ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:122/509)

ananasy z cynamonem, dżemem na cieście francuskim... 85

Składniki: ciasto francuskie 2 rolki, dżem porzeczkowo-śliwkowy niskosłodzony 400 gram, kisiel brzoskwiniowy 1 opakowanie, ananas świeży 1 sztuka, cynamon - ile potrzeba, cukier 12 łyżeczek, woda zimna do posmarowania ciasta, cukier puder - ile potrzeba Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia(...)kisielem. Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego. Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem - pieczony ananas z cynamonem na dżemie smakuje wybornie. Rogi ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto francuskie ze szpinakiem kurczakiem i nutką curry 129

nadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista. Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać. Przygotowanie ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać

Kuchnia Pokoleń
Ciastka francuskie z budyniem i rabarbarem. 184

Kupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy  2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry

My simple kitchen
Tartaletki serowo-pomidorowe z żurawiną (z ciasta francuskiego) 113

Szybkie i smaczne Więc,… jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a ponosi Was kulinarna fantazja to kupcie (tak jest najszybciej, ale możecie zrobić sami ciasto) gotowe ciasto francuskie. Cała reszta – do woli. Chodzi mi o to co wrzucicie do środka takiej kształtnej francuskiej a la babeczki;D Do tego wrzuciłam do środka niespodziankę w postaci drobno posiekanych aromatycznych(...)charakterem czarnych i zielonych oliwek. Zamiast takiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego 193

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek  pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z  twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez

zielonacukinka
Zaplatanka z szynką i serem 141

potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdza J Jeśli chcecie możecie puścić wodze fantazji i dodać także suszone pomidory(...)oliwki.  Na świąteczne „przegryzanie” – w sam raz. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki lub innej wędliny ser: żółty 100 g ( w plastrach ) ser bleu ( kruszymy w kawałki) ser camembert ( kroimy w pasy) przyprawy: sól, pieprz , chilli, ewentualnie: oliwki, papryka konserwowa dodatkowo: jajo do posmarowania zioła prowansalskie do posypania po wierzchu WYKONANIE: ciasto rozwijamy i wykładamy na środku składniki

Domowe ciasta
ZAWIJASY Z SZYNKĄ I SEREM 129

zawijasy z szynką i serem to smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Niewiele składników – pyszne chrupiące ciasto francuskie, szynka i dobrej jakości ser są gwarancją sukcesu. Lubię podawać je przy okazji spotkań ze znajomymi, gdyż nie zabiera sporo czasu a wszystkim smakuje :). ZAWIJASY Z SZYNKĄ I SEREM 1 op ciasta francuskiego 3 łyżki keczupu 12 plasterków(...)szynki 12 plasterków sera żółtego 1 żółtko 1 łyżka mleka czarny sezam lub czarnuszka do posypania Ciasto francuskie posmarować keczupem, ułożyć plastry szynki a na wierzch ser ( dobrze jest zostawić z brzegu około 1 cm bez nadzienia, żeby dobrze się rolowało ). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym

Pieguskowa Kuchnia
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 194

Boże Ciało przystało przydałoby się zorganizować jakąś pyszną przekąskę. Żeby się nie narobić a jednocześnie zadowolić kubki smakowe. Także będzie ciasto francuskie nadziewane piersią z kurczaka, żółtym serem, podane z sosem grzybowym. Przepis przywiozłam z urlopu. Leżąc na plaży toczyły się rozmowy na temat potraw regionalnych w związku z tym, że każdy na wycieczce był z innego regionu, to potoczyły(...)część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie  rozwinąć na papierze i po każdej stronie nadciąć paski - tak jak na zdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami

pieprzny smaczek
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i dwoma serami 156

wymarzyć ☺ Zapraszam Was do zrobienia delikatnej tarty na cieście francuskim, z dużą ilością szpinaku i dwoma rodzajami sera: kremowym serkiem typu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego typu Philadelphia 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 plasterki pomidora jajko sól, pieprz, czerwona papryka, gałka(...)wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Tak przygotowane nadzienie wrzucić na patelnię i mieszać przez około 4 minuty aby odparowała cała, która jest niepotrzebna. Ciasto francuskie wyłożyć na foremkę do tarty (u nas tym razem malutka wersja, wystarczy zwiększyć dwukrotnie składniki aby zrobić większą porcję dania), dodać i rozprowadzić nadzienie z masy szpinakowej. Na wierzchu

Ania i Marcin gotują
Francuskie zawijańce sylwestrowe 537

francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie

Wanilia i Kardamon
Tarte tatin 183

Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie(...)cukier się rozpuści, zbrązowieje i zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy wrzucamy jabłka i smażymy około 15 minut obracając co jakiś czas. Mają oblepić się karmelem, a sos ma zgęstnieć.  Ciasto francuskie ma mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu

W kuchni wieczorem
Mini pizzerinki 224

sesja. My studenci lubimy coś chrupać kiedy trzeba wkuwać, zajadamy stres! Zajadajmy go zdrowo, NIE CHIPSAMI, NIE CHRUPKAMI! a to przepis na moje szybkie pizzerinki! Mini pizzerinki Składniki gotowe ciasto francuskie (może być nawet to z biedronki: http://www.smaczne-blogowanie.pl/wp-content/uploads/2012/09/ciasto-francuskie-z-biedronki.jpg) papryka zielona, papryka czerwona, boczek wędzony ewentualnie, wersja light szynka wędzona (daje super zapach) cebule, ketchup  Przygotowanie Rozgrzewamy(...)piekarnik do 200 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie z rolki, kroimy na kwadraciki, prostokąciki czy inne kształty takie jakie chcemy. Kroimy cebulkę w cienkie paseczki, paprykę też, a szynkę (boczek) w kwadraty. Nakładamy na kwadraciki każdy ze składników (szynka, papryka - najlepiej i zieloną, i czerwoną, cebulka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20- 25 minut. W zależności od tego w jakim

Kuchnia moimi oczami
rogaliki z ciasta francuskiego na wytrawnie 204

ostatnia odsłona francuskich wariacji. Tym razem rogaliki na wytrawnie - z szynką, pieczarkami, papryką i serkiem. Nawet Miśka się zajada a nie jest ona mięsożerna ... Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu szynka  pieczarki  kawałek papryki Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy  pieczarki i szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy

Gotowanie z pasją
Ciasto francuskie z jabłkami i dżemem 138

Zapraszam dziś na śniadanie na słodko. W piekarniach obok tradycyjnego pieczywa mamy również i wypieki na słodko. Często jest to właśnie ciasto francuskie z różnymi dodatkami. Ja dziś zapraszam na domowe koperty z podduszonymi cząstkami jabłka i dżemem z rokitnika. Całość bardzo prosta do przygotowania. 1 op. mrożonego ciasta francuskiego w płatach 3 małe jabłka 2 łyżki brązowego cukru(...)rozpuści dodajemy jabłka. Posypujemy je cynamonem i dusimy przez chwilę. Zdejmujemy z patelni gdy jabłka są półmiękkie (gdyby jabłka były mocno soczyste i puściły dużą ilość soku, odlewamy go). Ciasto francuskie możemy lekko rozwałkować (ja tego nie robiłam). Prostokątne płaty składamy na pół i ponownie prostujemy (chodzi tylko o wyznaczenie połowy). Na jednej połowie prostokątu robimy nacięcia za pomocą radełka

Smaki Na Talerzu
Pizza na cieście francuskim 293

Dieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim(...)jeden kęs, bo przecież muszę wiedzieć, co Wam tutaj oferuję, nie? Jejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać! Składniki:     1 płat ciasta francuskiego 250g sera żółtego w kawałku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 200g pieczarek 150g szynki konserwowej ½ papryki czerwonej kilka sztuk zielonych oliwek garść rukoli szczypta

Kuchnia w czekoladzie