ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:161/509)

Napoleonka 156

się by samem u przygotować je w swojej kuchni warto się zmobilizować, jest zupełne inne w smaku niż to które znajdziemy w sklepowych lodówkach.  Napoleonka Składniki : Ciasto francuskie: 300 g masła 300 g mąki pszennej 1 jaj ko ½ łyżki octu (6%) 100 ml wody Krem: 1 litr mleka 60 g masła 4 żółtka 2 jajka 1 szklanka(...)cukru 2 łyżki cukru waniliowego 120 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo : cukier puder do oprószenia Przygotowanie Ciasto francuskie: Masło oraz 100 g mąki zagnieść. Masę włożyć do woreczka i spłaszczyć w postać prostokąta i wstawić na 30 min do lodówki. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, rozwałkować w kształt koła (podsypałam mąką), na środku położyć schłodzoną maślaną masę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka francuskie z marmoladą 195

Nazwałam je tak po prostu dlatego, że są wykonane z ciasta francuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :)  Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki(...)arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy

Szczęśliwa kuchnia
Ciasteczka francuskie z marmoladą 244

Nazwałam je tak po prostu dlatego, że są wykonane z ciasta francuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :)  Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki(...)arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 107

szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu jej z jedną łyżeczką ksylitolu. Gdy cebula zezłoci się dodajemy szpinak(...)muszkatołową, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na 18 kwadratów.  Każdy kwadrat delikatnie rozciągamy w rękach i nakładamy łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego.  Z tak przygotowanego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 174

samemu. Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była jak zwykle profesjonalna, czas oczekiwania krótki. Danie niechlujnie rzucone(...)niechlujny talerz z niechlujnymi ozdobami. Same żeberka smaczne, a to w moich ustach spora pochwała, bo żeberek nie znoszę. Nie rozumiem tylko, po co ten skrawek kupnego ciasta francuskiego. Przepyszny sos. Tak jak w przypadku Pozytyvki, wyszłam z przeświadczeniem, że dostałam to, czego się spodziewałam. 12. Mebloteka Yellow 7/10 pkt Szalony działkowiec, czyli ciasto czekoladowo-pomidorowe z odrobiną pikanterii Sposób

Życie zamknięte w smaku
Ciastka wytrawne z ciasta francuskiego z serem korycińskim 259

Składniki: 1 ciasto francuskie, 6 łyżeczek pesto z suszonych pomidorów, kilka czarnych oliwek, kilka zielonych oliwek, 2 suszone pomidory w oliwie- przepis , 1/2 ogórka kiszonego, 6 plasterki salami, 30 g Sera Korycińskiego "Swojski"  Czesławy Zarzeckiej, oregano. Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozkładamy. kroimy na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie odciskamy szklankę, tak by w środku był zarys kółka (delikatnie

Aga w kuchni
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami 114

szybka propozycja obiadowa. Zapiekanka. A jeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam!     Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek(...)papryka słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora Wykonanie: Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać. Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem

Raj dla Podniebienia
Francuskie paszteciki 150

dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej- do smażenia * sezam, przyprawa prowansalska- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać(...)pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek. Mięso wraz z pieczarkami zmielić, dodać 1 jajko, doprawić i dokładnie wyrobić masę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nałożyć dość 'grubą' ilość masy i zawinąć w rulon. W taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim. Zrolowane ciasto pokroić na 8 kawałków, posmarować

Kraina Miodem Płynąca
Obiad na szybko - pieróg z ciasta francuskiego 300

pieprzem i papryką słodką. 2. Kurczaka kroimy w plasterki i przyprawiamy tak, jak lubimy. Ja używam gotowej mieszanki "przyprawa do kurczaka" z Lidla. 3. Mozzarellę kroimy w plasterki. 4. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta(...)ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, ja tego nie robię) 5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 220 stopniach.       6. Smacznego!!! *** Uwielbiam ciasto francuskie, przede wszystkim dlatego, że jest uniwersalne  i można je przygotować na słodko i na słono, a przy ty, bardzo prosto, bo wystarczy czasem jeden składnik i gotowe

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tarta kurkowa 122

Sezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami. Tarta kurkowa Składniki: - 500 g kurek - 1 ciasto francuskie - 300 g boczku wędzonego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% - ½ pęczka szczypiorku - masło - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę(...)tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Szarlotkowe zawijańce 145

Niestety nic nie poradzę ,że zawsze ktoś do mnie wpada nie zapowiedzianie . A coś do kawki należy podać .Dlatego niemal zawsze potrzebuję koła ratunkowego . W moim przypadku jest to ciasto francuskie + dodatek . Dzisiaj tym dodatkiem jest marmolada z jabłek ( uduszone jabłka)Na moje szczęście moja jedyna jabłonka w ogródku obrodziła że HO HO!!. Składnki 1 ciasto francuskie 1 litrowy słoik(...)jablka obieram i kroję w drobne cząstki wrzucam do rondla dodaję 4 łyżki cukru ,podduszam je.  Do gotowych jabłek dodaje cynamon, rodzynki, mieszam i wykładam na rozwinięty płat ciasta i zwijam go od dłuższej strony. powstały wałek kroje na pierścienie szerokości ok 2 cm. Ukladam na blasze i smaruję każdy rozbitym jajkiem . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Eli Gotowanie
Tarta z ciasta francuskiego 61

Tarta z ciasta francuskiego – czyli pomysł na obiad lub śniadanie w 12 minut ! Śniadanie na wytrawnie czy słodko ? […] Artykuł Tarta z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Zapiekanka francuska z brukselką 121

Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną(...)połówki jeżeli były małe lub w grube plastry jeżeli były bardzo duże. Pomidory pokroić w plastry. Masło roztopić, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora

Jadło i czytadło
Rożki morelowe 138

Składniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1) . Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając(...)Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2) . Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.   Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut

Świat Ciasta
Choinka makowa z ciasta francuskiego 104

efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie (2 płaty) -  w temp. pokojowej ulubione bakalie do dekoracji jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki) Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową(...)stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe dwa trójkąty równoramienne (jak największe). Pierwszy płat położyć na blaszce (wraz z papierem do pieczenia). Posmarować masą makową (na dole zostawić przestrzeń i posmarować tylko tam gdzie będzie pień). Nałożyć na wierzch drugą warstwę ciasta. Wyciąć pień. Lekko zaznaczyć nożem na cieście linię "pnia" - od dołu do góry - dzięki

Mania Wypiekania
Kremówki 149

Szybki i prosty przepis a jaki efekt. Składniki na blachę: 2 płaty ciasta francuskiego 1 litr mleka 50 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200°. W tym czasie odlewamy do miseczki szklankę zimnego(...)gotującego się mleka dodajemy mączną mieszankę. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Należy trochę odczekać aż blaty i masa przestygną i mozemy skladac ciasto. Na jeden blat nakładamy krem a drugim nakrywamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie
ciasto francuskie 143

Ciasto francuskie Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła? Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie. I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu(...)przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza. Składniki 200 g masła 100 g mąki pszennej 100 ml zimnej wody Szczypta soli Sposób przygotowania Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.  Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy

Miód i pieprz