ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:163/509)

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 174

szybka przekąska, będzie  dobrze  wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat(...)Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym

SzczyptaSmaQ
Ślimaczki z boczkiem 57

Uważam, że ciasto francuskie daje nam wiele możliwości. Smakuje zarówno na słodko jak też z różnymi dodatkami na ostro. Można dzięki niemu nadawać potrawom ciekawy kształt i smak. Przykładem na to mogą być zrobione przeze mnie pikantne ślimaczki, które można podawać na ciepło jak i na zimno. Smakują jeszcze lepiej maczane w sosie czosnkowym ( przepis ) lub jakimkolwiek innym (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 20 dag wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ciasto rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze aby rozmarzło.  2. Boczek pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i też pokroić w niedużą kostkę. Cebulę

Danka Pichci
poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką 163

Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania drobnych przekąsek. W dodatku robi się je bardzo szybko. Co bywa zaletą, gdy impreza towarzyska jest organizowana spontanicznie. Karnawał sprzyja takim spotkaniom, a ja polecam na nie poniższe poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką. poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką - składniki: 400 g ciasta francuskiego, 200 g sera z niebieską lub zieloną

Eksperyment sobotni
Francuskie roladki z pasztetem i camembert 160

Ciasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała  i w piekarniku wypiekałam.  Roladki fajnie wyglądały i  z łatwością(...)się oddzielały.  Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy

Moniki Smakołyki
Biała kiełbasa w cieście francuskim 145

białe kiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko,  3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej szaszłyki i posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić blachę do piekarnika i całość piec (opcja góra-dół) przez około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni. Podawać gorące z żurkiem lub białym barszczem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Rogaliki z ciasta francuskiego 78

Rogaliki z ciasta francuskiego to jedna z najszybszych, słodkich przekąsek. To przepis, który szykuje się błyskawicznie. Rogaliki wychodzą piękne, pachnące i super pyszne.  - gotowe ciasto francuskie - ich szykowanie zajmie Ci tylko kwadrans - można je nadziewać czekoladą, kremem lub marmoladą

AniaGotuje.pl
Tartaletki z warzywami i szpinakowym ravioli 82

większość witamin i składników mineralnych i świetnie smakują. Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam w większości produktów mrożonych:   Warzywa na patelnię z przyprawą Włoską, Hortex -1 opakowanie Gotowe, mrożone ciast francuskie- 1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem i ricottą- kilka sztuk 1 jajko 2 łyżki masła kilka oliwek starty ser Grana Padano     Ciasto francuskie po wcześniejszym rozmrożeniu kroimy

Kasia i jej kobiecy świat
Kolorowa tarta z sosem pomidorowym 116

Kiedy u Basi zobaczyłam tę tartę to aż oczy mi się zaświeciły. Na drugi dzień zrobiłam swoją, jednak wykorzystałam ciasto francuskie na spód, bo kończył się mu termin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano(...)tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty, by zmiękła w ten sposób i upiekła się równo z cukinią i papryką. Ciasto francuskie rozwinąć, wylepić nim dno naczynia do zapiekania lub tortownicę ok. 24 cm. Brzegi odciąć. Na spód wyłożyć sos, na to układać warzywa według naszej fantazji. Wierzch posypać oregano i majerankiem

Czerwień i błękit
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1113

Sylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie

codojedzenia
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 264

padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone

Moja smaczna kuchnia
Szczęśliwego Nowego Roku 183

inspiracje, ciekawe pomysły i mnóstwo nowych przepisów. W końcu jest tyle do zrobienia, tyle do spróbowania. Moje postanowienia w tym roku tyczą się głównie kuchni. Przyjaciółka rzuciła mi wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę?  Postanowienia noworoczne: * Mus czekoladowy * Tarta Tatin * Baclava * oczywiście Ciasto francuskie * Ravioli * Risotto * Domowe pieczywo * Domowy makaron

W poszukiwaniu inspiracji
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1461

padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone

Moja smaczna kuchnia
Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 157

dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;) Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D  Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka pomidorów suszonych kulka mozzarelli kilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone) 1 papryczka chili 1 białko Ciasto rozwijamy i wycinamy nożem kwadraty(...)kawałeczki papryczki chili. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jajka by ciasto było ładnie rumiane. Piec w 180 -190 stopniach C około 20 minut. Kwadraty fajnie się wybrzuszają jak poduszki :)  ciasto francuskie z papryczką chili

Bon Appetit Małgorzaty
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 119

wala się po kątach, na balkonie wszystkie roślinki czują się dopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI:  1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła(...)prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone). Odcedzić i przekroić na pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi

Kuchnia w opałach
Francuskie rurki z bitą śmietaną i owocami 170

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój).  Taka moja własna wersja rurek z gotowego ciasta francuskiego. Robi się je niezwykle prosto i szybko, a efekt jest rewelacyjny. Rurki doskonale komponują się z przepysznym nadzieniem i trudno poprzestać na jednej, a nawet na dwóch.    1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego cukier do obtaczania rurek(...)syropie 1 kiwi     Przygotować nadzienie z bitej śmietany. Kremówkę z cukrem (opcjonalnie można dodać śmietan-fix) ubić na sztywno i wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami. Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm. Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem. Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina

Di gotuje