ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:91/509)

ciastka-babeczki nadziewane 161

szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej -u mnie tortowa 1 łyżeczka cynamonu ½ cytryny skórka ciasto na wypełnienie foremek 500-600 gr. ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowe ze sklepu ciasto francuskie 500 g mąki pszennej 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1 łyżeczka soli 250 ml lodowatej wody Wykonanie kremu i syropu Trzy łyżki mąki rozrobić(...)Piec w 220° C około 12-16 minut do złotego koloru - swoich nie dopilnowałam i mam ciut ciemniejsze ,drugim razem będą idealne ,ale i te przypieczone są smaczne Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe

w mojej kuchni
Paluszki serowe z ciasta francuskiego 179

Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Paluszki z ciasta francuskiego z mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na imprezę, mogą być dodatkiem do sałatek, barszczu czerwonego. Robi się je szybko, myślę, że taka szybka przekąska przyda się każdemu. Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g startej mozzarelli lub jeśli wolicie to może być(...)żółty typu gouda, edam słodka papryka czarny sezam jajko pieprz sól 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, przecinamy na dwie równe części (mamy mieć dwa długie pozioma paski) 3. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim jedną połowę ciasta (resztę jajka zostawiamy). Jajko oprószamy pieprzem i solą. Teraz na jajka

kruche babeczki
Pierś w cieście francuskim 238

pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika Przygotowanie:   Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą(...)pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st około 40 min. Jeżeli

Ala piecze i gotuje
Tarta z brokułem i wędzonym łososiem 124

Magda Kolejna odsłona mojego ulubionego słonego wypieku czyli tarty na spodzie z ciasta francuskiego tym razem z nadzieniem z wędzonego łososia i brokułu. Jak to przy takiej tarcie bywa jest szybko, prosto i bardzo smacznie. Połączenie brokułów i łososia bardzo się sprawdza, dorzuciłam jeszcze odrobinę podsmażonej cukinii, aby przemycić dodatkową porcję zielonych warzyw. Na gorąco, na zimno, sprawdzi się świetnie(...)Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100g wędzonego łososia, w plastrach mały brokuł 1 mała cukinia 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku 100g tartego żółtego sera łyżka oliwy Na zalewę: 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól i pieprz do smaku łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku Do podania: trochę świeżego szczypiorku do posypania cząstki

Smaczna Strona
Łosoś pieczony z pieczarkami i fetą pod pierzynką 242

Pyszna rybka inaczej niż zwykle,delikatna ,bardzo soczysta i do tego mięciutki ser feta,i smażone pieczarki ,zawinięte w chrupiące ciasto francuskie. Błyskawiczne i banalnie proste do przygotowania-polecam gorąco na wigilię i na co dzień na obiadek-mniam....... Składniki: ok 500 g fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu(...)cytryny  2 łyżki masła(do smażenia) Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle,delikatnie solimy.zostawiamy do wystygnięcia, Rybkę skrapiamy sokiem z cytryny ,przyprawiamy solą i pierzem.Rozwijamy ciasto francuskie i na środek kładziemy pieczarki,na to pokrojony w ok 1cm plastry ser feta. na to układamy naszą rybkę i nacinamy ciasto z boków, zawijamy boczne paski ciasta

Swojskie jedzonko
Cynamonowe mini szarlotki 165

Chrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte(...)pokrojone w plastry grubości mniej więcej 1 cm, z wyciętymi gniazdami nasiennymi pół szklanki cukru wymieszanego z łyżką cynamonu 1 rozkłócone jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 1,5cm. Na desce układamy dwa paski obok siebie a na nich prostopadle dwa kolejne (powinna powstać kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster

Życie ze smakiem
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 157

pokazać połączenie kuchni wytwornej, czyli francuskiej, z prostą góralską alpejską kuchnią. Zobaczcie, co nam z tych przemyśleń wyszło :) Prawda, że to piękny widok :) Tak też myśleliśmy dobierając składniki, czyli ciasto francuskie, ser, przyprawy, które kojarzą się ewidentnie z Francją, do tego jaja, grzyby, masło, które nieodzownie prowadzą nas to wiejskiej chaty, lasu w pobliżu, pięknych widoków na Alpy po grzybobraniu(...)Każdy chciałby przeżyć takie chwile :) Mamy nadzieję, że choć przez chwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty. Oto nasze składniki : 1 ciasto francuskie 1 opakowanie kurek 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg sera żółtego ostrego 1 pęczek rzeżuchy ogrodowej lub domowej tymianek, pieprz, papryka ostra Kurki oczyszczamy i kroimy

vegetanie
Palmiery Bolognese - Partyhits! 328

Genialna w swej prostocie,pyszna i najprostsza z przekasek,która zawsze robi furorę wsród gości.Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować prawdziwe pyszności.Niewiele zachodu,a efekt znakomity.Oprócz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo ciasto francuskie.Dlatego wybierz z lady chłodniczej ciasto z masłem ,jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników.Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego(...)Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BABECZKI Z POWIDŁAMI I BIAŁYM SEREM 163

