ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:84/509)

Parówka w cieście...inaczej 142

Ciasto francuskie, dobrej jakości, dobrze mieć zawsze w pogotowiu. Przy jego pomocy można kulinarnie ugościć i na słono i na słodko. Można w nim zamknąć niemal wszystko, połączyć z tym, cokolwiek przyjdzie nam do głowy. Zapiekanie parówek, czy innych kiełbasek w cieście to oczywiście nie jest nowy pomysł, ale można go ciekawie zmodyfikować. Wypieczone ciasto jest dość kruche i pomyślałam(...)dobrze będzie wzbogacić je o element, który doda nieco wilgoci. Koniecznie przekonajcie się, po co sięgnęłam! :) Do wykonania przekąsek wykorzystałam schłodzone ciasto francuskie o gramaturze 370 g oraz następujące składniki: 5 średnich ziemniaków łyżkę parmezanu 3-4 łyżki twardego, startego żółtego sera 2 jajka pół pęczka drobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczkę soli łyżeczkę oregano parówki

Pichceniomania
PARÓWKI ZAPIEKANE Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 121

Kocham ciasto francuskie. A parówki z serem w cieście francuskim to jedno z moich ulubionych przekąsek. W sam raz na imprezy domowe, urodzinowe, sylwestra albo po prostu jako podwieczorek czy kolacja :)   Składniki: * 5 parówek * 1/4 z całego płata ciasta francuskiego * 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * siemię lniane do posypania Wykonanie: Parówki naciąć wzdłuż, nadziać(...)serem. Ciasto francuskie rozciąć na paski szerokości około 1 cm. Zawijać wkoło parówek. Posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-25 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni

Zrób to smacznie
Szybka przekąska :) 266

Ciasto francuskie ma wszelakie zastosowanie. Ja korzystam z niego najczęściej, gdy wpadają znajomi i trzeba przygotować jakiś szybki poczęstunek ;) Oto moja mała propozycja na karnawałową (i nie tylko) wytrawną przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej.  Babeczki z ciasta francuskiego  - opakowanie ciasta francuskiego - słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 250g - oliwki w zalewie 100g - ser żółty starty na tarce(...)drobnych oczkach  - pieprz   Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów.   Każdy kwadracik wkładamy do silikonowej foremki na muffinki.  Do każdej muffinki wkładamy suszone pomidory i oliwki.  Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut w 220 stopniach C. SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
CIASTKO FRANCUSKIE Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM 232

Ktoś lubi ciasto francuskie? Bo właśnie mam Wam do zaoferowania szybkie ciasteczka francuskie z konfiturą brzoskwiniową:) Dzieci na obiedzie narzekały, że nie ma nic słodkiego w domu, to na podwieczorek zrobiłam im ciasteczka. Akurat w lodówce miałam ciasto francuskie. No i w końcu się przydało. Spróbujecie? Bo dzieciaczkom aż się uszy trzęsły!:)  Do tego wypieku użyłam konfitury własnej roboty(...)spiżarni i postanowiłam dziś wykorzystać z nich jeden słoiczek bardzo eksperymentalnej konfitury ze stevią. Zabrakło w niej płynu dlatego powstała bardzo gęsta-czyli idealna do tego ciasta. Składniki: -1 ciasto francuskie gotowe -słoiczek konfitury gęstej, najlepiej własnej roboty(ja dałam po kopiastej łyżce na każdy kwadracik ciasta) Ciasto podzielić na 6 mniej więcej równych kwadratów. Na każdy włożyć konfiturę

Smaczne Zdrowe
Prosta droga do szczęścia. Z płatkami brzoskwiń. 157

cudownie ciepłym kolorem brzoskwiń, chrupiącym spodem z ciasta, a przede wszystkim by jak najszybciej zapomnieć o tej pokonanej górze. Niech zostanie daleko w tyle.  BRZOSKWINIOWE MINI-TARTY NA CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania kilka malin (opcjonalnie) ulubione lody (ja użyłam domowych(...)karmelowych) Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągłe spodu o średnicy 13 cm. Podpiec je w piekarniku (używam funkcji Zarumienianie ) przez 3-5 minut.  Jeśli używacie świeżych brzoskwiń, należy sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić na cienkie plasterki i układać na podpieczonych spodach. Posypać cukrem pudrem - w trakcie pieczenia lekko się skarmelizuje

KUCHARNIA
Ślimaczki z ciasta francuskiego i kvargiem waniliowym 40

Szybkie i bardzo smaczne ślimaczki z ciasta francuskiego i kvargiem waniliowym. Idealnie spiszą się na szybki dodatek dla nadchodzących gości! Składniki: 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego 200 g kvargu waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować kvargiem waniliowym. Całość zwinąć w roladę i pokroić. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Szpinak z jajkiem w cieście francuskim 167

Ciasto francuskie zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI:  ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku  łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy

