ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:161/509)

Rożki morelowe 147

Składniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1) . Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając(...)Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2) . Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.   Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut

Świat Ciasta
Choinka makowa z ciasta francuskiego 110

efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie (2 płaty) -  w temp. pokojowej ulubione bakalie do dekoracji jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki) Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową(...)stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe dwa trójkąty równoramienne (jak największe). Pierwszy płat położyć na blaszce (wraz z papierem do pieczenia). Posmarować masą makową (na dole zostawić przestrzeń i posmarować tylko tam gdzie będzie pień). Nałożyć na wierzch drugą warstwę ciasta. Wyciąć pień. Lekko zaznaczyć nożem na cieście linię "pnia" - od dołu do góry - dzięki

Mania Wypiekania
Kremówki 158

Szybki i prosty przepis a jaki efekt. Składniki na blachę: 2 płaty ciasta francuskiego 1 litr mleka 50 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200°. W tym czasie odlewamy do miseczki szklankę zimnego(...)gotującego się mleka dodajemy mączną mieszankę. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Należy trochę odczekać aż blaty i masa przestygną i mozemy skladac ciasto. Na jeden blat nakładamy krem a drugim nakrywamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie
ciasto francuskie 149

Ciasto francuskie Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła? Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie. I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu(...)przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza. Składniki 200 g masła 100 g mąki pszennej 100 ml zimnej wody Szczypta soli Sposób przygotowania Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.  Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy

Miód i pieprz
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 202

taka byłam, a na roślinki przeszłam zupełnie z innych powodów, niż sądzicie. Krocząc śladem zanikających świąt Wielkiej Nocy, uganiam się za wspomnieniami przyrządzonych nań potraw.  PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM /własny;/ 8 porcji ok.700g ulubionego pasztetu (np. drobiowy) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu 1 jajko 1 łyżki bułki tartej(...)łyżki oleju  1 opakowanie ciasta francuskiego (200g) 1 jajko Cebulę i czosnek obieram, bardzo drobno siekam i szklę na oleju. Pasztet rozgniatam widelcem, dodaję do cebuli i podsmażam razem,  dodając tymianek i pieprz. Kiedy masa lekko przestygnie, wbijam jajko, mieszam z bułką tartą. Ciasto rozkładam na blacie. Wykładam na środek masę pasztetową, zawijam tak, by zakładka znajdowała się

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 195

pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki(...)zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły. Na blaszce rozłożyć sobie ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu pieczarkowego

Smaczne Zdrowe
5 przepisów na sylwestrowe przekąski 120

SKŁADNIKI: – 400-500 g mięsa mielonego z indyka – 2 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots – 1 jajko – 2-3 łyżki bułki tartej – arkusz ciasta francuskiego – ziarna sezamu do posypania pasztecików Przygotowanie: Do mięsa mielonego z indyka dodaj jajko, pastę Tikka Masala Patak’s i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. PATAK(...)Pots znajdziesz dwie nieduże porcje pasty. Idealnie nadają się do marynowania lub do dodania do sosu czy zupy. W sklepach znajdziesz też pastę tikka masala, o mniejszym poziomie ostrości. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 3 części, tnąc je w poprzek dłuższej krawędzi. Mięso podziel na 3 części i stwórz z nich rulony o długości ciasta. Na każdej z części

nietylkopasta.pl
Przekładaniec 258

Kochane ciasto francuskie . Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne  do przekąsek .  Nic : tylko  , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki. Składniki 2 ciasta francuskie 1/2 kg  karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone) 4cebule czosnkowe 4 pomidory 20dkg sera żółtego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka płaska pieprzu 1 łyżka majeranku(...)mieszać .           .Smażyć ok 10 minut Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać .  Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo

Eli Gotowanie
Zapiekanka z łososiem 158

zapiekankę. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą(...)cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora (tylko białą część) i pieczarki kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zamaskowany schabowy 194

Zamaskowany schabowy Kotlety schabowe, przykryte warzywami, które sprawiają, że mięso jest soczyste oraz chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Pieprz(...)Marchew ·        Pietruszka ·        1/3 główki kapusty pekińskiej ·        1 opakowanie ciasta francuskiego ·        15 dag pieczarek Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy

Kulinarna Chwila
NADZIANE KIESZONKI - Z CIASTA FRANCUSKIEGO 123

ciasta francuskiego można wyczarować różne różności. Pyszności na słono, słodko, z mięskiem czy z warzywami - za to plus dla niego. Minusem jest cena - za 450 g bezglutenowego ciasta francuskiego zapłaciłam prawie 10.oo zł. Jednak nigdy wcześniej nie próbowałam więc postanowiłam coś wyczarować - nadziewane kieszonki.   FARSZ  - nie jestem w stanie określić gramatury ponieważ powstał "na oko" pieczarki cebulka boczek(...)gotowego farszu dodajemy troszkę sera żeby farsz fajnie nam się połączył i nadziewamy nasze kieszonki. Często jeśli chce mieć jednolitą masę albo farsz - używam blendera. Pieczemy do zarumienienia się ciasta. Proste, smaczne i szybkie. Smaczna przekąska gotowa

BezglutenowaIzabela
Szparagi z pstrągiem łososiowym i mozzarellą w cieście francuskim 182

Sezon na szparagi powoli się zaczyna. My lubimy bardzo. Tym razem zrobiłam z pstrągiem łososiowym, mozzarellą, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko zapiekłam w cieście francuskim. Wyszło pysznie, na pewno powtórzymy nie raz :-) Miłego dnia :-) Składniki: około 500 g filetu z pstrąga łososiowego 1 opakowanie szparag 1 łyżeczka cukru 1 kulka mozzarelli 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Ja gotuję do momentu, aż będą al'dente. Wyjmujemy, studzimy. 2. Pstrąga myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na 3 mniejsze porcje. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Z jednej strony

kruche babeczki
Tarta z cukinią, groszkiem i fetą (Torta salata con zucchine, piselli e feta) 120

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 cukinie (w sumie o wadze 800 g) 200 g groszku 200 g fety 200 ml mleka 1 szalotka 2 jajka 3 ząbki czosnku 5 listk ó w bazylii s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2-3 zucchine (ca. 800 g) 200 g di piselli(...)temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). W misce ubijamy jajka z mlekiem . Doprawiamy sol ą i  pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszon ą  fetę. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno tarty wykładamy podsmażoną cukini ę  i groszek. Na warzywa wylewamy  masę jajeczną .  Brzegi ciasta delikatnie zawijamy

La grande e la piccola cuoca
Paszteciki z mięsem i warzywami w curry 46

Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem przygotowanym z mięsa, soczewicy i warzyw doprawionego przyprawą curry. PASZTECIKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego; 250 gramów kiełbasek merguez lub innych, dobrze przyprawionych; 200 gramów mięsa z indyka; 100 gramów brązowej soczewicy; czerwona papryka; marchewka; duża cebula; 2 łodygi selera naciowego; 1 kapusta pak choy... Artykuł Paszteciki z mięsem

Kuchnia Tomka
Paszteciki z ciasta francuskiego z parówką 162

Paszteciki z ciasta francuskiego mogą być podawane jako szybka przekąska na przyjęciach. Robi się je w kilka chwil, oczywiście jeśli korzystamy z gotowego ciasta francuskiego:) Z pewnością zdobędą uznanie Twoich gości i staną się hitem każdej imprezy. Tym razem robiłam je z małych dziecięcych paróweczek, które znalazłam na sklepowej półce, ale można je zrobić ze zwykłych długich parówek (tylko

Krokusowy Dom
Szybka tarta z figami 237

Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania