ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:159/509)

Odchudzona napoleonka 231

zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego(...)niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element) 4 szklanki

Poezja smaku
Kurczak w cieście francuskim 187

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki dla 4 osób:   2 duże piersi z kurczaka 1 duży, prostokątny płat ciasta francuskiego Ok 6-8 pieczarek 50g sera żółtego Ćwiartka czerwonej papryki 1 mała cebulka dymka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki mleka(...)błon, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Na maśle podgrzewamy pokrojone pieczarki. Do kieszonek mięsa wkładamy pokrojoną w słupki paprykę, pieczarki oraz plastry sera. Ciasto francuskie dzielimy na pół, na środku każdej części układamy pierś. Nacinamy poziome paski o szerokości ok 1½-2cm i zaplatamy naprzemiennie. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem 126

cytryny, skórka z 1/2 cytryny pęczek zielonych szparagów oliwa 1/2 szklanki mrożonego groszku kilka listków świeżej mięty tarty parmezan, opcjonalnie Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów (mi dokładnie wyszło 8 kwadratów i 2 małe prostokąty). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy noża natnij kwadraty ciasta(...)czasie przygotuj twarożek. Umieść go w misce i dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki i przekrój je na pół. Gdy tylko ciasto francuskie się podniesie, wyjmij je z piekarnika. Przy pomocy łyżki wgnieć środki kwadratów i posmaruj je twarożkiem. Na twarożku ułóż szparagi i skrop je oliwą. Wstaw tarty z powrotem do piekarnik

Chilli Czosnek i Oliwa
Serca marchewkowo łososiowe 143

marchewką i łososiem. Są lekkie jak puch, zdrowe i na jednym nie poprzestaniemy. Może to być propozycja na romantyczną kolację we dwoje, serca prosto od serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 marchewki 100 g łososia wędzonego 1  żółtko sól, pieprz czerwony natka pietruszki 180 g śmietany 18 % ukwaszonej 1 łyżeczka płaska żelatyny Z ciasta francuskiego wycinam serca duże foremką

wesoła kuchnia
Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i cieście francuskim 136

Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie polędwiczki wieprzowe, to polecam taką pieczoną w boczku i cieście francuskim. Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować. Do polędwiczki podsmażyłam(...)czarowną cebulkę i czosnek. Na drugi dzień owijamy ją tylko boczkiem i ciastem i pieczemy. U nas podana z warzywami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 400 g polędwiczki wieprzowej 2 średnie cebule czerwone 2-3 ząbki czosnku 10 plasterków boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego oliwa sól pieprz 1 jajko sezam (niekoniecznie) 1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę

kruche babeczki
Napoleonka na Gofrach 90

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka to bardzo popularne na całym świecie ciasto, które każdy uwielbia. Tradycyjna napoleonka składa się z płatów ciasta francuskiego przełożonych puszystym kremem. W Polsce znana także jako kremówka papieska. Przepisów i pomysłów na serwowanie napoleonki jest naprawdę wiele. Możemy przygotować ją w sposób tradycyjny na cieście francuskim, na herbatnikach, krakersach, a także na gofrach. Ja tym razem

Przepiski.pl
Croissant z rabarbarem 123

niedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić(...)niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.  Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie

Plate of Joy
Ciasteczka Lumihiutaletortut 102

Lumihiutaletortut - czyli płatki śniegu. Tradycyjne fińskie ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą. Oprócz dobrego smaku, ich dużą zaletą jest fakt, że wypełnienie z marmolady, ukryte jest w środku i dzięki temu przy ułożeniu w stos - nie sklejają się jedno z drugim. Składniki na 50 szt.: gotowe ciasto francuskie XXL (50x25 cm) około 150 g twardej marmolady wieloowocowej lub powideł

Świat Ciasta
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 152

lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski ( także na słono ). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce(...)słoika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie (u mnie wiśnie ze słoika) Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia). W zależności od tego jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie

Ciastkozercy
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 196

Lubię mieć  pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym

Kulinarne przygody Gatity
Pan kurczak w różnych odsłonach 43

smietanowym A dla osób lubiących dania z piekarnika nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu przepisów na kurczaka pieczonego. Kurczak pieczony Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami Kurczak w cieście francuskim z cukinią Kurczak w zupie cebulowej Kurczak z cebulą i majonezem Upieczone dane Upieczony kurczak w cieście francuskim z cukinią Gotowe ziemniaki z piekarnika z kurczakiem faszerowanym pieczarkami

Bardzo Gruby Smok
Przyjęcie na ostatnią chwilę – jak zorganizować? 118

chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami, mięsem, warzywami… Możliwości jest wiele. Dowolny farsz można umieścić w cieście pokrojonym na trójkąty, kwadraty, można nadać kształt pierożków itd. Ciasto francuskie

Słodkie okruszki
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 380

jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką . Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik(...)bazylii. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . The post Jajka faszerowane suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki z ciasta francuskiego 130

Składniki: ciasto francuskie 300g, ser mozzarella 150g, 4 plastry ulubionej szynki, duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Lena Gotuje
Tarta Caprese 102

tarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g kulek mozzarelli • 500 g małych pomidorków koktajlowych • 3 jajka • 3 łyżki śmietany kwaśnej • 2 łyżki posiekanych listków bazylii(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. • Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. • Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut

To co kocham
Letnie grzybobranie. 249

Summer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis -połowę malin

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania