ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:136/509)

Zawijaki makowe z ciasta francuskiego 212

Zawijaki makowe to super pomysł na błyskawiczne przekąski z dodatkiem maku. Stanowią nie tylko fajną, słodką przekąskę, ale równie świetną dekorację świątecznego stołu. Artykuł Zawijaki makowe z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Delikatna tarta na cieście francuskim z cukinią, fetą i wędzonym kurczakiem 477

Ciasto francuskie jest świetnym kompanem dla szybkich przekąsek, kolacji i deserów. I dla resztek z lodówki, które trzeba ocalić przed wyrzuceniem :) Wyszło całkiem przyzwoite danie, świeże, wiosenne i bardzo smaczne. Duużo  dobrego robi mięta - nie pomijajcie jej i jeżeli macie świeżą posypcie nią tartę przed podaniem <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - dwie wędzone ćwiartki z kurczaka - opakowanie sera

Cook&Love
Parowki z nadzieniem w ciescie francuskim 184

mawia moja kolezanka Danusia- z ciasta francuskiego mozemy zrobic wszystko, dlatego zainspirowala mnie do zrobienia dzisiejszej kolacji. Parowki z nadzieniem w ciescie francuskim.       Szykujemy farsz: Scieramy pieczarki na tarce, miekki ser, I kroimy szczypiorek Ciasto francuski krojemy na szesc prostokatow. Kladziemy farsz I parowke. Skladamy I przysciskamy boki- do sklejenia. Parowki kladziemy na forme wylozona papierem

Smaki Edyty
Indyk w cieście francuskim z pieczarkami 37

obiad. Składniki na 6 porcji: ? 6 plastrów fileta z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? zioła prowansalskie ? 2 łyżki masła ? 1 kula mozzarelli ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? 1 żółtko ? 1 łyżka mleka Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. ? Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić. ? Gotowe pieczarki osączyć(...)płynu na sitku. ? Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. ? Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. ? Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. ? Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. ? Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. ? Gotowe posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez

To co kocham
PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM 132

się jako przekąska, dodatek do barszczu lub drugie śniadanie do pracy. Takie pasztecki można zajadać na ciepło lub na zimno, w obu wersjach smakują świetnie 🙂 Składniki: – 1 opakowanie ciast francuskiego – 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) – 1 mała cebula – 1 kulka mozzarelli – 2 ząbki czosnku – Czytaj więcej → Artykuł PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu green

greengoodies
Indyk w cieście francuskim z pieczarkami 85

porcji: • 6 plastrów fileta z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • 2 łyżki masła • 1 kula mozzarelli • 2 opakowania ciasta francuskiego • 1 żółtko • 1 łyżka mleka Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić(...)płynu na sitku. • Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem

To co kocham
Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami 150

Ciasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet

Stare Gary
Przekąska z oliwek w cieście francuskim 668

KROKAMI  zbliża się Sylwester, to taka przekąska będzie w sam raz na przyjęcie.  Poza tym bardzo pasuje do piwa :) Składniki: słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową 1 ciasto francuskie 1 jajko drewniane patyczki do szaszłyków Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek Na środku paska położyć oliwkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 77

kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości! Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka ((1,5 szklanki)) 1 budyń waniliowy bez cukru 2 jabłka 50 g brązowego cukru ((4 łyżki)) 1 łyżka cynamonu 30 g cukru pudru(...)brązowym cukrem oraz cynamonem. Smaż na małym ogniu około 5 minut do momentu, kiedy cukier zacznie się ciągnąć. Do miski włóż usmażone jabłka oraz budyń. Wymieszaj i odstaw. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części (najpierw przekrój na pół po całej długości, a następnie każdą połowę na 6 prostokątów). Na połowę każdego kawałka nałóż łyżkę farszu i zakryj

Przepisy na widelcu
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 216

kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na  12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g  500 g  obranej dyni hokaido 15 cm  grubego białego(...)talerz. Pora przeciąć na pół wyodrebniając poszczególne liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora, posypać solą i udusić prawie do miękkości.  Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki minimum 20 minut przed pieczeniem, pokroić na 12 kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając 1 cm od brzegu naciąć kolejny kwadrat. Na nim umieścić pora, dynię

Gosia gotuje
Ciasto francuskie 115

Ciasto francuskie ma opinie trudnego do przygotowania ale wcale tak nie jest. Jego przygotowanie jest jednak czasochłonne. 125 g mąki pszennej 150 g masła 1/4 szklanki wody pół łyżeczki octu szczypta soli Do miski przesiej mąkę. W szklance wymieszaj wodę sól i ocet i dodaj do mąki. W rondelku rozpuść 25 g masła i dodaj do mąki z wodą, solą(...)octem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Wstaw na 2 godziny do lodówki zawinięte w folie spożywczą. 125 g schłodzonego masła rozwałkuj przez folie spożywczą  na grubość około 1,5 mm. Wstaw masło do lodówki do schłodzenia. Wyjmij ciasto z lodówki. Blat posyp delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu o cieńszych brzegach. Na środek ciasta połóż masło wyjęte

cukrem pudrem posypane
Figowe gniazdka 149

lodówce miałam ciasto francuskie, które idealnie nadaje się na szybkie i smaczne przekąski. Poszperałam  i znalazłam jeszcze szynkę oraz camemberta, dodałam do tego figi. Napełniłam tymi różnościami gniazdka z ciasta francuskiego i zapiekłam. I  powstała pyszna ciepła przekąska. składniki: 1 opakowane ciasta francuskiego 275 g 3 figi 1 serek camembert 6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej Ciasto francuskie podzielić

Monia miesza i gotuje
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 192

napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem   SKŁADNIKI:   1 opakowanie ciasta francuskiego (powinno być filo) 500g mięsa mielonego 1 duża(...)masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się. Burka można zjeść

MarciochaKucharzy
Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem. 192

lodówce zalegało ciasto francuskie więc po chwili zastanowienia powstały łódeczki z ciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania. Składniki:   2 filety z kurczaka   200 g sera białego   1 mała papryka czerwona   1 cebula  2 ząbki czosnku   2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia.   W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.  Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie krótsze końce każdego kawałka ciasta z obu stron i napełniamy farszem. Pieczemy w 200 stopniach przez

Symfonia smakowa
Pizzerinki ze szpinakowym pesto, pomidorami, mozzarellą i oliwkami 210

Dzisiaj na blogu przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę z ciasta francuskiego we włoskim stylu :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL kilka łyżek zielonego pesto ( na przykład z tego przepisu ) ok. 300 mozzarelli w kawałku kilkanaście pomidorków śliwkowych pół słoiczka czarnych oliwek, odsączonych zioła do pizzy Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), posmarować pesto, posypać startą

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania