ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:97/509)

Tarta z cukinią na cieście francuskim 233

upały nie zachęcają do przygotowywania pracochłonnych potraw. W taką pogodę świetnie sprawdzają się proste przepisy, w których potrawa „robi się sama”. Taka jest moja dzisiejsza propozycja – tarta na gotowym cieście francuskim,  z cukinią, koperkiem i masą jajeczno-śmietanową. Przygotowanie tarty zajmuje dosłownie kilka minut, resztę robi za nas piekarnik. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 cukinie, 150 g tartej(...)mozzarelli, 3 jajka, 2-3 łyżki śmietany 18%, 1/2 pęczku koperku, sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 1/2 cukinii pokroić w cienkie plasterki, pozostałą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostawić na kilka minut, aż puści sok. Jajka wymieszać

Moja kraina smaków
Środa na bogato 176

bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka borówki amerykańskiej 2-3 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego miód do podania Kaszę gotujemy do miękkości(...)szklankach wody z dodatkiem cukru z wanilią. Gdy się rozgotuje czekamy aż ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem

Kucharzyca
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 52

Pierś z kurczaka w cieście francuskim to pyszne i efektowne danie. Mięso upieczone w ten sposób jest miękkie i delikatne. Składniki piersi z kurczaka ciasto francuskie Farsz: pieczarki cebula żółty ser Przygotowanie Obsmażamy pieczarki z cebulką przyprawiamy na koniec pieprzem i solą. Nacinamy pierś z kurczaka tak aby powstała kieszonka następnie wkładamy do środka(...)farsz i żółty ser zamykamy kieszonkę i zawijamy w cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy z wierzchu ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 min. 3 min przed wyjęciem posypuję z wierzchu serem. Autor przepisu: Monika Balm Artykuł Pierś z kurczaka w cieście francuskim pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Proste kremówki 286

łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Dodatkowo: cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania     1. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam(...)partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi

Mała Cukierenka
Proste kremówki 3065

łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Dodatkowo: cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania     1. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam(...)partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi

Mała Cukierenka
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim 259946

Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj)  i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego(...)piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku) Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy

IMPRESJA SMAKU
Tarta francuska - absolutna rewelacja 185

Pyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light(...)wyposażonej stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę, aż się nieco rozmrozi, aby nie połamać go przy rozwijaniu. Z kolei jeśli wasze ciasto jest w prostokątnych płatach - również dajcie mu chwilę

Spektrum Smaku
Ciastka francuskie z jabłkami 120

Składniki: ciasto francuskie 2 jabłka żółtko 1 łyżka mleka cukier puder lub gruby cukier Rafinada Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na prostokąty na każdym ułożyć pokrojone jabłko. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem . Jeżeli używamy Rafinady to posypać nią t eraz. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. J eżeli używamy c ukru pudru to posypujemy nim po upieczeniu. SMACZNEGO

Moja Galeria Smaku
Ciasteczko pocieszenia dla podłego blogera kulinarnego 183

wiecznie żywe" wartości... Nic to, zjem sobie ciasteczko na pocieszenie :)  Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę(...)blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 220C, wstawić blachę z ciastkami, piec ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta francuskiego. Studzić na metalowej kratce. Smacznego

Grunt to przepis!
Słodkie gruszki z słoną nutą 160

orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 1 laska wanilii, 12 kostek czekolady mlecznej, 4 łyżki zmielonych orzechów, 200 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, rodzynki.       Ciasto francuskie: 100 ml wody 1 łyżeczka soli, 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej. Przygotowanie:  Przygotowanie ciasta francuskiego: Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól. Mieszaj mikserem przez

Moniki Smakołyki
Strudel z kapustą i grzybami 93

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko(...)doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zawinąć zaczynając od dłuższego boku i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około

wyzwania kuchenne
Gyros zapiekany w cieście francuskim 88

temu robiłam zapiekankę gyros z ryżem, która wszystkim nam bardzo smakowała. Dzisiaj też postawiłam na danie tego typu, ale tym razem kapustę pekińską zastąpiłam szpinakiem i całość zapiekłam w cieście francuskim. Mimo, że obie potrawy robi się z tych samych składników to efekt końcowy jest zupełnie inny, a smak niepowtarzalny! Taki gyros szpinakowy można podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym(...)tysiąca wysp czy z ketchupem. Gorąco polecam do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego około 300 g filetu z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 200 g szpinaku 100 g żółtego sera 1 jajko 2 garście sezamu 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy do gyrosa olej sól, pieprz

Danka Pichci
Szybka tarta z pomidorami na cieście francuskim z fetą 311

lastry pomidorów posmarowane oliwą z czosnkiem, zapieczone na francuskim cieście z fetą i ziołami. To danie wegetariańskie jest tak pyszne, że nie powstydziłabym się częstować gości. Ciasto francuskie gotowe, ale szukajcie tego, gdzie producent wykorzystał masło! Margarynie mówię NIE ;)  Dla 4 osób 20 minut 4 kawałki ciasta francuskiego z masłem! 4 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku

AZgotuj!
Rurki z ciasta francuskiego 101

panujących od kilku dni, staram się nie włączać piekarnika, albo włączać jedynie na krótko. Dlatego na weekend coś na szybko, co piecze się bardzo krótko, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z podwójnym kremem. Fajne, wdzięczne ciastka, które zarówno pysznie smakują jak i ładnie wyglądają. No i jak wspomniałam bardzo szybko się je robi. Takie rurki można nadziewać różnymi kremami(...)gotowego kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella oraz dodatkowo na krem budyniowy z mlekiem w proszku. Połączenie okazało się bardzo trafne. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 330g 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 2 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki mleka w proszku ok. 1 czubata

Waniliowe Improwizacje
3 pomysły na świąteczne przystawki 49

imprezie. Proste, szybkie smaczne i efektowne. Kawałki gruszki z listkami rukoli zawinięte w szynkę parmeńską, posypane pestkami granatu. Ser kozi z suszoną żurawiną i orzechami, świetny do krakersów. Zawijane ciasto francuskie z miodem, żurawiną, serem brie i orzechami. Konieczne wypróbujcie któryś z nich, wszak okazji wkrótce będzie sporo. Wesołych Świąt, radosnego biesiadowania. Dużo zdrowia i miłości dla Was. Print Gruszka(...)wprm-recipe-rating-2-66 stop { stop-color: #343434; } Ingredients 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 150 g sera brie garść żurawiny garść orzech.ów włoskich lub pekan Instructions Ciasto rozmrozić i rozłożyć. W misce wymieszać musztardę i miód, wysmarować ciasto. Ser pokroić na cienkie

Cooking for Emily

Proponowane wyszukiwania