ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:112/509)

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim 142

Uwagę trzeba zwrócić przy klejeniu ciasta, reszta idzie bardzo szybko. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być nie tylko jako przekąska, również świetnie pasuje do niedzielnego obiadu. Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić(...)solą i pieprzem. Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch

Pink Envelope
Ciastka francuskie z orzechami 202

Przyznam, ze zrobione pod wplywem chwili ciasteczka nie okazaly sie niewypalem, wrecz przeciwnie, smakowaly nie tylko mi. Poza tym doskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien". skladniki: 1 ciasto francuskie okolo 250g 1 jablko 1 lyzka orzechow pini 2 lyzki zmielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru cynamon polewa czekoladowa wykonanie: Orzeszki pini prazymy na suchej patelni. Jablko kroimy(...)mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy na nie mase z orzechow i jablka i ciasno zwijamy w rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gotowe ciastka dekorujemy polewa

Przysmaki Karolki
Szybkie ciasteczka z miodowym twarożkiem i borówkami 109

sprawdzą się idealnie do kawy lub herbaty. Francuskie ciasteczka z twarożkiem to też świetne rozwiązanie, gdy mają nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Polecam. Prosto, szybko i smacznie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g półtłustego twarogu 2 pełne łyżki(...)miodu – u mnie delikatny miód faceliowy 2 żółtka jaj klasy M borówki mleko do posmarowania brzegów ciasta cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy nasz twaróg, rozrabniamy go widelcem. Dodajemy 2 pełne łyżki miodu i 2 żółtka jaj. Mieszamy dokładnie składniki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 10 prostokątów. Rada: Najlepiej jest je rozwinąć od razu na dużej blaszce

Słodkie okruszki
CIASTECZKA Z WIŚNIAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 158

Food.Pyszne delikatne i lekko kwaskowate dzięki wiśniom.Polecam serdecznie ten przepis. SKŁADNIKI 500g wiśni mrożonych 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody 1 jajko 2 opakowania ciasta francuskiego WYKONANIE Mrożone wiśnie wsypujemy do garnka stawiamy na ogniu i chwilę czekamy aż wiśnie puszczą sok.Wsypujemy cukier i mieszamy.Gotujemy aż wiśnie się trochę rozpadną i będą bardziej miękkie. Następnie(...)wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną mieszamy i wlewamy do wiśni,mieszamy.Gotujemy 5 min.aż powstanie taki kisielek.Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na co drugim prostokącie kładziemy łyżkę naszego wiśniowego dżemu. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pusty prostokąt kładziemy na ciasto z wiśniami.Przyciskając brzegi ciasta aby się zlepiły. Ciasteczka na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem układamy na blasze

Mała w garnku miesza
Ciasteczka francuskie z budyniem 184

Znalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego opakowanie(...)budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć. Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka. Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego

Słodkie Przyjemności
Trójkąciki z musem serowo – ziołowym 160

kanapkowego śmietankowego 100 g serka topionego ziołowego 1 pęczek szczypiorku ½ pęczku natki z pietruszki 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 równe części, złożyć na pół i pokroić na 16 dwuwarstwowych trójkątów. Roztrzepać jajko i posmarować każdy kawałek ciasta(...)gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłe ciasto rozłożyć na 2 części, a jak już wystygnie do środka nałożyć mus. Krok po kroku: 1. Podzielić ciasto francuskie na dwie części i złożyć na pół 2. wyciąć trójkąty i przygotować do pieczenia 3. Upiec ciasto zgodnie z opisem na opakowaniu

KuchniaWeDwoje.pl
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 271

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje(...)rozgrzewam ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucam cebulę. Przesmażam do momentu, gdy się zeszkli, a następnie dorzucam pieczarki. Dodaję sól i pieprz, smażę do momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy

Cooking Monster
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 172

podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek(...)kilku warstw papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, natłuszczam go od zewnętrznej strony i dopiero na tak przygotowany rożek nawijam ciasto francuskie. Drugą połowę prostokątów ponakłuwać na środku  widelcem, pozostawiając około 5-7 mm z każdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.  Wierzch każdego z nich posmarować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z brokułem i pomidorami 145

powinno. Tak było właśnie dzisiaj. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty. Kilka prób i się udało. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować Tarta z brokułem i pomidorami ciasto francuskie  5-6 różyczek brokuła pomidor  ćwiartka czerwonej cebuli 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki żółtego sera sól Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód(...)widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły ciasto. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min. Po 20 min wyciągamy ciasto i czekamy z układaniem dalszych składników do momentu kiedy ciasto wystygnie.  Brokuły wrzucamy

Kuchnia moimi oczami
OPONKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 199

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Najłatwiejsze oponki jakie kiedykolwiek robiłam, tak zwane oponki dla zapracowanych :) Potrzebujemy jedynie gotowe ciasto francuskie, olej do smażenia oraz cukier puder do obsypania i gotowe można świętować Tłusty Czwartek :D Składniki na około 15 szt.: opakowanie ciasta francuskiego w najlepiej w temperaturze pokojowej olej np. rzepakowy cukier puder

Słodkie zapomnienie
Ciasto francuskie z figami 213

Przepis pochodzi z IG @fit przepisy od baletnicy 🙂 Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera pleśniowego 2 -3 figi 1 łyżeczka miodu Przygotowanie:.Ciasto kroimy na kwadraty, sklejamy brzegi. Układamy … Czytaj dalej Ciasto francuskie z figami

czarrna od kuchni
Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą i sosem 159

czasu do czasu lubimy zjeść na obiad taką pizzę na cieście francuskim. Zawsze do takiej pizzy robimy domowy sos pomidorowy. Zaletą(...)pizzy jest to, że nie musimy robić ciasta. Prosto i pysznie. Polecam :)   Potrzebujemy:   Na sos: 2 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pomidorów sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania papryka ostra mielona do smaku   Dodatkowo:  1 opakowanie ciasta francuskiego 20 dag sera żółtego kilka łyżek kukurydzy konserwowej

Izabelawkuchni
Tarta ze szpinakiem z ryżem i serem 147

pyszną tartę z szpinakiem,  ryżem i serem.  Jest to jeden z moich ulubionych przepisów,  który zawsze wychodzi. Do tego jest łatwa, szybka i sycącą. Składniki: ciasto francuskie 1/2 szklanki ryżu 450 g mrożonego szpinaku 250 g twarogu 100 g śmietany 12% 2 jajka masło/olej 1 cebula 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie(...)śmietaną, doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Do ryżu dodać szpinak, pokruszony twaróg, wlać jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy ciasto francuskie, dociskamy  do spodu i formujemy wyższe brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta i wycinamy paski. Na ciasto wykładamy nadzienie, na wierzch układamy kratkę z resztek ciasta i posmarować

magiczna kuchnia Kasi
Paszteciki z grzybami 106

białe i brązowe, a także boczniaki i shitake. Dlatego też jest on bardzo grzybowy i aromatyczny. Chrupiące ciasto i kremowy, grzybowy farsz o intensywnym ziołowym aromacie to idealne danie na każde przyjęcie. Polecam! Paszteciki z grzybami Składniki:  opakowanie gotowego ciasta francuskiego 10g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki) 1 większy por (tylko biała część) 300g grzybów - pieczarki + mieszanka grzybów egzotycznych (opcjonalnie(...)Doprawić do smaku sporą ilością soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dodać posiekaną natkę pietruszki i grzyby odstawić do ostygnięcia.  Jajko wbić do małej miseczki i roztrzepać widelcem. Ciasto francuskie rozwinąć, można je dodatkowo nieco rozwałkować. Wyciąć krążki ciasta. Na każdy krążek nakładać niewielką ilość farszu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić brzegi formując pierożki. Można nie sklejać

Codzienne Gotowanie