Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Turecka baklava

Turecka baklava jest ciastem stosunkowo niedawno przez zemnie odkrytym. Jest to tradycyjny wypiek regionu Turcji i sąsiadujących z nią krajów, również Grecji. Baklavę znajdziemy również w krajach ormiańskich czy bałkańskich. Oryginalną turecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo przekładanego orzechami i miodem. Całość się zapieka. Niestety w naszych sklepach bardzo trudno dostać dobrą baklave czy ciasto filo. Dlatego moja turecka baklava nieco różni się od oryginału, ale zapewne smak jest zbliżony do tej prawdziwej. Chcecie odkryć ze mną smak tureckiego wypieku?
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów i sezamu
80 g masła
syrop
150 ml wody
100 g cukru
50 g miodu
Cukier i miód zalewamy wodą. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Powinien powstać słodkawy syrop. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie dzielimy na 3 części. Bakalie mielimy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta wkładamy do formy. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką orzechów i bakalii. Z drugim i trzecim płatem postępujemy tak samo. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Upieczone ciasto obficie smarujemy syropem cukrowym. Studzimy.
baklava, turecka baklava
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj