ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:139/509)

Marchewki z pastą jajeczną 126

Marchewki z ciasta francuskiego nadziane pastą jajeczną. Nadzienie możecie zrobić dowolne np. pasta z łososiem, sałatka jarzynowa itp. Za każdym razem nowy smak. Idealna przekąska na zimno na stół. Pięknie się prezentuje i jest smaczna. Na blogu w zakładce PRZEKĄSKI znajdziecie inne pomysły i przepisy. Jeżeli przygotowaliście potrawę z mojego przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)ciasto francuskie XXL barwnik pomarańczowy 4 łyżki mleka Ciasto pociąć na paski o szerokości 1,5 cm i zawijać na specjalne tubki do wypieku rurek.Ciasto tak owijać aby zachodziło lekko na siebie. Odrobinę barwnika rozpuścić w mleku i posmarować każdą rurkę pędzelkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż rurki będą

O kuchni z uczuciem
Szparagi w cieście francuskim 93

Wczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp

Państwo Wojtczuk gotują
Pieczeń z kurczaka, nadziewana szpinakiem w cieście francuskim 155

feta (nie musimy solić, ponieważ ser jest słony). Piersi z kurczaka myjemy. Jedną część delikatnie smarujemy oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Górę

ChilliJemy
WIELKANOCNE PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ 162

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: opakowanie ciasta francuskiego (275 g), 2 nieduże marchewki, 4 jajka, łyżka masła, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany. Dodatkowo: żółtko, garść posiekanej natki pietruszki, sezam,  słodka papryka. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Na maśle(...)podsmażam marchewkę (około 7 minut). Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję żółtkiem oraz posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem. Piekę w 180 stopniach około 20-25 minut

JejKuchnia
Proste ciastka francuskie z jabłkami 127

jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje Polecam! Składniki: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie kupowane w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) 1 duże jabłko cynamon(...)wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę. Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach. Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut w zależności od wielkości naszych ciastek. Smacznego! Artykuł Proste ciastka francuskie z jabłkami pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 135

Proste rustykalne ciasto kruche z mąki owsianej i jaglanej, z charakterystycznymi zawijanymi bokami, potocznie zwane galette, chociaż nie ma nic wspólnego z prawdziwym francuskim ciastem o tej nazwie, które jest wykonywane z ciasta francuskiego i nadzienia z migdałów. Ale od kilku lat ciasta tego typu tak są nazywane przez wiele osób, dla mnie to bardziej tarty bez formy. Niewątpliwie

SMYKWKUCHNI
FRANCUSKA TARTA Z ZIEMNIACZKAMI, TYMIANKIEM I MOZZARELLĄ 47

Francuska tarta z ziemniaczkami, tymiankiem i mozzarellą. To jeden moich ulubionych przepisów na obiad dla męża. Przepis stworzyłam kilka lat temu i dość często do Niego wracam, z kilku powodów, pierwszy oczywisty: tarta jest przepyszna i mój Krzysiek, bardzo lubi ją jeść, drugi: robi się ją dość szybko, potrzebuje około 10 -15 minut, na jej przygotowanie, resztę robi piekarnik, trzeci(...)domu, kupuje tylko gotowe ciasto francuskie, samej rzadko chce mi się robić. Przepis w postaci filmu znajdziesz na moim kanale na Instagramie , polecam bo pokazuje wszystko krok po kroku. KLIK  @smyk_w_kuchni_blog  PRZEPIS NA FRANCUSKĄ TARTĘ LICZY się każdy szczegół, nie pomijaj żadnych składników, nie zmieniaj proporcji ;-) SKŁADNIKI : - arkusz ciasta francuskiego - 1/4 kostki sera feta - świeża

