostre. Z podanego przepisu wychodzi dość spora ilość paluchów. Podawać można je bez dodatków lub np. z salsą paprykowo-pomidorową . Dobrze komponuje się z innymi pieczonymi prekąskami takimi jak śliwki w boczku lub smażonymi(...)krążkami cebulowymi . Paluchy serowe mogą postać nawet kilka dni, choć zazwyczaj znikają w mgnieniu oka. Print Paluchy serowe Course Do piwa, Przekąska, Przystawka Keyword ciasto, do piwa, przekąska, ser Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Schładzanie cisata 30 minutes Total Time 1 hour Ingredients 300 g mąki pszennej 200 g masła 150 g żółtego sera 8 łyżek śmietany

PanGotuje
Koperkowa zupa krem 124

pyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną(...)ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Dodać pozostałą łyżke posiekanego koperku i wymieszać. Gotową zupkę podałam z paluchem z ciasta francuskiego z szynką

Monia miesza i gotuje
Poduszeczki z pieczarkami i szpinakiem... 139

pokrojona na plasterki duży zabek czosnku, posiekany drobno 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki 150 g świeżego szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki crème fraîche  1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (320g) 1 jajko, roztrzepane, lub odrobina wody (opcjonalnie) sól i pieprz sezam, lub mak, do posypania po wierzchu (opcjonalnie) Oliwę rozgrzej na sporej patelni, dodaj cebulę i czosnek, smażymy(...)szpinak zwiędnie i płyn odparuje.  Wlej crème fraîche i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą (sporo!) i pieprzem, zdejmij z ognia. Zostaw do ostudzenia. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Ciasto francuskie pokrój na prostokaty (lub kwadraty - dla uzyskania trójkatnych pierożków), nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi. Smaruj jajkiem, posypuj sezamem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz około

Lejdi of the house
Kokosowe poduszeczki z ciasta francuskiego... 102

Inspiracja z bloga  Cook yourself . Składniki: (na 12-15 sztuk) 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (okollice 35/25cm) 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mleka 100g wiórków kokosowych 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej Rozgrzej piekarnik do 200stC.  Mleko skondensowane razem z mlekiem wlej do garnuszka. Podgrzej na małym ogniu. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj(...)wodzie rozmieszaj skrobię. Wlej do masy kokosowej i dobrze wymieszaj (uważaj, żeby nie przypalić!).  Gotuj przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na prostokaty. Na połowie każdego układaj łyżkę masy i sklejaj brzegi. Krawędzie dobrze dociśnij. Poduszeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz przez

Lejdi of the house
TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 74

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku  kilka plastrów suszonych pomidorów  1/2 sera feta  2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny  śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano  Przygotowanie  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy.   Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.  Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut

Kukuleczki