MarciochaKucharzy
Mini croissanty z szynką i serem 141

Pachnące w całym domu  chrupiące z ciągnącym serem i szynką w środku croissanty. Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego  idealne na weekendowe śniadanie z rodziną. 1 arkusz ciasta francuskiego Kawałek żółtego sera np. mozzarella  Kilka plasterków dowolnej  szynki  użyłam wędzonej 1 żółtko + 1 łyżka oleju 10 SZT NIEWIELKICH ROGALIKÓW CROISSANT Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić trójkąty

Andzia Pichci
Ciastka z rabarbarem 197

nigdy nie za dużo :) gdy zaczyna się sezon mogłabym go jeść we wszystkich słodkościach. A że pomysłu na jego wykorzystanie mi nie brakuje to połączyłam mój ukochany rabarbar z ciastem francuskim. Ciastka wyszły pyszne...dzieci były zachwycone. Składniki: płat ciasta francuskiego Nadzienie twarogowe: 200 g twarogu z kostki 4 łyżki śmietanki 30%  Twaróg zmiksować w blenderze na gładką masę(...)wrzucić pokrojony w niedużą kostkę rabarbar, smażyć ok 1 minuty, następnie dodać cukier, wymieszać i smażyć ok 3 minut. Rabarbar nie może się rozpaść. Całość przestudzić.  Na płat ciasta francuskiego rozsmarować twarożek zostawiając ok 1cm od brzegu dłuższego boku, na to rozłożyć rabarbar. Zwinąć ciasto dłuższym bokiem. Pokroić na 9 -10 sztuk. Wyłożyć na papier do pieczenia, wstawić

Delicious Titbits
20 wypieków z jabłkami (20 dolci con mele) 153

Trudno wyobrazić sobie jesień bez wypieków z jabłkami, szarlotek z kruszonką, maślanych ciasteczek, aromatycznych babeczek, puszystych drożdżówek, placuszk ó w, wilgotnych ciast czy strudli z ciasta francuskiego. Zapraszam Was na sprawdzone przepisy z jabłkami w roli głównej. Wierzę,  że  każdy znajdzie co ś  dla siebie ;) Smacznego! Czekoladowe ciasto z jabłkami (Torta di cioccolato e mele)  Jabłkowe(...)ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) Strudel z owocami leśnymi i jabłkami (Strudel ai frutti di bosco e mele) Ryżowe ciasto z jabłkami, bez mąki i masła (Torta di riso

La grande e la piccola cuoca
Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 179

Smaczna i prosta przekąska na śniadanie, kolację lub domową imprezę czyli parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim. Danie doskonale smakuje podane na ciepło z ulubionym sosem lub keczupem. składniki na 12 sztuk 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek 20 dag pieczarek 2 małe cebule 150 g sera żółtego 1 białko 3 łyżki masła czarny pieprz(...)cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy połowę parówki, kilka słupków sera żółtego oraz porcję farszu z pieczarek i cebuli. Ciasto składamy na pół tworząc pasztecik

Smakowite Dania
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 260

przepis.  6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  7. Pulpeciki w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego -  Kliknij po przepis.  9. Jajka faszerowane -  Kliknij po przepis.  10. Pieczarki w cieście naleśnikowym -  Kliknij po przepis.  11. Rolada szpinakowo marchwiowa -  Kliknij(...)przepis.  12. Pizza inaczej -  Kliknij po przepis.  13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono -  Kliknij po przepis.  14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego -  Kliknij po przepis.  15. Roladki z tortilli -  Kliknij po przepis.  16. Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów -  Kliknij po przepis.  17. Biedronki na krakersach

W kuchni u Moniki
Pigs in blankets, czyli świnki pod kołderką 221

weekendowe spotkania przy piwku lub babskie ploteczki proponuję coś szybkiego. Świnki pod kołderką, lub jak kto woli pigs in blankets. Składniki 8 parówek 8 kawałków ciasta francuskiego ok 20x8 cm (ja używam Frosty) jajko Przygotowanie Jeśli używacie ciasta francuskiego Frosty, to w opakowaniu są gotowe kawałki 20x10 cm. Ja biorę 4 kawałki i je rozwałkowuję, tak aby powstały(...)prawie kwadraty i dzielę na pół, chodzi o to, żeby ciasto było cieńsze, bo w piekarniku i tak urośnie. W każdym razie musi powstać 8 kawałków ciasta francuskiego o bokach ok 20x8cm. Parówki obieramy z osłonek (jeśli je posiadają) i zawijamy je w ciasto. Brzego sklejamy (możemy lekko zwilżyć ciasto wodą, żeby się lepiej sklejało. Na "szwie" ciasta robimy wzorek

Kulinarne Inspiracje
Szparagi zapiekane w ciescie francuskim 53

Szparagi zapiekane w cieście francuskim z serem typu parmezan są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce lub pikniku. Najlepsze będą szparagi zielone. Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych twardych końcówek. Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw. Ciasto francuskie pociąć w prostokąty(...)kwadraty (ciasto z jednego opakowania podzieliłam na 6 części). Ciasto posmarować rozmąconym jakiem. Ułożyć szparagi, posypać serem. Złożyć ciasto. Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 – 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Pęczek szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, 100 g świeżo starego

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania