ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:122/509)

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim 215

Odłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić. Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso(...)rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 25min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: boczniaki , ciasto francuskie , filet z kurczaka

https:KKuchniaMniam
Beef Wellington – wołowina w cieście 71

jest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki.  Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej

Niezły Młynek
Paszteciki z ciasta francuskiego na Sylwestra 69

był dość specyficzny. Do tego Sylwester będzie niezapomniany ;) Ale, nie ma co marudzić, bo ja mam dla Was dobry przepis na prostą przekąskę na imprezę. Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami to dobra propozycja na nadchodzącego Sylwestra. Przepis testowałam ... Czytaj dalej Artykuł Paszteciki z ciasta francuskiego na Sylwestra pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 623

opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na średnim ogniu na maśle przez(...)wolno przesadzać z soleniem szpinaku! Zestawiamy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. 4. PIEKARNIK: nastawiamy go gdy szpinak już wystygnie. Temperatura 200 C, tryb góra i dół. 5. CIASTO FRANCUSKIE (1 min): > rozwijamy je na papierze, uważając aby nie popękało. 6. NAKŁADANIE FARSZU (2 min): szpinak rozkładamy równomiernie na płacie ciasta, zostawiając ok. 2 cm z każdej strony aby farsz

Nerds Kitchen
Róże z jabłek 32

dziećmi. Smak można modyfikować w zależności od tego, czy chcemy coś rozgrzewającego (wersja z cynamonem), czy odświeżającego (wersja z zielonym kardamonem). Naprawdę polecam! Składniki (na 6-8 sztuk): płat ciasta francuskiego jabłko 40 g masła cukier cynamon lub kardamon cukier puder Masło stopić w rondelku. Przygotować foremki na muffiny. Wyłożyć je papilotkami. Piekarni nastawić na 220 stopni z opcją pieczenia(...)góra/dół. Ciasto francuskie pokroić na 6 lub 8 pasków, w zależności od potrzeb i liczby foremek. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie miąższ ze skórką pokroić na bardzo cienkie cząstki. Jabłka ułożyć wzdłuż paska ciasta tak, by końcówki plastrów jabłek zachodziły na ciasto. Całość posmarować roztopionym masłem, posypać szczyptą cynamonu lub kardamonu, a następnie cukrem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 198

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 2016-06-30 18:10:15 Ilość porcji: 10 Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam(...)Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm. Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około

Wędrówki po kuchni
Zajączki z ciasta francuskiego 62

temu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej.  Składniki:  2 rulony ciasta francuskiego  60 g masła(...)przed użyciem) rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masło z cukrem i cynamonem (nr 1). Dłuższe brzegi zostawiamy puste, tak na ok. 2 cm. Smarujemy je wodą. Nakładamy drugi rulon ciasta i dłuższe brzegi dociskamy widelcem.  Kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm, najlepiej za pomocą noża do pizzy (nr 2). Każdy pasek zwijamy tak, jak byśmy chcieli

bistro mama
ananasy z cynamonem, dżemem na cieście francuskim... 73

Składniki: ciasto francuskie 2 rolki, dżem porzeczkowo-śliwkowy niskosłodzony 400 gram, kisiel brzoskwiniowy 1 opakowanie, ananas świeży 1 sztuka, cynamon - ile potrzeba, cukier 12 łyżeczek, woda zimna do posmarowania ciasta, cukier puder - ile potrzeba Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia(...)kisielem. Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego. Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem - pieczony ananas z cynamonem na dżemie smakuje wybornie. Rogi ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto francuskie ze szpinakiem kurczakiem i nutką curry 114

nadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista. Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać. Przygotowanie ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać

Kuchnia Pokoleń
Ciastka francuskie z budyniem i rabarbarem. 168

Kupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy  2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry

My simple kitchen
Tartaletki serowo-pomidorowe z żurawiną (z ciasta francuskiego) 97

Szybkie i smaczne Więc,… jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a ponosi Was kulinarna fantazja to kupcie (tak jest najszybciej, ale możecie zrobić sami ciasto) gotowe ciasto francuskie. Cała reszta – do woli. Chodzi mi o to co wrzucicie do środka takiej kształtnej francuskiej a la babeczki;D Do tego wrzuciłam do środka niespodziankę w postaci drobno posiekanych aromatycznych(...)charakterem czarnych i zielonych oliwek. Zamiast takiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego 181

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek  pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z  twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez

zielonacukinka
Zaplatanka z szynką i serem 125

potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdza J Jeśli chcecie możecie puścić wodze fantazji i dodać także suszone pomidory(...)oliwki.  Na świąteczne „przegryzanie” – w sam raz. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki lub innej wędliny ser: żółty 100 g ( w plastrach ) ser bleu ( kruszymy w kawałki) ser camembert ( kroimy w pasy) przyprawy: sól, pieprz , chilli, ewentualnie: oliwki, papryka konserwowa dodatkowo: jajo do posmarowania zioła prowansalskie do posypania po wierzchu WYKONANIE: ciasto rozwijamy i wykładamy na środku składniki

Domowe ciasta
ZAWIJASY Z SZYNKĄ I SEREM 111

zawijasy z szynką i serem to smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Niewiele składników – pyszne chrupiące ciasto francuskie, szynka i dobrej jakości ser są gwarancją sukcesu. Lubię podawać je przy okazji spotkań ze znajomymi, gdyż nie zabiera sporo czasu a wszystkim smakuje :). ZAWIJASY Z SZYNKĄ I SEREM 1 op ciasta francuskiego 3 łyżki keczupu 12 plasterków(...)szynki 12 plasterków sera żółtego 1 żółtko 1 łyżka mleka czarny sezam lub czarnuszka do posypania Ciasto francuskie posmarować keczupem, ułożyć plastry szynki a na wierzch ser ( dobrze jest zostawić z brzegu około 1 cm bez nadzienia, żeby dobrze się rolowało ). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym

Pieguskowa Kuchnia
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 179

Boże Ciało przystało przydałoby się zorganizować jakąś pyszną przekąskę. Żeby się nie narobić a jednocześnie zadowolić kubki smakowe. Także będzie ciasto francuskie nadziewane piersią z kurczaka, żółtym serem, podane z sosem grzybowym. Przepis przywiozłam z urlopu. Leżąc na plaży toczyły się rozmowy na temat potraw regionalnych w związku z tym, że każdy na wycieczce był z innego regionu, to potoczyły(...)część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie  rozwinąć na papierze i po każdej stronie nadciąć paski - tak jak na zdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami

pieprzny smaczek