Pyszne babeczki z ciasta francuskiego , faszerowane powidłami śliwkowymi z rumem ORZECH oraz serem białym. Idealna propozycja na wiosne. Zapraszam do odwiedzenia FP ORZECH. oraz do wzięcia udziału w- KONKURS Gotowaniepatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego na 10 babeczek 10 łyżek Powidła Śliwkowe z Rumem ORZECH 20 dag sera białego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii kakao(...)posypania lub czekolada PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam koła tak by zmieściły się do foremek na babeczki. Następnie za pomocą widelca robię małe dziurki. Za pomocą łyżeczki kładę porcję powideł. Ser biały łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wycinam paseczki i robię kratkę. Ozdabiam wierzch. Piekę
Gotowanie Patkitarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g kulek mozzarelli ? 500 g małych pomidorków koktajlowych ? 3 jajka ? 3 łyżki śmietany kwaśnej ? 2 łyżki posiekanych listków bazylii ? sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. ? Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. ? Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut
To co kochamŚwięta, święta i po świętach. Nawet nie wiem, kiedy to zleciało. Przed świętami zrobiłam fajne kieszonki z ciasta francuskiego. Tak sobie myślę, że świetnie się sprawdzą na wieczór sylwestrowy. Są naprawdę smaczne, proste w przygotowaniu i nie ma przy nich dużo pracy. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 4 plastry sera żółtego 1 pojedyncza pierś z kurczaka(...)przygotowania pieczarek. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje. Piersi usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i przekroić na cztery części. Na połowie każdej części ułożyć ser, następnie pieczarki i kurczaka. Przykryć pustą połową ciasta. Brzegi skleić i dodatkowo docisnąć
Agusiowe smakołykiPtysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku. Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche. Deser tylko dla dorosłych :-) Składniki: 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka ajerkoniaku 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny Ciasto francuskie rozwijamy,szklanką wykrawamy kółka i pieczemy ok.8-10
Przepisy mojej mamyPiernik francuski pain d'epices słynne francuskie ciasto miodowe bez imbiru. Piernik francuski pain d'epices to szybkie ciasto korzenne słodzone miodem. Smakiem przypomina nieco piernik żydowski , jednak w przeciwieństwie do większości znanych mi pierników zazwyczaj nie zawiera imbiru. Niepowtarzalny aromat piernik francuski pain d'epices zawdzięcza przyprawom i dodatkowi smażona skórka pomarańczowa . Wytrawny piernik(...)francuski jest pyszny, ale niezbyt słodki. Dlatego, moim zdaniem, bardziej pasowałaby do niego nazwa miodowy chlebek piernikowy. Piernik francuski rewelacyjnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możesz posmarować go masłem lub dżemem i potraktować, jako pieczywo śniadaniowe. We Francji piernik pain d'espices często serwowany jest z pasztetem z gęsich lub kaczych wątróbek (foie gras) albo z deską serów. Francuskie ciasto
Cztery FajeryKurczak? Warzywa? Obiad nie musi być nudny i monotonny. Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim z gotowanymi warzywami z pachnącymi ziołami :) Co jest nam potrzebne? Płat ciasta francuskiego podwójna pierś z kurczaka duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy (pieprz, mąka, sól, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) Warzywa: 2 marchewki groszek kukurydza brokuł seler Marchewkę, selera tniemy ręcznie(...)mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Smacznego
ChilliJemyDziś mój autorski przepis na pysznego łososia w cieście francuskim. Składniki: I. Sos: - 1 żółtko - szczypta soli - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 2 łyżeczki musztardy z białą truflą - oliwa truflowa - olej - sól - pieprz - 2 łyżeczki czarnych trufli w plasterkach, marynowanych w oliwie - 1 łyżka soku z limonki - garść startego parmezanu II. Ryba: - ok. 1 kg łososia - 1 limonka - sól ziołowa - pieprz(...)Przybranie: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - parmezan - 1 limonka - szczypiorek - prażone migdały - oliwa do natłuszczenia formy Sposób przygotowania: Z łososia ściągamy skórę, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy go na desce i obficie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy solą ziołową oraz pieprzem. Odstawiamy. W misce umieszczamy żółtko, sól, musztardę Dijon i truflową. Ubijamy. Nie przerywając tej czynności powoli wlewamy olej
DominikaDolciKiedyś już pisałam, że warto mieć w lodówce, ciasto francuskie. Świetnie się sprawdzi na słone, lub słodkie przekąski. Tym razem, zrobiłam szybki deser. Ciasteczka w środku z nutellą. Wiem, że nutella jest niezdrowa, ale myślę, że od czasu do czasu, można sobie na nią pozwolić. Tym bardziej, że jest naprawdę pyszna. Nutellę możecie oczywiście zamienić(...)powidła, lub czekoladę. Kostka czekolady na każdy trójkącik. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego nutella Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasteczek cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Delikatnie rozwałkować, żeby nie było zagnieceń. Następnie podzielić na 12 kwadratów. Kwadraty przeciąć po przekątnej, żeby powstały trójkąty. Na jeden trójkąt nałożyć łyżeczką nutellę. Przykryć drugim trójkątem
Agusiowe smakołykikilka łyżeczek potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto pasuje do bardzo wielu potraw - od klasycznego makaronu czy risotto, poprzez ryby, mięso, zupy, kanapeczki czy przekąski imprezowe z ciasta francuskiego. Nie musimy też robić go zawsze z bazylii, ponieważ poza pesto alla genovese istnieje wiele jego rodzajów. Dziś mam dla Was 5 przepisów na pyszne potrawy z pesto(...)sera ricotta, najmniej podobny do pesto bazyliowego w smaku i konsystencji, jest słodko-słony i pyszny, dobrze komponuje się z salami, można z jego pomocą zrobić fajne przysmaki z ciasta francuskiego pesto z natki pietruszki - to taka bardziej polska wersja pesto, do którego chętnie dodaję nerkowce lub orzechy włoskie, polecam do zupy ziemniaczanej lub fasolówki. Do czego wykorzystać
Chilli Czosnek i OliwaProsty i smaczny deser dla dużych i małych łasuchów. Składniki 4 obrane gruszki ciasto francuskie 1 szklanka cukru wanilia 1 łyżeczka cynamonu żurawina jajko do posmarowania Przygotowanie Do garnka z wodą dodać cukier, cynamon, wanilie. Zagotować, dodać gruszki i gotować do miękkości. Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia. Odciąć górną część wydrążyć szypułkę, do środka włożyć żurawinę. Gruszki owinąć paskami ciasta(...)francuskiego, posmarować jajkiem i piec 20-25 min 200° i gotowe. Artykuł Gruszki w cieście francuskim pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyWiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi(...)umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ugotować w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelać zimną wodą. Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczoną formę podwijając wszystkie brzegi. Nakłuć spód tarty widelcem. Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty. Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony
wyzwania kuchennesłodkich, włoskich pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej, a na pewno bardziej wytwornie i elegancko, gdy miseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych(...)pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć
Kulinarne InspiracjeSzpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki. Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180 stopni
W kuchennym oknie EwyMoje ulubione rollsy z ciasta francuskiego! Gruszka i gorgonzola to idealny duet, sprawdziły się i w tym wydaniu. Polecam nawet tym, którym to połączenie wydaje się dziwne:). 100g sera gorgonzola 2 spore gruszki 50g tartego sera mozzarella 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę. 2. Rozkładamy płat ciasta
Szefowa kuchnizapewnią dobrą zabawę #BEZograniczeń . Takie połączenie nie może się nie udać i niewątpliwie zasługuje na #smaknr 1 imprezowego menu. #iloveketchup ❤️❤️❤️ Składniki (ok. 15 sztuk): 1 płat (25cm x 42cm) ciasta francuskiego 5-6 łyżek Ketchupu Kotlin Pikantnego 1 opakowanie (100g – 120g) cienkich plasterków boczku wędzonego kawałek (ok. 130 g) sera żółtego 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)jajko kilka listków swieżej bazylii Przygotowanie: 1) Ketchup wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ziołami prowansalskimi. 2) Rozłożony płat ciasta francuskiego posmarować ketchupem zostawiając z jednej strony przy krótszym boku ok. 2 cm czystego ciasta podobnie jak na instrukcji . 3) Na ketchupie ułożyć paski boczku. 4) Całość równomiernie posypać tartym żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę
Fitsweet.me