ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:170/509)

Truskawki z nutellą na francuskim cieście 225

deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej pokrojone w plastry truskawki.  Na blaszce rozłożyć papier(...)pieczenia a na nim ciasto francuskie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.10-12 minut

Pasja Smaku
Przekąski na Majówkę 80

tylko. Każda z nich jest inna, ale równie smaczna i warta przygotowania. Na pewno każdy z Was znajdzie coś idealnego dla siebie. Zapraszamy! 1. Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego Przepis na: Przepiski.pl 2. Krakersy z pyszną pastą Przepis na : Alledobre.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Roladki z kabanosem i prażoną cebulką Przepis na: KulinarneCuda.pl 4. Zapiekanki z 5 składników Przepis(...)ProstaKuchnia.pl 5. Ciasto francuskie ze szpinakiem Przepis na: Kulineo.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przekąski na Majówkę pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 275

Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy pieprz 1 płat ciasta francuskiego XXL Przygotowanie: Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy(...)ręką do połączenia składników. Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty. W każdy kwadrat nakładamy około 1 łyżkę farszu, zginamy na pół tworząc a la pierożka. Dokładnie dociskamy brzegi, ja robię to widelcem tworząc przy tym ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Paszteciki pieczemy

Słodkie okruszki
Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Pomysł na szybkie słodkości. 178

coś słodkiego. Niestety miałam bardzo mało czasu i składników. Dlatego sięgnęłam po ulubiony budyń, zajrzałam do lodówki i... ku mojej radości było. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka(...)łyżkami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie proszek (budyń). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budyń. Całość ponownie gotujemy ciągle mieszając. Budyń powinien być dość gęsty. Ciasto francuskie (u mnie duże XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szerokości, a następnie każdy pas na pół. W czterech prostokątach robimy po 3 nacięcia (na środku). Pozostałe 4 prostokąty przekładamy

Słodkie okruszki
Ciasto maślankowe z owocami 115

maślanki 2 jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy(...)wiórkami, po czym wlewamy ciasto i na nim układamy owoce. Z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości tortownicy i nakrywamy owoce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
72. Mix krewetkowy na cieście francuskim 124

Dzięki temu przepisowi, który wygrał w konkursie "Smaki lata" TESCO mogłam przeżyć smaczny weekend w Krakowie. Organizatorom jeszcze raz dziękuje ;-) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g krewetek 3 jajka ugotowane na twardo 1 avocado 1opakowanie serka homogenizowanego 3-4 łyżki majonezu 1 jajko 5 ząbków czosnku sól, pieprz 3 łyżki oleju do smażenia kilka liści sałaty Z ciasta

Jadło i czytadło
Francuz z owocami i bezą 139

Idealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne.  Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko  2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze

Niezły Młynek
Francuskie roladki nadziane szynką i pesto z rukoli 102

Ciasto francuskie w lodówce sobie leżało, trochę rukoli niewykorzystanej zostało, a szynka co długo dojrzewała w końcu na swoje danie się doczekała. Tak na szybko, bo tylko 2 min miksowania, chwila smarowania, sekundy szynki układania, trochę rolowania, tylko pieczenie i to co najprzyjemniejsze :) JEDZENIE.  Przekąska banalna, ale w smaku idealna. Składniki ok. 18 szt.: 1 gotowe ciasto francuskie(...)czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z serem. Rada: pesto solimy na samym końcu, po dodaniu sera, który też jest słony. Piekarnik nastawiamy na 200°C z termoobiegiem. Ciasto rozwijamy, całą powierzchnię smarujemy pesto. Ciasto kroimy po długości na dwie równe części. Plasterki szynki układamy z dwóch stron dłuższych boków. Ciasto od str. szynki kroimy na paski o szerokości

Moniki Smakołyki
Lipcowe mini ptysie 170

wydaniu? :D Nie przedłużam już, żebyście sami mogli ocenić ich letniość, lekkość, prostotę i smak :) Biegnijcie po porzeczki! Mini ptysie z cytrynowym kremem i porzeczkami Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g mascarpone 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier puder(...)posypania Sposób przygotowania: 1. Z gotowego ciasta francuskiego wycinaj szklanką krążki. 2. Wycięte krążki układaj na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffiny i piecz 8-10min w 210*C. 3. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami cukru pudru - niech powstanie gładki krem. 4. Ostudzone ptysie przekrawaj w poprzek na pół

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Francuskie poduszeczki 226

Ciasto francuskie w wersji wytrawnej. Banalne w przygotowaniu, a smak ma niebiański... Ostrzegam! Jeżeli zamierzacie je postawić na stole z przekąskami na imprezie, to lepiej od razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 80 g szynki lun innej wędliny 100 g żółtego sera szalotka łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) jajko  mały kubeczek  kwaśnej(...)śmietany 18% sól i pieprz masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę do muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem

Piąty grzech główny
Najlepsza konfitura z czerwonej cebuli 48

Najlepsza konfitura z czerwonej cebuli z majerankiem jest na blogu prawie 10 lat. Jednak przepis znajduje się przy okazji przepisu na białą kiełbasę w cieście francuskim, Niektórzy czytelnicy piszą do mnie, że nie wiedzą jak znaleźć przepis na konfiturę z czerwonej cebuli. Postanowiłam dodać osobny wpis. A do czego podać konfiturę z czerwonej cebuli? My konfiturę przygotowujemy np. do białej(...)kiełbasy w cieście francuskim. K onfitura z czerwonej cebuli z majerankiem jest pysznym dodatkiem do mięsa, szczególnie polecam ją do smażonej wieprzowej polędwicy. Konfitura z czerwonej cebuli również idealnie nadaje się do marynowanych śledzi , śledzie możemy ułożyć na konfiturze lub zrobić kanapki, czy tartinki z ciemnego chleba, na którym układamy po łyżeczce konfitury z czerwonej cebuli, oraz po kawałku śledzia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet zwinięty po francusku w świątecznej odsłonie 103

pasztetu farsz do ciasta francuskiego przygotowałam, które w roladę pozawijałam. W krążki pokroiłam, do foremek na babeczki przełożyłam, oliwki dodatkowo dodałam i w piekarniku wypiekałam. Takie babeczki idealnie same z dodatkiem np. rukoli można zjadać, z gorącym kubkiem czerwonego barszczu podawać, idealne na świąteczne biesiadowanie, lub w czasie karnawału smakowanie. Farsz to pasztet, camembert, dobrze zmiksowany, z ozłoconą dymką, pieprzem(...)pasztetu z pieca, wieprzowo - drobiowy, 60 g sera camembert, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), pieprz czarny świeżo mielony, 1 płaska łyżka bułki tartej, świeżo mielona suszona chili do smaku, ok. 12 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z dodatkiem soli

Moniki Smakołyki
Francuskie serce z krakowską i pomidorami 102

Kiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła.  Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła.  Razem się zrolowali, na roladki podzielili, i w kształcie serca   na blaszce ułożyli.  Oliwki miejsce dla siebie wybrały, bo w miłosnym uniesieniu udział też mieć chciały. Serce upieczone, gorące, pełne namiętności(...)miłosne rozdanie, bo każdy swój kawałek bez problemu dostanie.  Dzielenie się miłością to przecież najcenniejsze, a takie świętowanie wspólnych posiłków, jest w rodzinie najcenniejsze. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g, 150 g kiełbasy krakowskiej, suchej z indykiem,  100 g pomidorów suszonych w oleju, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, suszona chili świeżo mielona do smaku

Moniki Smakołyki
Sylwestrowe menu najlepsze 503

śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli . Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej . Roladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem Koreczki z buraka i sera Roladki z tortilli z łososiem Ciasto francuskie z serem i szynką Roladki z łososia z serkiem jogurtowym Aperol Spritz Dietetyczna galaretka z kurczaka Mini serniczki z marakują . Krucha sałatka z kotletem schabowym Tatar z łososia(...)mango Błyskawiczna sałatka śledziowa Kanapki imprezowe Parówki w cieście francuskim   Przepis na kanapki imprezowe w 3 smakach Zapiekane kanapki z serem i szynką Jajka z majonezem i kawiorem z pstrąga                           Jajka z kremem z łososia Wytrawne ciastka francuskie z serem Ogórek faszerowany twarogiem Tiramisu bez jajek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi w cieście francuskim 104

zawsze szparagi są są dobre pod każdą postacią, dzisiejsza przekąska jest idealna również na kolację lub imprezę. Składniki: - oliwa  Gallo Classico - ciasto francuskie - szynka prosciutto - 500 g szparagów zielonych - tarty ser mozzarella - sól - pieprz - jajko - łyżka mleka Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy końcówki i suszymy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do naczynia, polewamy obficie oliwą z oliwek przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy(...)dokładnie. Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Na każdym układamy plaster szynki złożonej na pół. Szparagi układamy po przekątnej, posypujemy serem i sklejamy dwa przeciwległe rogi. Jajko mieszamy z mlekiem, smarujemy wierzch przygotowanych przekąsek i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy ok. 15 minut.  #GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Kulinarne życie