SMYKWKUCHNI
Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz 165

dobrze smakują i wychodzą niemal zawsze. Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było(...)ilości cukru, jaki dodajemy do śmietany bo wiem, że niektórzy uwielbiają śmietanę mega słodką, a niektórzy ledwie muśniętą cukrem. W wersji dla leniuszków, polecam Wam upieczenie rurek z gotowego ciasta francuskiego. To nie ten sam smak, ale zawsze… Ja na pewno nie poprzestanę na tym przepisie w rurkowych bojach i poszukam jeszcze przepisu bardziej zbliżonego do tych rurek kupnych

Mieszam w Garnku
Gruszki w cieście francuskim w 15 minut 182

Kolejny deser z cyklu: pysznie, owocowo i szybko :) Czyż nie wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp

Tradycyjna Kuchnia
Empanady z mięsem 130

pomidorów - szczypta mielonego cynamonu - szczypta mielonego kminku - szczypta mielonej chili - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka posiekanej kolendry - 2 łyżki płatków migdałowych - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy - ciasto francuskie - 1 jajko W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się już zeszkli dorzucamy mięso mielone i dusimy aż nam zbrązowieje. Teraz dorzucamy pomidory obrane(...)cynamonem, kminkiem, cukrem i octem. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy pomidory nam odparują i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę oraz migdały uprażone na patelni. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko i wycinamy z ciasta krążki o średnicy 10 cm. Na środek kółka układamy 1 łyżkę nadzienia, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i sklejamy. Wszystkie brzegi dodatkowo dociskamy

Kuchenne Wariacje
Jagodzianki w 20 minut z ciasta francuskiego 107

jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe kawałki. Ułożyć na blasze. Piec około

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z ciasta francuskiego z czekoladą i malinami + film 164

tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i delikatnie nacinamy jego boki, tak aby powstały półtora centymetrowe ranty, a następnie całe ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy około(...)st.C. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy margarynę oraz połamaną czekoladę, wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Upieczone ciasto francuskie przestudzamy a następnie delikatnie wgniatamy widelcem wybrzuszony środek ciasta tak aby zmieściła się w nim masa czekoladowa. Na środek tarty wlewamy ostudzoną czekoladę dokładnie ją rozprowadzając, wierzch ciasta dekorujemy malinami. Ciasto

Smakowite Dania
Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰 145

czasie urodził nam się drugi, syn, kupiliśmy mieszkanie 🥰 Ale mimo tego, postanowiłam wrócić. A zatem przestawiam Wam roladkę z kurczakiem, pieczarkami, papryką i serem :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0.5kg pieczarek 1 pojedyncza średniej wielkości pierś z kurczaka Pół papryki czerwonej Ok 30 dag sera żółtego ( u mnie gouda ) Przyprawa do gyrosa Olej Żółtko Przygotowanie Pierś opłukałam, pokroiłam(...)podsmażam . Paprykę wydrążam, kroje w mniejszą kostkę .Pieczarki obieram, siekam w cienkie plasterki, następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam. Ser trę na tarce o małych oczkach. Rozwijam ciasto francuskie i nakładam: Mięsko,papryka, pieczarki, ser . :) *ciasto układam pionowo i nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam

Domowa Kuchnia u Mamy
Napoleonka na Herbatnikach Bez Pieczenia 150

window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne! Sama często je przygotowuję w swoim domu, szczególnie w przypadku niespodziewanych gości, lub gdy po prostu najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Napoleonka na herbatnikach to jedno z wielu smacznych ciast bez pieczenia, która(...)każdym razem wybieram inne. Tym razem pokusiłam się o kakaowe. Fajnie odbijają się od jasnej masy i dodatkowo świetnie smakują. Możecie także użyć tradycyjnych jasnych herbatników. Ciasto napoleonka możecie także przygotować z ciastem francuskim, którym można zastąpić herbatniki. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i nasza napoleonka będzie równie szybka w przygotowaniu, jak ta na herbatnikach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najważniejszym składnikiem

Przepiski.pl
Jabłkowe poduszeczki 183

użyłam Frosta) 2 jabłka (np. reneta) cynamon brązowy cukier 1 żółtko 1 łyżka mleka Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć(...)usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić. Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1) , zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2) . Następnie

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania