Rolada szatańska Mięso mielone a w nim farsz z warzyw, owinięte ciastem francuskim Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · ½ brokuł · 1 duża marchewka · ½ opakowania groszku mrożonego · Ser feta(...)Jajko · 2 łyżki śmietany 18 % · 3 łyżki bułki tartej · Ciasto francuskie · Sól · Majeranek · Przypraw gyros Sposób przygotowania: 1. Marchew obieramy kroimy w kostkę
Kulinarna ChwilaResztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 200 g gotowej masy marcepanowej ? 4 łyżki soku cytrynowego ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 łyżki dżemu morelowego ? 1 białko Wykonanie: ? Masę marcepanową utrzeć(...)cukrem pudrem. ? Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny. ? Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. ? Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. ? Złożyć na pół, znów posmarować połowę. ? Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. ? Kroić w plastry ostrym nożem. Wychodzi 10 grzebyków. ? Grzebyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec
To co kochamproponujemy Wam te szybkie i proste w przygotowaniu ciastka. Idealnie nadają się do poczęstunku gdy odwiedzą Nas niespodziewani goście. Na pewno przypadną do gustu, każdemu łasuchowi. Produkty: Budyń Ciasto francuskie Świeże maliny Przygotowanie: Gotujemy budyń jak na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie i kroimy dużą szklanką koła tak aby powstała ich parzysta ilość(...)połowie kół wykrajamy mniejszą szklanką środek (będzie to góra naszych ciastek). Góry ciastek nakładamy na doły i środek wypełniamy budyniem. Ciasto francuskie urośnie, więc nie martwcie się że warstwa budyniu jest wyżej niż brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 180’C przez 15 min. Na koniec ozdabiamy ostygnięte ciastka malinkami. Świetnie smakują przysypane
cookplskładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego krem budyniowy: 400 ml mleka 150 g cukru 350 ml śmietanki kremówki 30% 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Ciasta francuskie układamy na największej blaszce, delikatnie nacinamy i pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20 min. (jeśli ciasto ok. po 10 min. pieczenia za bardzo
Domowy Smak Jedzeniapodawać z różnymi dipami, sosami, pysznie smakują z barszczykiem. Jak je zjecie, zależy wyłącznie od Was. Nie zapomnijcie ich jednak zrobić, bo warto. Składniki : • 1 płat gotowego ciasta francuskiego • 3 kiełbaski myśliwskie (lub inne, które lubicie) • 12 plasterków żółtego sera • pikantna pasta paprykowa • 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Każdą kiełbaskę przekroić(...)serem owinąć pasek ciasta fransuskiego w taki sposób, aby zachodziło na siebie. 6. Każdą kiełbaskę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Porcje przekąski posmarować rozkłóconym jajkiem. 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji termoobieg plus górna grzałka na 20 – 25 minut. 9. Kiedy papilotki z ciasta francuskiego na kiełbaskach się zezłocą, wyjąć
W mojej kuchnimojej lodówce często jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka(...)Sposób przyrządzania: Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową
Zakątek rozkoszy kulinarnychjest po prostu trochę większa, dwa - łatwiej zaznaczyć w niej brzegi, trzy - masa migdałowa nie wypływa z niej tak, jak z mniejszego ciasta. Jeśli masz zatem możliwość kupić większe ciasto francuskie - nie wahaj się! Poza tym masy wychodzi na tyle dużo, że spokojnie wystarcza na dwie tarty - i warto je zrobić je od razu, bo znikają w mgnieniu oka! Przepis(...)skórka starta z 1 cytryny 25 g płatków migdałów na wierch tarty 2 łyżeczki cukru na wierzch Tarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim - jak zrobić? Ciasto francuskie złóż na pół, dociśnij połówki do siebie i wytnij okrąg (np. odciśnij na cieście duży talerz i wytnij okrąg nożem lub użyj do wycięcia okręgu obręczy od tortownicy; ja użyłam
Moje Qulinarianaszym menu królują już treściwsze dania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania. Jak Wam podoba się mój pomysł ? Obiad pierwsza klasa, wyszły takie(...)cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię
Wanilia i Kardamondieta, rezygnacja z gotowych batoników... Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :). Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim. Zainspirował mnie przepis ze strony PrzepisyJoli . Składniki: ok 500 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego garść posiekanego koperku garść posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina soku z cytryny oliwa(...)miski, dodać 5 łyżek oliwy, koperek, szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę cytryny. Zamarynować. Odstawić na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty. Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem. Piec ok 20-25 minut do zarumienienia. Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem. Pysznie komponują
Trufelkowozakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez ok 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas. Przyprawić solą(...)pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy. Plasterki kiełbasy zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Jajka gotujemy na twardo. Barszcz podajemy z szaszłykiem z ciasta francuskiego i jajkiem ESPUMISAN DO WYRÓB MEDYCZNY
Kuchnia w oparachskładniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce
Domowy Smak JedzeniaPyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka(...)doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku
VioletoweKucharzenieZatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić(...)czosnek "oddał smak". Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4 części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać
Kuchnia w opałachznowu świeci słońce! Choć na popołudnie zapowiadają deszcze póki co jest pięknie, ciepło i ptaszki śpiewają. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na fantastyczne danie z pieca. Wiecie, ze nie lubię ciasta francuskiego? niestety patrze na nie ze wstrętem i korzystam z niego bardzo sporadycznie. Tym razem farsz tak mnie zaciekawił, że nawet ciasto francuskie nie było mi straszne. Co więcej(...)Dominiki Wójciak "Warzywo". Bureki z farszem serowym łyżka oleju 1 duża cebula 250 g półtłustego twarogu 125 g sera typu feta (a najlepiej bryndzy) 200 g ugotowanych ziemniaków opakowanie ciasta francuskiego (u mnie nie mrożone, ok 400 g) 1 żółtko + łyżka mleka czarnuszka do posypania sól Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim ok 20 minut cebulę. Powinniśmy smażyć
Dzieje kuchennej Wiewióryróżnych biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie zupę (pomysł z niezastąpionej Kwestii Smaku ). ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW W CIEŚCIE FRANCUSKIM 350 g ziemniaków 4 średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody 3 łyżki oliwy sól wędzony ser do posypania opakowanie(...)ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy. Warzywa odsączamy
les mirabelles