ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:139/509)

Tarta fasolkowo-serowa 28

Składniki: ? 1 kg fasolki szparagowej ? 125 g bryndzy ? 150 g serka śmietankowego np. Turek ? 1 jajko ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz ? 1 płat ciasta francuskiego Wykonanie: ? Z fasolki odciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie, pokroić na 2-3cm kawałki. ? Serki roztrzepać z jajkiem, śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. ? Wymieszać fasolkę z masą serową(...)posiekaną natką pietruszki. ? Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. ? Na cieście francuskim położyć tortownicę i wyciąć koło z ciasta, wyłożyć je na dno, resztę ciasta pociąć na 2cm paski. ? Na ciasto wyłożyć farsz fasolkowo-serowy, wygładzić powierzchnię i ułożyć na wierzchu kratkę z ciasta.{jcomments on} ? Piec przez 40 minut. Podawać na ciepło. Można odgrzewać

To co kocham
Tarta z łososiem na szpinaku 127

Łosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy

ChilliJemy
PROSTE I SZYBKIE CIASTO "JADĄ GOŚCIE" 150

kawę. I na pewno nie raz w takiej sytuacji zdarzyło się Wam, że nie mieliście akurat nic do kawy. Co zrobić w takiej sytuacji? Ja najczęściej sięgam wtedy po ciasto francuskie i przygotowuję szybkie ciastka. Tym razem jednak przygotowałam na szybko ciasto dosłownie z 3 składników. Wyszło naprawdę smacznie :) Składniki: * około 300g gotowych podłużnych ciastek francuskich (użyłam  Brześć(...)kwadratową 20 x 20 cm). Do miski wlać mleko, wsypać krem do tortów, miksować do uzyskania gęstego kremu. Krem wyłożyć na paluszki francuskie. Na wierzch ułożyć obok siebie ciastka francuskie. Ciasto wstawić do lodówki. Przyznam, że nie jestem zwolenniczką gotowych kremów i sięgam po nie w ostateczności. Można tu użyć zarówno dowolnego smaku kremu jak i śmietanę kremówkę lub krem

Zrób to smacznie
Francuskie paluszki 176

mogą być idealną przekąską nie tylko na sylwestrowy wieczór. Możemy je zrobić bardzo szybko nawet jak goście już w progu. Jako dodatek świetnie pasuje sos czosnkowy lub ketchup. Składniki: ciasto francuskie  żółty ser szynka sezam Kresto masło do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć pokroić wzdłuż krótszego boku na paski około 5cm. Na połowie paska ułożyć plasterki żółtego sera

Ala piecze i gotuje
Marchewki z pastą jajeczną 122

Marchewki z ciasta francuskiego nadziane pastą jajeczną. Nadzienie możecie zrobić dowolne np. pasta z łososiem, sałatka jarzynowa itp. Za każdym razem nowy smak. Idealna przekąska na zimno na stół. Pięknie się prezentuje i jest smaczna. Na blogu w zakładce PRZEKĄSKI znajdziecie inne pomysły i przepisy. Jeżeli przygotowaliście potrawę z mojego przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)ciasto francuskie XXL barwnik pomarańczowy 4 łyżki mleka Ciasto pociąć na paski o szerokości 1,5 cm i zawijać na specjalne tubki do wypieku rurek.Ciasto tak owijać aby zachodziło lekko na siebie. Odrobinę barwnika rozpuścić w mleku i posmarować każdą rurkę pędzelkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż rurki będą

O kuchni z uczuciem
Szparagi w cieście francuskim 92

Wczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp

Państwo Wojtczuk gotują
Pieczeń z kurczaka, nadziewana szpinakiem w cieście francuskim 148

feta (nie musimy solić, ponieważ ser jest słony). Piersi z kurczaka myjemy. Jedną część delikatnie smarujemy oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Górę

ChilliJemy
WIELKANOCNE PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ 160

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: opakowanie ciasta francuskiego (275 g), 2 nieduże marchewki, 4 jajka, łyżka masła, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany. Dodatkowo: żółtko, garść posiekanej natki pietruszki, sezam,  słodka papryka. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Na maśle(...)podsmażam marchewkę (około 7 minut). Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję żółtkiem oraz posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem. Piekę w 180 stopniach około 20-25 minut

JejKuchnia
Proste ciastka francuskie z jabłkami 124

jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje Polecam! Składniki: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie kupowane w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) 1 duże jabłko cynamon(...)wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę. Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach. Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut w zależności od wielkości naszych ciastek. Smacznego! Artykuł Proste ciastka francuskie z jabłkami pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 131

Proste rustykalne ciasto kruche z mąki owsianej i jaglanej, z charakterystycznymi zawijanymi bokami, potocznie zwane galette, chociaż nie ma nic wspólnego z prawdziwym francuskim ciastem o tej nazwie, które jest wykonywane z ciasta francuskiego i nadzienia z migdałów. Ale od kilku lat ciasta tego typu tak są nazywane przez wiele osób, dla mnie to bardziej tarty bez formy. Niewątpliwie

SMYKWKUCHNI
FRANCUSKA TARTA Z ZIEMNIACZKAMI, TYMIANKIEM I MOZZARELLĄ 40

Francuska tarta z ziemniaczkami, tymiankiem i mozzarellą. To jeden moich ulubionych przepisów na obiad dla męża. Przepis stworzyłam kilka lat temu i dość często do Niego wracam, z kilku powodów, pierwszy oczywisty: tarta jest przepyszna i mój Krzysiek, bardzo lubi ją jeść, drugi: robi się ją dość szybko, potrzebuje około 10 -15 minut, na jej przygotowanie, resztę robi piekarnik, trzeci(...)domu, kupuje tylko gotowe ciasto francuskie, samej rzadko chce mi się robić. Przepis w postaci filmu znajdziesz na moim kanale na Instagramie , polecam bo pokazuje wszystko krok po kroku. KLIK  @smyk_w_kuchni_blog  PRZEPIS NA FRANCUSKĄ TARTĘ LICZY się każdy szczegół, nie pomijaj żadnych składników, nie zmieniaj proporcji ;-) SKŁADNIKI : - arkusz ciasta francuskiego - 1/4 kostki sera feta - świeża

SMYKWKUCHNI
Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz 158

dobrze smakują i wychodzą niemal zawsze. Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było(...)ilości cukru, jaki dodajemy do śmietany bo wiem, że niektórzy uwielbiają śmietanę mega słodką, a niektórzy ledwie muśniętą cukrem. W wersji dla leniuszków, polecam Wam upieczenie rurek z gotowego ciasta francuskiego. To nie ten sam smak, ale zawsze… Ja na pewno nie poprzestanę na tym przepisie w rurkowych bojach i poszukam jeszcze przepisu bardziej zbliżonego do tych rurek kupnych

Mieszam w Garnku
Gruszki w cieście francuskim w 15 minut 178

Kolejny deser z cyklu: pysznie, owocowo i szybko :) Czyż nie wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp

Tradycyjna Kuchnia
Empanady z mięsem 118

pomidorów - szczypta mielonego cynamonu - szczypta mielonego kminku - szczypta mielonej chili - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka posiekanej kolendry - 2 łyżki płatków migdałowych - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy - ciasto francuskie - 1 jajko W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się już zeszkli dorzucamy mięso mielone i dusimy aż nam zbrązowieje. Teraz dorzucamy pomidory obrane(...)cynamonem, kminkiem, cukrem i octem. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy pomidory nam odparują i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę oraz migdały uprażone na patelni. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko i wycinamy z ciasta krążki o średnicy 10 cm. Na środek kółka układamy 1 łyżkę nadzienia, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i sklejamy. Wszystkie brzegi dodatkowo dociskamy

Kuchenne Wariacje