ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:138/509)

Karpatka z galaretką 94

karpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę garnek z gazu, wsypuję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek znów ustawiam na minimalnym gazie i podgrzewam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścian garnka. Wyłączam gaz i odstawiam ciasto do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbijam po jednym(...)dodaję do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Krem wykładam na tą część ciasta z galaretką i nakrywam drugą częścią ciasta, lekko ją dociskając. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania przepisu na tradycyjna karpatkę (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Karpatka

Waniliowe Improwizacje
Spring rolls 95

cukru. Sos orzechowy: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gesty dolać odrobinę więcej wody. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sajgonki → Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem → Paluchy z ciasta francuskiego z pesto → Boczek z grilla w stylu azjatyckim → Chipsy z nori w aromatycznej tempurze Artykuł Spring rolls pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Najlepsze przekąski na Imprezę! 1742

batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii  Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee z pomidorami Drożdżowe bułeczki z szynką i serem Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
PIEROŻKI Z WARZYWAMI 143

Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na szybką i smaczną przekąskę – pierożki z warzywami z ciasta francuskiego. Takie pierożki idealnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na imprezę. Moje pierożki zostały nadziane warzywami i serem mozzarella, ale jeśli macie ochotę na inny farsz możecie użyć np. pieczarek lub kurczaka. Jeśli mają odwiedzić Was niespodziewani goście, to Czytaj więcej → Artykuł PIEROŻKI

greengoodies
Pieczone faworki z ciasta francuskiego 125

Pyszne i chrupiące faworki. Robi się je naprawdę szybko i wystarczą tylko dwa składniki. W sam raz na słodki poczęstunek. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Następnie przekrajamy wszerz na 2 części. Każdą część kroimy na 2 cm paseczki. Paski nacinamy pośrodku, przez otwór przewlekamy jeden koniec paska

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym 99

Brak czasu.. powoduje że trzeba robić rzeczy szybkie i smaczne :) Dlatego dziś ciasto francuskie w roli głównej! Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym Składniki: opakowanie ciasta francuskiego dżem wiśniowy jedno jajko Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkować, pociąć na równe prostokąty. Na jedną cześć prostokąta nałożyć trochę dżemu, przykryć Zlepić na pomocą widelca. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciastek. Wstawić

Smaki Natalii
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 219

ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY

Z Majeczką w kuchni
Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita 174

Robiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam porównanie czyli chrupiące placki ciasta filo mnie urzekły, polecam wypróbujcie koniecznie ale ten z ciastem francuskim też jest przepyszny. Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rogale z ciasta francuskiego 100

miodem. Tak jak poprzednio pisałem znienacka Madzia mnie zaskoczyła łakociami takimi. A skoro już o tym pisałem to nie ma po co drugi raz pisać, przejdźmy do rzeczy zatem. Ciasto francuskie powidła śliwkowe miód cukier trzcinowy Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów (tak jak na rysunku poniżej) i dalej sprawa jest już prosta. Smarujemy powidłami, czy tam innym smarowidłem

Marder&Marder Manufacture
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 161

ciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy

Moniki Smakołyki
Napoleonka 113

mleka; 300 g cukru kryształu; 3 cukry waniliowe;  90 g mąki pszennej; 180 g mąki ziemniaczanej; 6 żółtek; Ponadto: cukier puder do posypania ciasta; Wykonanie: Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty(...)należy dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje. Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i przykryć drugim płatem ciasta. Odstawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto kroić

In my kitchen
Kremówka budyniowo-śmietankowa 157

Najlepiej smakuje lekko schłodzona:) Jak dla mnie to poezja:) Nie wiem, może i Wam będzie to ciasto/deser smakować?:) 1 opakowanie ciasta francuskiego;   Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około(...)należy dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje. Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i odstawić do wystudzenia. Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 500 g serka

In my kitchen
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 240

Jest to pomysł na efektowne danie. Nie jest trudne do wykonania a robi wrażenie wśród gości. składniki na 2 porcje: gotowe ciasto francuskie, 2 piersi z kurczaka, 2 plastry żółtego sera 2 plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami 2 duże pieczarki natka pietruszki białko z jajka Sól, pieprz, mielona papryka oliwa do smażenia Na oliwie podsmażamy plastry pieczarek(...)dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto  francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości.  Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką.  Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Francuskie ciastka z jabłkami 79

Pomysł na szybki deser? Francuskie ciastka z jabłkami to coś co przygotujecie bez problemu w kilka minut Składniki: – 300 g gotowego ciasta francuskiego  Nadzienie – 1 duże jabłko – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem – mieszamy. Białko(...)oddzielamy od żółktka. Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty ( ok. 12 sztuk ). Z jednej strony naszych kwadratów układamy po łyżeczce nadzienia. Z drugiej strony robimy małe nacięcia. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Sklejamy kwadraty na pół. Wierzch smarujemy białkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasteczka się zarumienią.  Artykuł Francuskie ciastka

I LOVE LIFE