Rogaliki z ciasta francuskiego to jedna z najszybszych, słodkich przekąsek. To przepis, który szykuje się błyskawicznie. Rogaliki wychodzą piękne, pachnące i super pyszne. - gotowe ciasto francuskie - ich szykowanie zajmie Ci tylko kwadrans - można je nadziewać czekoladą, kremem lub marmoladą
AniaGotuje.plKiedy u Basi zobaczyłam tę tartę to aż oczy mi się zaświeciły. Na drugi dzień zrobiłam swoją, jednak wykorzystałam ciasto francuskie na spód, bo kończył się mu termin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano(...)tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty, by zmiękła w ten sposób i upiekła się równo z cukinią i papryką. Ciasto francuskie rozwinąć, wylepić nim dno naczynia do zapiekania lub tortownicę ok. 24 cm. Brzegi odciąć. Na spód wyłożyć sos, na to układać warzywa według naszej fantazji. Wierzch posypać oregano i majerankiem
Czerwień i błękitSylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie
codojedzeniapadano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchniainspiracje, ciekawe pomysły i mnóstwo nowych przepisów. W końcu jest tyle do zrobienia, tyle do spróbowania. Moje postanowienia w tym roku tyczą się głównie kuchni. Przyjaciółka rzuciła mi wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne: * Mus czekoladowy * Tarta Tatin * Baclava * oczywiście Ciasto francuskie * Ravioli * Risotto * Domowe pieczywo * Domowy makaron
W poszukiwaniu inspiracjipadano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchniadania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;) Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka pomidorów suszonych kulka mozzarelli kilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone) 1 papryczka chili 1 białko Ciasto rozwijamy i wycinamy nożem kwadraty(...)kawałeczki papryczki chili. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jajka by ciasto było ładnie rumiane. Piec w 180 -190 stopniach C około 20 minut. Kwadraty fajnie się wybrzuszają jak poduszki :) ciasto francuskie z papryczką chili
Bon Appetit Małgorzatywala się po kątach, na balkonie wszystkie roślinki czują się dopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła(...)prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone). Odcedzić i przekroić na pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi
Kuchnia w opałachwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Taka moja własna wersja rurek z gotowego ciasta francuskiego. Robi się je niezwykle prosto i szybko, a efekt jest rewelacyjny. Rurki doskonale komponują się z przepysznym nadzieniem i trudno poprzestać na jednej, a nawet na dwóch. 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego cukier do obtaczania rurek(...)syropie 1 kiwi Przygotować nadzienie z bitej śmietany. Kremówkę z cukrem (opcjonalnie można dodać śmietan-fix) ubić na sztywno i wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami. Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm. Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem. Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina
Di gotujemamy piątek, czyli zaczynamy weekend! Zaprosiliśmy gości, oczywiście teraz zachodzimy w głowę jak zrobić coś z niczego i żeby jeszcze wyglądało i smakowało. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie (albo mieć w zamrażalniku), a resztę dodatków to to co mamy w lodówce. U mnie lodówka nigdy nie jest pusta więc miałam z czego wybierać. Moim hitem okazało się nadzienie(...)już niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej
cooklifeSzybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: ? 2 płaty ciasta francuskiego ? 3 łyżki zielonego pesto ? 3 łyżki czerwonego pesto ? 100 g startego sera żóltego ? 100 g startej mozzarelli Wykonanie: ? Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. ? Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamzakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamdzień, inni nienawidzą :) Ja zdecydowanie należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć
Tradycyjna Kuchniacieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna(...)grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Rybę osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć z obu stron na patelni. Na ciasto francuskie nałożyć rybę, pieczarki, posypać serem. Piec w temp. 200C aż ser się rozpuści. W międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać
Kulinarne PrzebojeDziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne. Składniki 1 ciasto francuskie 1 ser ricotta szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 2 łyżki rodzynek marcepan - wielkość batona 100 ml rumu 1 cukier waniliowy łyżeczka cukru 1 jajko Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy(...)Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepan ślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami
Bon Appetit Małgorzatykiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub kiedy do moich drzwi zbliżają się goście, a kuchnia świeci pustkami, jeśli chodzi o słodycze, dlatego zawsze w lodówce mam gotowe ciasto francuskie. Nie wymaga ono szybkiego przygotowania, może długo poleżeć, a ja jestem spokojniejsza Dzisiejsze rożki przygotowałam z jabłkami i tu polecam jakąś twardszą odmianę jabłek, rodzynkami i orzeszkami, ale równie(...)kilka kropel soku z cytryny 1 jajko Przygotowanie rożków: Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami orzeszków, rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty o boku 11cm, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdy kwadrat nakładamy porcję jabłek, składamy na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkątów. Dociskamy brzegi widelcem
NiePieprz.pl