zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych po przepis. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g Na krem waniliowy : 40 g budyniu z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru waniliowego 250 ml mleka 100 g margaryny Plama(...)wodzie następnie rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Do wody brzozowej dodajmy oba soki z cytrusów i łączymy z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. 5. Ciasto francuskie dzielimy na kawałki nacinając co 5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 13 minut nakrywając je papierem do pieczenia i nakrywając drugą formą. Zapobiegnie to wyrośnięciu
vaniliowoczekoladowaśrednie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2 łyżki oleju 1/2 suszonego lub świeżego rozmarynu sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona do przyprawienia farszu do smak gotowe ciasto francuskie Przygotowanie: Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ważna aby na grzybach nie pozostał piasek. Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę(...)usmażone grzyby i dodać rozbite jajka. Tak powstały farsz, lekko doprawić solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ponakłuwać widelcem, przykryć drugą warstwą papieru do pieczenia lub folia aluminiową i zrobić obciążenie np. wysypać nasionami suszonej fasoli. Piec ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć
Codziennik KuchennyPokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj na obiad przygotowałam tartę z cebulką, porem, pieczarkami oraz z kawałkami tuńczyka. Pycha!!! Składniki na tartę z tuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka(...)rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowanieRuskie pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia(...)olej do smażenia 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem, nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę i boczek wraz z tłuszczem
Czerwień i błękitCzasem ochota na coś słodkiego nas dopada, a tu akurat się składa, że w lodówce ciasto francuskie mamy więc za pieczenie się zabieramy. Banalny farsz tylko trzeba przygotować i oryginalne babeczki można czarować. Wiele się nie napracujemy, a ciekawe babeczki po krótkim czasie już jemy. Czary mary łączymy kilka składników i już mamy 8 smakołyków. Składniki(...)suszonych fig, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 275 g, 150 g łuskanego słonecznika, 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%, 1 małe jajka, 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Z fig odrywamy twardy ogonek i kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik nastawiamy na 210°C. Za pomocą blendera miksujemy słonecznik, dodajemy figi, śmietankę, 1 jajko
Moniki SmakołykiPyszny! Spróbujcie koniecznie! Źródło: różne przepisy online + własna inwencja twórcza. Z tej porcji wychodzą 2 średniej wielkości tarty. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego (ok. 500 g) 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) 2 cebule 1 duża łyżka masła 130 ml białego wytrawnego wina Składniki na sos: 4 jajka 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 pęczek koperku sól, czarny(...)pieprz, pieprz ziołowy 4 łyżki startego sera żółtego Ciastem francuskim wylep formę, nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmij i wystudź. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki. Obierz dymki, posiekaj, duś na maśle w szerokiej patelni przez kilka minut. Zalej winem, wrzuć szparagi i gotuj, aż wino odparuje prawie całkowicie. Zestaw
Qlinarnie i Qlinarniezimowe nawyki żywieniowe. Mięso zaczyna odchodzić na drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona w piórka 100 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 pokrojona w plasterki(...)cukinia sól, pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną. W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dorzucić usmażoną
Kuchnia w opałachmakiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny wieniec, dlatego zrobiłam dwa mniejsze wieńce. Pamiętam, że skubaliśmy je w sobotni wieczór do aromatycznej herbaty, a w niedzielę zostały już tylko okruszki. Polecam PRZEPIS , zaś, jeśli macie też(...)przedświątecznym czasie palce same układają mi na klawiaturze takie opowiadania… Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to uda Wam się to z pewnością za sprawą tych wdzięcznych poduszeczek z ciasta francuskiego z orzechowo-serowym nadzieniem. Są w formie przekąski “na raz” i szybko znikają z patery. Robi się je błyskawicznie, jeżeli skorzystamy z wygodnej opcji, czyli gotowego ciasta
Raj dla Podniebieniamakiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny wieniec, dlatego zrobiłam dwa mniejsze wieńce. Pamiętam, że skubaliśmy je w sobotni wieczór do aromatycznej herbaty, a w niedzielę zostały już tylko okruszki. Polecam PRZEPIS , zaś, jeśli macie też(...)przedświątecznym czasie palce same układają mi na klawiaturze takie opowiadania… Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to uda Wam się to z pewnością za sprawą tych wdzięcznych poduszeczek z ciasta francuskiego z orzechowo-serowym nadzieniem. Są w formie przekąski “na raz” i szybko znikają z patery. Robi się je błyskawicznie, jeżeli skorzystamy z wygodnej opcji, czyli gotowego ciasta
Raj dla PodniebieniaPrzygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na przekąski, sałatki i małe słodkości, które warto wpisać w imprezowe menu! Słodko-pikantna przekąska z ciecierzycy Roladki z ciasta francuskiego - a'la pizza Koreczki imprezowe Śledzie z papryką i ogórkiem Mozzarella z pomidorami i oliwkami - szybka przekąska , Ciasteczka owsiano- kokosowe z morelą Mini ptysie z krem budyniowym Ciasto francuskie z czekoladą Sałatka
Lena Gotujeprzedświątecznym czasie palce same układają mi na klawiaturze takie opowiadania… Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to uda Wam się to z pewnością za sprawą tych wdzięcznych poduszeczek z ciasta francuskiego z orzechowo-serowym nadzieniem. Są w formie przekąski „na raz” i szybko znikają z patery. Robi się je błyskawicznie, jeżeli skorzystamy z wygodnej opcji, czyli gotowego ciasta
Raj dla Podniebieniafrancuskie Kilka plastrów salami z dzika 12 szparagów 6 łyżek startego parmezanu 8 łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około 1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju
Viola cooks with passionbędzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego... Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota na 'coś słodkiego' a w domu nie mam nic takiego. Dlatego dziś właśnie zrobiłam na szybko te rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą. Nic więcej tam nie ma oprócz jeszcze jajka, którym posmarowałam wierzch rogalików
Smaki Przyprawy i Koloryarkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania. Groszek oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi podgotowujemy kilka minut, aby nie były surowe. Na pokrojone kawałki ciasta francuskiego
Plate of Joybędzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego... Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota na 'coś słodkiego' a w domu nie mam nic takiego. Dlatego dziś właśnie zrobiłam na szybko te rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą. Nic więcej tam nie ma oprócz jeszcze jajka, którym posmarowałam wierzch rogalików
Kulinarna rozmowa