Szparagi mają to do siebie, że użyte w przekąskach wyglądają bardzo elegancko:). Tak jest i w tym przypadku - to proste, ale i efektowne połączenie. 1 arkusz ciasta francuskiego 24 szt. cienkich szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej 50g sera gorgonzola czarnuszka do posypania 1 jajko olej sól 1. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Gorgonzolę kroimy na 8 podłużnych pasków(...)pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą. 2. W szynkę parmeńską owijamy po 3 szt. szparagów i 1 pasek sera gorgonzola. Układamy je na kwadratach z ciasta francuskiego, zwijamy nakładając na siebie przeciwległe rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Szefowa kuchniwarto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość tych pasztecików jest o wiele większa. W moim przepisie wykorzystałam 2 ciasta francuskie, bo wiedziałam, że szybko znikną. A dodatkowo z barszczem to bardzo smaczna i wykwintna przekąska. :) SKŁADNIKI: ciasto francuskie 2 op. szpinak mrożony siekany 450 g. twaróg(...)średnim ogniu, aż woda zawarta w szpinaku całkowicie odparuje ( szpinak stanie się bardziej zbity). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać twaróg, sól i pieprz. Zmiksować blenderem. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem
Kuchnia Paulettesłyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier(...)końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C. Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam ciasto francuskie, ponieważ jest chrupiące i mięciutkie. Można je jeść na ciepło i na zimno i to jest właśnie zaleta! Oprócz tego jest tanie i można je kupić, zamiast trudzić się samemu. Z dodatkiem pysznego farszu smakują obłędnie ! Ja wykorzystałam do farszu brokuły, które są bardzo zdrowe i zawierają żelazo, pieczarki i soczystego kurczaka. Całość uzupełnia czerwony(...)barszcz, który właśnie podaje do takiego dania. Składniki: ciasto francuskie 2 op. filet z kurczaka 2 szt. sól i pieprz do oprószenia filetów przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka pieczarki 5 szt. brokuł 400 gram ser żółty ok. 10 plastrów jajko 1 szt. sezam 1 łyżka siemię lniane 1 łyżka cebula biała
Kuchnia Paulettestakie na zimno (kiedy dodatkowo jeszcze zmiękły i ładniej się kroiły) wyglądały i smakowały mi duuuuuużo bardziej. Zrobię jeszcze nie raz i Wam też polecam:) 1 op. ciasta francuskiego xl Nadzienie: 1 i 1/2 szklanki wody 5-6 łyżek mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki(...)dodajemy zmieszane ze sobą: oba cukry, kaszę mannę oraz skrobię ziemniaczaną. Mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia masy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy serek, mieszamy. Masę odstawiamy do przestudzenia. Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy go na kwadraty (u mnie 8 sztuk). Na środku umieszczamy nadzienie i zlepiając brzegi formujemy trójkąty. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika
Smaki Na TalerzuMagda Takie proste a jakie pyszne – ciasto francuskie, chrupiące, maślane, a na to wyraźny ser Cheddar i jajko, zapieczone do momentu gdy białko jest ścięte, ale żółtko pozostaje przepysznie płynące. Dla mnie idealne śniadanie albo lunch. Do tego bardzo łatwe, szybkie w wykonaniu i z minimalną ilością składników. Składniki (na 6 porcji): arkusz ciasta francuskiego 6 jajek szklanka tartego(...)Przygotowujemy naczynia do zapiekania – ja użyłam płaskich, żeliwnych patelni, które wysmarowałam odrobiną masła, ale możemy też użyć płaskich foremek lub blachy do pieczenia, wyłożonej papierem. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów – u mnie wyszły takie na 13 centymetrów. Układamy je w foremkach, patelniach czy na blaszce i wstawiamy do podpieczenia na 8 minut. Po tym czasie
Smaczna StronaPolędwica w cieście francuskim, to kolejne danie z serii , podaj na swiąteczny stół. Dość prosty przepis, ale te są najlepsze. Mięso soczyste, bardzo aromatyczne i pięknie wygląda. Można również podawać na zimno jako dodatek do pieczywa czy sałatek. Bardzo dobre, polecam, skorzystajcie z przepisu:) Składniki 1 polędwiczka opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)rozgrzać masło. Zeszklić na maśle czosnek, cebulę a na koniec dodać posiekane zioła i chwilę razem dusić, na wolnym ogniu. Ciasto rozwinąć na desce, ułożyć plasterki szynki, tak aby ciasto zakryć. Posmarować przygotowanym farszem, cebulowo, czosnkowo, ziołowym. Na cieście ułożyć polędwicę( wzdłuż krótkiego boku) Delikatnie zwinąć jak roladę. Zsunąć z deseczki na brytfankę. Ponacinać na wierzchu, po skosie, zrobić kratkę
