ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:87/509)

Tarta z truskawkami i śmietaną na francuskim cieście 127

moje smaki. W końcu nie od dziś wiadomo, że truskawki i śmietana, to bardzo dobre połączenie. Aby śmietana i galaretka stężały, należy ciasto schłodzić w lodówce. Wierzcie mi, że ciasto smakuje bajecznie ;-) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 500 g truskawek 1 opakowanie galaretki przezroczystej 2 łyżeczki żelatyny 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru(...)pudru opcjonalnie do dekoracji truskawki i liście mięty WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem francuskim podwijając boki do góry (zużyć całe ciasto wylepiając nim podwójnie spód i boki formy). Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż ciasto się upiecze. Zostawić do ostudzenia. W garnku zagotować 600 ml wody

Passions hobbies life
Topfenstrudel czyli strudel serowy 81

Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu (Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 jajka 1 szczypta(...)jednolitej masy, dodaję ewentualnie rodzynki i mieszam. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Na sam koniec dodaję kaszę manną i ponownie delikatnie mieszam. Masę wykładam na rozłożone ciasto francuskie zostawiając z każdej strony 2 cm wolnego rantu. Ciasto zwijam od dłuższego boku w roladę, końcówki zlepiam. Roladę razem z papierem do pieczenia przekładam do blaszki keksowej, ciasto smaruję

Słodki sentyment
Tarta ze szparagami i pomidorkami 160

Druga wytrawna tarta, jednak szybsza i prostsza w wykonaniu, jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie. Kolorowa wegetariańska propozycja dla miłośników zielonych szparagów, na które sezon w pełni, więc korzystajmy... Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów kilka małych pomidorków 100 g startego sera np. mozarella jajko 3 łyżki śmietany lub jogurtu łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Piekarnik nastawić(...)odłamać zdrewniałe końce. Pomidorki przekroić na połówki. Zarówno szparagi jak i pomidorki skropić lekko oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot.  Masę jajeczną rozsmarować na cieście, zostawiając nacięty rant. Na niej ułożyć szparagi i połówki pomidorków

wyzwania kuchenne
ciasto francuskie z budyniem i owocami 165

garach czy piekarniku. Ale na deser każdy ma ochotę :) Dlatego zapraszam na przepis, który nie wymaga może zbyt długiego siedzenia przy gorącym, ale smak wynagradza nam wszystko :)  Składniki: ciasto francuskie opakowanie budyniu  1/2 l mleka owoce - maliny i borówki (ale mogą być Wasze ulubione) Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180-200 st - zobacz co jest napisane na opakowaniu ciasta(...)francuskiego :)  formę wysmaruj masłem i rozłóż na niej ciasto  ciasto nakłuj widelcem tak żeby nie wyrosło  - piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 20 min) budyń ugotuj w mleku zgodnie z informacją na opakowaniu i ostudź - aby nie powstał kożuch przykryj budyń folią spożywczą gdy już ciasto i budyń ostygną na ciasto wyłóż budyń i ułóż owoce

Gotowanie z pasją
,,Paluszki z kabanosa w cieście francuskim’’ 48

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim podane z dipem. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka Składniki: Około 35 cienkich kabanosów 1 ciasto francuskie 1 jajko Dip: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy lekko rozwałkowujemy i kroimy

Podróż w kulinaria
Ekspresowa tarta z jabłkami, kruszonką i sosem karmelowym 106

jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika…w chwilę. Możliwość przygotowania dużej blachy jest dodatkowym atutem. Składniki (na dużą tartę): duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 5 dużych jabłek łyżka(...)zagniatamy w palcach, rozcierając masło z suchymi składnikami, do uzyskania drobnej kruszonki. Do tego dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę mieszamy do uzyskania większych grudek kruszonki. Odstawiamy.   Gotowe ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na brzegach robimy mały rant – szczypałam brzeg ciasta palcami. Na całą powierzchnię ciasta rozkładamy równomiernie jabłka i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Ryba po grecku 1019

grecku na stałe zagości w waszych domach i kuchniach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego! Ryba po grecku Triki odchudzające – twój mózg pomoże zrzucić ci kilka kilogramów! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką Zamiennik cukru – lista zdrowych zamienników Ciasto francuskie z jabłkami Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! Herbata odchudzająca – pij ją codziennie i schudnij(...)Ciasto francuskie z jabłkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Jabłka zapiekane w cieście francuskim 84