Pyszne babeczki z ciasta francuskiego , faszerowane powidłami śliwkowymi z rumem ORZECH oraz serem białym. Idealna propozycja na wiosne.  Zapraszam do odwiedzenia FP  ORZECH. oraz do wzięcia udziału w-  KONKURS Gotowaniepatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego na 10 babeczek 10 łyżek Powidła Śliwkowe z Rumem ORZECH 20 dag sera białego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii kakao(...)posypania lub czekolada PRZYGOTOWANIE:  Z ciasta francuskiego wycinam koła tak by zmieściły się do foremek na babeczki. Następnie za pomocą widelca robię małe dziurki. Za pomocą łyżeczki kładę porcję powideł.  Ser biały łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wycinam paseczki i robię kratkę. Ozdabiam wierzch. Piekę

Gotowanie Patki
Tarta Caprese 71

tarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g kulek mozzarelli ? 500 g małych pomidorków koktajlowych ? 3 jajka ? 3 łyżki śmietany kwaśnej ? 2 łyżki posiekanych listków bazylii ? sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. ? Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. ? Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut

To co kocham
Kieszonki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami. 138

Święta, święta i po świętach. Nawet nie wiem, kiedy to zleciało.  Przed świętami zrobiłam fajne kieszonki z ciasta francuskiego. Tak sobie myślę,  że świetnie się sprawdzą na wieczór sylwestrowy. Są naprawdę smaczne,  proste w przygotowaniu i nie ma przy nich dużo pracy.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 4 plastry sera żółtego 1 pojedyncza pierś z kurczaka(...)przygotowania pieczarek. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.  Dodać pokrojone pieczarki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje.  Piersi usmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i przekroić na cztery części.  Na połowie każdej części ułożyć ser, następnie pieczarki i kurczaka.  Przykryć pustą połową ciasta. Brzegi skleić i dodatkowo docisnąć

Agusiowe smakołyki
Ptysie-ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem ajerkoniakowym 110

Ptysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku. Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche.  Deser tylko dla dorosłych :-) Składniki: 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka ajerkoniaku 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny Ciasto francuskie rozwijamy,szklanką wykrawamy kółka i pieczemy ok.8-10

Przepisy mojej mamy
Piernik francuski pain d'epices 101

Piernik francuski pain d'epices  słynne francuskie ciasto miodowe bez imbiru.  Piernik francuski pain d'epices to szybkie ciasto korzenne słodzone miodem. Smakiem przypomina nieco piernik żydowski , jednak w  przeciwieństwie do większości znanych mi pierników zazwyczaj nie zawiera imbiru. Niepowtarzalny aromat piernik francuski pain d'epices zawdzięcza przyprawom i dodatkowi smażona skórka pomarańczowa . Wytrawny piernik(...)francuski jest pyszny, ale niezbyt słodki. Dlatego, moim zdaniem, bardziej pasowałaby do niego nazwa miodowy chlebek piernikowy. Piernik francuski rewelacyjnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możesz posmarować go masłem lub dżemem i potraktować, jako pieczywo śniadaniowe. We Francji piernik pain d'espices często serwowany jest z pasztetem z gęsich lub kaczych wątróbek (foie gras) albo z deską serów. Francuskie ciasto

Cztery Fajery
Kurczak w cieście francuskim z gotowanymi warzywami 183

Kurczak? Warzywa? Obiad nie musi być nudny i monotonny.  Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim z gotowanymi warzywami z pachnącymi ziołami :) Co jest nam potrzebne? Płat ciasta francuskiego podwójna pierś z kurczaka duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy (pieprz, mąka, sól, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) Warzywa: 2 marchewki groszek kukurydza brokuł seler Marchewkę, selera tniemy ręcznie(...)mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Smacznego

ChilliJemy