gotuj ze mnąjeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na spokojnie będę myśleć o reszcie ;-) Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem. Wyszły smaczne, były(...)jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu. Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie boczku w plastrach Pesto: pęczek bazylii garść rukoli 2 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam) 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino oliwa
kruche babeczkidusza zapragnie :) P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia... ;) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą(...)pizzy i oregano. Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Całość przykrywamy warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę. Kroimy na kawałki grubości 1,5-2cm, następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki do szaszłyków (nie jest to konieczne jeśli dobrze skleimy brzegi, np. zwilżając je wodą
Kolorowy Przepisownikprzemawiają. W sezonie letnim polecam upiec ciasteczka z soczystymi czereśniami, a do nich dodać odrobinę czekolady, która w połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza nam czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki(...)ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady – można też użyć gorzkiej łyżeczka cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka wody Na polewę: łyżka kremowego serka płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki kremówki Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do wydrylowanych czereśni dodajemy pokrojoną na drobno czekoladę, łyżeczkę cukru
Smaczna Stronakilku podejściach i niekoniecznie udanych próbach, udało się w końcu osiągnąć zamierzony efekt. Uzyskałam idealne maślane ciasto rozwarstwiające się w sposób listkujący. Ciasto skrywa w sobie marmoladę ze świeżych owoców lata. Galette to okrągłe kształtem ciasto, popularne w kuchni francuskiej. Ciasto przypomina stylem rustykalną, lekko niedbałą wyglądem rustykalną tartę. Jest rozkoszne i wyglądem pasuje do przyjęcia w stylu boho. {"@context(...)u0105g\u0142e ciasto przypominaj\u0105ce rustykaln\u0105 tart\u0119 z ma\u015blanego listkuj\u0105cego ciasta kruchego. Wype\u0142nione po brzegi le\u015bnymi owocami.","keywords":["je\u017cyny","m\u0105ka","mas\u0142o","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-07T19:36:50+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":["Francuska"],"recipeYield":["8","8 porcje
ProstePesto.plrozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, jednak z faktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym(...)deseru, jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol
Jaglusiarozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, jednak z faktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym(...)jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol
JaglusiaKoperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem - te gotowe przekąski można kupić je w wielu piekarniach i dyskontach. Przedstawiam moją wersję:). 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g pieczarek 1 cebula 8 plastrów wędzonego boczku 100g startego żółtego sera 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju 1. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki(...)cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Koncentrat mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, na każdy z kwadratów wykładamy pieczarki i po 1 plasterku boczku. Sklejamy przeciwległe rogi każdego z kwadratów, posypujemy serem
Szefowa kuchniWarto mieć w pogotowiu ciasto francuskie - nigdy nie wiadomo kiedy najdzie nas ochota na szybką, słodką przekąskę:). Ta jest do zrobienia w kilka chwil, później pozostaje nam tylko czekanie aż rożki się upieką. Nie są przesadnie słodkie(...)zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego kładziemy przygotowane wcześniej nadzienie. Składamy za przeciwległe rogi kwadratów
Szefowa kuchni