Jabłka zapiekane w cieście francuskim to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu deser – na dodatek bez białego cukru! Idealny kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Najlepiej smakują na ciepło same, a od święta można je podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych i odrobiny bitej śmietany. Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Dojrzewają późnym latem i jesienią. Ze względu na łatwe przechowywanie(...)chłodzie – świeże i chrupiące dostępne są również zimą. Nie tracą swoich walorów odżywczych i smakowych nawet do następnych zbiorów. Czytaj dalej "Jabłka zapiekane w cieście francuskim" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem 463

Szpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku(...)Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz. Przekładamy na blachę do pieczenia

Mama Gotuje
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 233

Wszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej(...)kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy

Salonik smaków
Francuski warkocz ze szpinakiem 124

Jeżeli masz w lodówce gotowe ciasto francuskie to przedstawiam przepis na pyszne jedzonko. Francuski warkocz faszerowany szpinakiem, prosciutto i oscypkiem to szybkie, efektowne i wytrawne danie. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450g mrożonego szpinaku 150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów) 150g wędzonego oscypka (1/2 dużego) 1 mała cebula pieprz, oregano ostra papryka 1 jajko 2 łyżki(...)rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i cebulę - smażymy ok. 5 min. i dodajemy do szpinaku. Oscypka kroimy w kosteczkę - dodajemy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko

Alutka-Gotuje
Kurczak w cieście francuskim 118

fajny pomysł na szybki obiad  bądź ciepłą kolację.  Wystarczy zrobić do tego "mumiowego kurczaka" sałatkę i posiłek gotowy. D zięki temu, że kurczak jest zawinięty w ciasto francuskie,  inne węglowodanowe dodatki typu ryż, makaron czy ziemniaki  nie są już potrzebne. Składniki: filet z kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, 200 g pieczarek, duża cebula, 4 plastry żółtego sera(...)plasterkami żółtego sera. I teraz zaczyna się zabawa - zaplatanie ciasta :) Na przemian układamy na naszym kurczaku paski ciasta, raz z lewej, raz z prawej, pozostawiając między nimi odrobinę przerwy. Ciasto francuskie posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 35-40 minut. Piec do zrumienienia ciasta. Smacznego

Moja kraina smaków
Mini zawijaski z ciasta francuskiego z masą makową 69

Dzień dobry :-) Mini zawijaski z ciasta francuskiego, to idealna propozycja na święta. Są małe, bardzo smaczne, można je zrobić zamiast ciasteczek. Co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Można użyć do nich gotowej masy makowej, albo zrobić swoją. Ja użyłam gotowej od Helio, bo nie miałam kiedy zrobić swojej. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)masa makowa z bakaliami u mnie Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie dzielimy w pionie na 3 paski. Każdy obracamy i na jednej połowie dłuższej części rozprowadzamy masę. Połowę z masą przykrywamy tą połową ciasta bez masy. Lekko przyciskamy. 2. Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm paski. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kruche babeczki
Makowa choinka 104

Niedługo święta i czas pomyśleć co przygotować, ja proponuję choinkę z makiem w cieście francuskim. Szybka i łatwa do przygotowania a dzieci będą zachwycone przy odrywaniu gałązek. Składniki: - 2 ciasta francuskie - 300 g masy makowej z bakaliami - 1 żółtko - 2 łyżki mleka - cukier puder Przygotowanie: Jeden płat ciasta francuskiego rozwijamy na papierze do pieczenia. Cały smarujemy masą makową i przykrywamy

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania