ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:125/509)

Piekarniki do zabudowy – w jaki sposób piec w nich ciasta? 25

minut, sernik – 150–180°C, 60–90 minut. ciasto drożdżowe – 180°C i 40–50 minut. Jakie ustawienia powinny mieć piekarniki w zabudowie, aby zapobiec problemom podczas pieczenia ciast? W trakcie przygotowywania wypieków może dojść do wielu nieprzewidzianych sytuacji . Można im w łatwy sposób zapobiec . Dotyczy to problemów, w których ciasto: pęka – wynika to z jego nadmiernego wysuszenia na wierzchu(...)niskiej temperaturze oraz podtrzymywania ciepła. W trakcie pieczenia ciast bardzo przydaje się również czujnik PerfectBake . Stale monitoruje on poziom wilgotności w komorze piekarnika i automatycznie dostosowuje parametry pracy urządzenia (tryb, czas oraz temperaturę grzania) do rodzaju wybranej potrawy . Możesz zaznaczyć różne opcje, w tym „Ciasto w formach”, „Wypieki z ciasta francuskiego” albo „Ciasta pikantne”. Kolejny krok to naciśnięcie przycisku „Start

ProstePesto.pl
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 274

roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut(...)180C piekarnika na ok. 25 minut ( do zezłocenia! ). Uwaga! * Mięso musi być odpowiednio cienko rozbite, tak by mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt

Ostra na Słodko
Tarta cebulowa 175

bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm cebula sol, pieprz oregano ser gouda wykonanie: Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona jest oczywiscie od ilisci osob(...)Dodajemy sol, pieprz i oregano, mieszamy. Ciasto francuskie ukladamy na bache do pieczenia. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2cm margines. Na srodek wykladamy przyprawiona cebule. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez okolo 15 minut. Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem salaty z sosem vinegret. Smacznego

Przysmaki Karolki
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 136

kawy dla niezapowiedzianych gości. Może i Tobie uratują sytuację, kiedy nie będziesz miała czego podać do kawy ? :)  Serowe ślimaczki z nutą cynamonu S KŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW: 1 ciasto francuskie  200 g twarogu białego - półtłustego  1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru białego   1 jajko  cynamon  PRZYGOTOWANIE:  Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy(...)żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
jabłka z dżemem z ciemnych winogron w cieście francuskim... 121

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały(...)jabłek i dżemu ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty kolor, zostawić w chłodnym miejscu

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 207

napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bób , ciasto francuskie , kremówka , sos , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 129

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej 100-120g   gotowej masy makowej firmy Helio garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu(...)ciasta 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości

Słodkie zapomnienie
Brokuły w cieście francuskim 247

ciepło jak i na zimno, napiszę tak : poniżej są wypisane składniki, zerknij na nie  i poczuj ten smak który zakosztujesz jak tylko przygotujesz sobie tą przekąskę. Składniki :  ciasto francuskie 250 g brokułu 5 pomidorków koktajlowych 4-5 dużych plastrów salami ser pleśniowy ( u mnie Lazur) Przygotowanie : Z brokułu wycinam kilkanaście ładnych różyczek, wrzucam je do wrzątku i gotuję(...)minut. Cedzę i przelewam zimną wodą je w cedzaku. Ciasto francuskie dzielę na kwadraty wielkości ok 8x8 cm. Na każdy kwadrat kładę po kawałku salami, sera pleśniowego, brokułu i po 2 plasterki pomidorka koktajlowego. Zapiekam ok 10 minut w 180oC. Po upieczeniu posypuję pieprzem (aby nie powiedzieć "pieprzę"(:  ) Do podawanych na zimno idealnie pasuje sos czosnkowy

Mechanik w kuchni
Trójkąty z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym 222

deser do kawy czy herbaty. Z ciasta wychodzi około 12 trójkącików, u mnie do zrobienia zdjęć zachowało się ich tylko 5  ;) Składniki (ok. 10-12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego light 200 g sera twarogowego 100 g serka waniliowego (u mnie Serek Bio Bakoma) 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania 4 łyżki ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Nadzienie(...)serowe: Do blendera przełożyć twaróg, dodać żółtko, ksylitol oraz serek waniliowy i zblednować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń i jeszcze raz zblendować. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na środku nakładać farsz zostawiając wolne brzegi, następnie złożyć w trójkąt lekko dociskając brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w rozgrzanym do 180 piekarniku

Healthy food explorer
jabłka zapiekane z ciastem francuskim 131

składniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie(...)dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 114

zapas Po co po co po co po co Kayah, Po co Kto nie słyszał tej piosenki niech koniecznie posłucha :) Naszła mnie ochota na szybkie co nieco. Miałam ciasto francuskie i kilka łodyg rabarbaru. No to chop siup zrobiłam ciasteczka, które później zabrałam ze sobą na grilla :) Nie mają w środku cukru dlatego polecam je obficie posypać cukrem pudrem(...)łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 jajko cukier puder Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru i skleić w poprzek tworząc trójkąty. Za pomocą widelca zrobić ozdobne

My simple kitchen
Kulki mięsne 149

tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno(...)jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 131

tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 płat * żółtko – 1 szt NADZIENIE : * bakłażan – 1 szt * pomidor – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * oliwa – 3 łyżki * oregano – 1 szczypta * bazylia – 1 szczypta(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym . Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana. Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Przed podaniem możemy

Ostra na Słodko
Krążki mocno orzechowe. 92

zrobić własne! A przy okazji wyczarować smaczne chrupadełka do kawusi! Co nam trzeba? 200g orzechów włoskich- już wyłuskanych 100ml oleju z orzechów włoskich SemCo BIO płaska łyżka cukru trzcinowego ciasto francuskie Cukier trzcinowy żółtko Robimy! Do blendera wlewamy olej- Przygotowana kompozycja smakowa łączy BIO olej słonecznikowy z naturalnym aromatem orzecha włoskiego, nadaje olejowi doskonały smak i zapach charakterystyczny dla orzecha(...)włoskiego , wrzucamy orzechy i cukier. Blendujemy, ale na na mocno gładko, na papkę. starajmy się, aby zachowały się małe kawałeczki orzeszków. Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy naszą masą i zwijamy. Kroimy w krążki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. I już! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
na szybko francuskie z renetą i czekośliwką... 133

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyzki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ" ) lub inny dżem jaki się lubi jabłka szara reneta obrać

W Mojej Kuchni Lubię