ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:142/509)

Mięsno-warzywne kulki w cieście 193

Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pora 1 czerwona cebula pół pęczka szczypiorku opakowanie ciasta francuskiego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek, gałka muszkatołowa     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami- do smaku *** *** Papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Pora(...)szczypiorek siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem *** *** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki *** *** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło *** *** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego

Blog z Apetytem
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 156

Kiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy(...)przetestowania. Sprawdziła się idealnie.  Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g domowej konfitury z truskawek 1 łyżka migdałów mielonych  1 białko  PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski.   Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuskie ślimaczki 104

SKŁADNIKI ciasto francuskie ser żółty szynka oliwki ananas Wybrane składniki to tylko propozycja tak naprawdę ślimaczki można wykonać w wielu fantazyjnych smakach i wariacjach a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i kubki smakowe. Na płat ciasta francuskiego układamy warstwę sera żółtego i szynki. Na to kładziemy pokrojonego w cząstki ananasa i oliwki. Rolujemy, kroimy w ok. 2-3 centymetrowe kawałki

Między kuchnią a pokojem
Francuskie ciasto z owocowym mascarpone 154

Składniki gotowe ciasto francuskie, 1 opak białko jaja, 1 szt cukier, 2-3 łyżki serek mascarpone, 300g dżem wiśniowy, 1 słoiczek cukier puder, 2-3 łyżki Przygotowanie Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez

Gotowanie moimi oczami
Zupa cebulowa z pasztecikami z serem camembert + film 175

bulionu mięsnego  ( może być z kostki ) 2 łyżki masła pieprz              paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w  pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy(...)większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy na blasze. Pieczemy w temp. 200 st.C przez około 20 minut . Zupę podajemy z gorącymi pasztecikami

Smakowite Dania
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką 128

Szybka i bardzo smaczna przystawka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plasterków szynki 5 dużych plasterków sera żółtego przecier pomidorowy do posmarowania ciasta Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki szynki. Na szynce układamy ser żółty. Ciasto zwijamy. Kroimy na cienkie kromeczki i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut

Kuchnia u Bietki
Camembert w cieście z sosem żurawinowym 19

Składniki na 4 porcje: ? 4 okrągłe pleśniowe serki typu Camembert ? 1 płat ciasta francuskiego ? żółtko ? 1 łyżka mleka Sos żurawinowy: ? 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina ? 1 słoiczek żurawiny do mięs Wykonanie: ? Ciasto francuskie podzielić na 4 części i zawinąć w każdy krążek sera. ? Układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. ? Wyciąć

To co kocham
Kapuśniaczki w cieście francuskim 3995

czym drobno posiekać i dodać do pieczarek. Kapustę z pieczarkami przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minutek. Odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Farsz z kapusty i pieczarek rozprowadzić po cieście zostawiając z każdej strony wolny margines (jedną dłuższą krawędź wysmarować odrobiną roztrzepanego z mlekiem jajka). Ciasto zwinąć w roladę(...)posypać odrobiną kminku. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20-25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego! * Polecam również samemu przygotować ciasto francuskie. Pisałam o tym w tej notc

Nastoletnie Wypiekanie
Faworki last minute 151

piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia. Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace i bardzo ,bardzo smaczne.Polecam tym bardziej,ze dzisiaj mamy w handlu juz spory wybor ciast francuskich.Uzylam swiezego(...)szkoda mi bylo wyrzucac tyle okrawkow.Dlatego moje sa ciete prosto.Ten "podrabiany"przepis,sprawi ,ze karnawalowa tradycja nie zaginie , a faworki mam nadzieje zagoszcza w kazdym domu. Skladniki: 1 rolka ciasta francuskiego cukier puder Wykonanie: Piekarnik nastawic na 220°C. Wyjetego ciasta z lodowki nie ogrzewac ,od razu przystapic do wycinania faworkow. Ciasto przeciac radelkiem w poprzek na pol.Pociac w pionowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miodowo- cytrynowe paluchy z ciasta francuskiego 113

Szybka, słodka przekąska z ciasta francuskiego, do wykonania której potrzebujemy naprawdę niewiele składników. SKŁADNIKI: - 1 płat ciasta francuskiego - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - dowolna posypka (u mnie o smaku mango) Wykładamy płat ciasta. Dokładnie łączymy sok z cytryny z miodem i powstałą mieszanką smarujemy ciasto. Kroimy je następnie na paski szerokości

Wielopokoleniowo
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego 142

każdej imprezy - znikają ze stołu jako pierwsze:). Każdy lubi ciasto francuskie, dlatego na pewno i na Waszym spotkaniu ze znajomymi zrobią furorę. Ich zrobienie zajmie nie więcej niż 10 minut:). 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej w plastrach 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie sezam do po sypania 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy

Szefowa kuchni
Ekspresowa tarta ze szparagami 127

wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów(...)śmietany 18 % 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim formę do tart. Przy prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół i dopiero wtedy przełożyłam na blaszkę. Przy użyciu formy okrągłej, należy albo rogi ciasta obciąć albo zawinąć. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów

bistro mama
Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim 164

Soczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i  chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada .   SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy(...)dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut

Pyry na Gaz
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 62

tarty z farszem wytrawnym, lub też słodkim. Ciasto jest fantastyczne i przyznam, że do tej poty nie jadłam takiego. Po pierwsze: jest błyskawiczne do przygotowania, nie trzeba czekać, aby wyrosło, co jest konieczne w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego(...)środku położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi ciasta. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch pasztecików można pomalować rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 20 minut lub do przyrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu lekko przestudzić, podawać ciepłe. Smacznego! Artykuł Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl