Rogaliki z ciasta francuskiego to jedna z najszybszych, słodkich przekąsek. To przepis, który szykuje się błyskawicznie. Rogaliki wychodzą piękne, pachnące i super pyszne. - gotowe ciasto francuskie - ich szykowanie zajmie Ci tylko kwadrans - można je nadziewać czekoladą, kremem lub marmoladą
AniaGotuje.plSylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie
codojedzeniapadano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchniainspiracje, ciekawe pomysły i mnóstwo nowych przepisów. W końcu jest tyle do zrobienia, tyle do spróbowania. Moje postanowienia w tym roku tyczą się głównie kuchni. Przyjaciółka rzuciła mi wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne: * Mus czekoladowy * Tarta Tatin * Baclava * oczywiście Ciasto francuskie * Ravioli * Risotto * Domowe pieczywo * Domowy makaron
W poszukiwaniu inspiracjipadano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchniadania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;) Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka pomidorów suszonych kulka mozzarelli kilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone) 1 papryczka chili 1 białko Ciasto rozwijamy i wycinamy nożem kwadraty(...)kawałeczki papryczki chili. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jajka by ciasto było ładnie rumiane. Piec w 180 -190 stopniach C około 20 minut. Kwadraty fajnie się wybrzuszają jak poduszki :) ciasto francuskie z papryczką chili
Bon Appetit Małgorzatywala się po kątach, na balkonie wszystkie roślinki czują się dopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła(...)prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone). Odcedzić i przekroić na pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi
Kuchnia w opałachwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Taka moja własna wersja rurek z gotowego ciasta francuskiego. Robi się je niezwykle prosto i szybko, a efekt jest rewelacyjny. Rurki doskonale komponują się z przepysznym nadzieniem i trudno poprzestać na jednej, a nawet na dwóch. 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego cukier do obtaczania rurek(...)syropie 1 kiwi Przygotować nadzienie z bitej śmietany. Kremówkę z cukrem (opcjonalnie można dodać śmietan-fix) ubić na sztywno i wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami. Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm. Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem. Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina
Di gotujeSzybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: ? 2 płaty ciasta francuskiego ? 3 łyżki zielonego pesto ? 3 łyżki czerwonego pesto ? 100 g startego sera żóltego ? 100 g startej mozzarelli Wykonanie: ? Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. ? Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamzakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamdzień, inni nienawidzą :) Ja zdecydowanie należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć
Tradycyjna Kuchniacieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna(...)grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Rybę osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć z obu stron na patelni. Na ciasto francuskie nałożyć rybę, pieczarki, posypać serem. Piec w temp. 200C aż ser się rozpuści. W międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać
Kulinarne PrzebojeDziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne. Składniki 1 ciasto francuskie 1 ser ricotta szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 2 łyżki rodzynek marcepan - wielkość batona 100 ml rumu 1 cukier waniliowy łyżeczka cukru 1 jajko Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy(...)Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepan ślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami
Bon Appetit Małgorzatykiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub kiedy do moich drzwi zbliżają się goście, a kuchnia świeci pustkami, jeśli chodzi o słodycze, dlatego zawsze w lodówce mam gotowe ciasto francuskie. Nie wymaga ono szybkiego przygotowania, może długo poleżeć, a ja jestem spokojniejsza Dzisiejsze rożki przygotowałam z jabłkami i tu polecam jakąś twardszą odmianę jabłek, rodzynkami i orzeszkami, ale równie(...)kilka kropel soku z cytryny 1 jajko Przygotowanie rożków: Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami orzeszków, rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty o boku 11cm, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdy kwadrat nakładamy porcję jabłek, składamy na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkątów. Dociskamy brzegi widelcem
NiePieprz.plPolędwiczki z kurczaka oczyszczone, dobrze doprawione, w serze obtaczamy i w ciasto francuskie zwijamy. Wierzch nacinamy i jajkiem smarujemy, a następnie wzorek za pomocą łyżeczek czarujemy. W piekarniku pieczemy i już po chwili jemy. Znakomita przekąska do zjadania, na imprezę z ulubionym dipem do podania, można do barszczu czerwonego zaproponować lub jako samodzielne danie serwować. Składniki(...)polędwiczek z kurczaka, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (ok. 2 x 300g), sol różowa do smaku, suszona chili do smaku, 1 płaska łyżeczka curry, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 20 dram sera grana padano lub parmezanu, 2 jajka, ponadto: oliwki, kapary. Przygotowanie: Mięso zawijamy w ciasto porcjami, pierwsze jedno, a drugie w tym czasie przechowujemy w lodówce. Piekarnik
Moniki SmakołykiGotowe ciasto francuskie nie lubi długiego przygotowywania, a z pewno ś ci ą przed pieczeniem ogrzewania. Babeczki jak przygotowujemy, to zawsze idealnie do foremek dopasowane chcemy, ale ż eby czasu i ciasta nie marnowa ć , to warto moje babeczki przygotowa ć . Ja w bardzo małych foremkach wypiekałam, bo takie, 35 szt. miałam, ale mo ż na w nieco(...)Babeczki szybko si ę zjadaj ą , w kruchym cie ś cie fajne nadzienie maj ą . Składniki na ok. 35 szt. o ś rednicy 3,5 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, nadzienie: 100 ml słodkiej ś mietanki 30%, 20 g mielonych pestek dyni, 80 g mielonych migdałów, 4 ły ż ki sezamu, 100 g drobnych wiórek kokosowych
Moniki Smakołykiefektowny makowiec, który może być oryginalną dekoracją świątecznego stołu! Dzięki uprzejmości zespołu Helio otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna choinka. masa makowa Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego około 130 g gotowej masy makowej Helio 1 białko garść ulubionych orzechów i bakalii ( suszone żurawiny Helio , kandyzowane owoce Helio , orzechy włoskie Helio , płatki migdałów Helio )– dowolnie do dekoracji Ponadto(...)jajko roztrzepane do posmarowania Wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy 2 jednakowe równoramienne trójkąty z małym pniem. Jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy na niej masę makową, Przykrywamy drugim płatem, lekko przyciskamy, aby warstwy ładnie się skleiły. Brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki o grubości około 1 cm. Gałązki choinki chwytamy i okręcamy
Podróż w kulinaria