Turecka baklava jest ciastem stosunkowo niedawno przez zemnie odkrytym. Jest to tradycyjny wypiek regionu Turcji i sąsiadujących z nią krajów, również Grecji. Baklavę znajdziemy również w krajach ormiańskich czy bałkańskich. Oryginalną turecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo przekładanego orzechami i miodem. Całość się zapieka. Niestety w naszych sklepach bardzo trudno dostać dobrą baklave czy ciasto filo. Dlatego moja turecka baklava nieco różni się od oryginału, ale zapewne smak jest zbliżony do tej ...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.