składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego krem budyniowy: 400 ml mleka 150 g cukru 350 ml śmietanki kremówki 30% 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Ciasta francuskie układamy na największej blaszce, delikatnie nacinamy i pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20 min. (jeśli ciasto ok. po 10 min. pieczenia za bardzo
Domowy Smak Jedzeniapodawać z różnymi dipami, sosami, pysznie smakują z barszczykiem. Jak je zjecie, zależy wyłącznie od Was. Nie zapomnijcie ich jednak zrobić, bo warto. Składniki : • 1 płat gotowego ciasta francuskiego • 3 kiełbaski myśliwskie (lub inne, które lubicie) • 12 plasterków żółtego sera • pikantna pasta paprykowa • 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Każdą kiełbaskę przekroić(...)serem owinąć pasek ciasta fransuskiego w taki sposób, aby zachodziło na siebie. 6. Każdą kiełbaskę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Porcje przekąski posmarować rozkłóconym jajkiem. 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji termoobieg plus górna grzałka na 20 – 25 minut. 9. Kiedy papilotki z ciasta francuskiego na kiełbaskach się zezłocą, wyjąć
W mojej kuchnijest po prostu trochę większa, dwa - łatwiej zaznaczyć w niej brzegi, trzy - masa migdałowa nie wypływa z niej tak, jak z mniejszego ciasta. Jeśli masz zatem możliwość kupić większe ciasto francuskie - nie wahaj się! Poza tym masy wychodzi na tyle dużo, że spokojnie wystarcza na dwie tarty - i warto je zrobić je od razu, bo znikają w mgnieniu oka! Przepis(...)skórka starta z 1 cytryny 25 g płatków migdałów na wierch tarty 2 łyżeczki cukru na wierzch Tarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim - jak zrobić? Ciasto francuskie złóż na pół, dociśnij połówki do siebie i wytnij okrąg (np. odciśnij na cieście duży talerz i wytnij okrąg nożem lub użyj do wycięcia okręgu obręczy od tortownicy; ja użyłam
Moje Qulinarianaszym menu królują już treściwsze dania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania. Jak Wam podoba się mój pomysł ? Obiad pierwsza klasa, wyszły takie(...)cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię
Wanilia i Kardamondieta, rezygnacja z gotowych batoników... Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :). Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim. Zainspirował mnie przepis ze strony PrzepisyJoli . Składniki: ok 500 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego garść posiekanego koperku garść posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina soku z cytryny oliwa(...)miski, dodać 5 łyżek oliwy, koperek, szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę cytryny. Zamarynować. Odstawić na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty. Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem. Piec ok 20-25 minut do zarumienienia. Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem. Pysznie komponują
Trufelkowozakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez ok 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas. Przyprawić solą(...)pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy. Plasterki kiełbasy zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Jajka gotujemy na twardo. Barszcz podajemy z szaszłykiem z ciasta francuskiego i jajkiem ESPUMISAN DO WYRÓB MEDYCZNY
Kuchnia w oparachskładniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce
Domowy Smak JedzeniaPyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka(...)doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku
VioletoweKucharzenieZatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić(...)czosnek "oddał smak". Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4 części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać
Kuchnia w opałachznowu świeci słońce! Choć na popołudnie zapowiadają deszcze póki co jest pięknie, ciepło i ptaszki śpiewają. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na fantastyczne danie z pieca. Wiecie, ze nie lubię ciasta francuskiego? niestety patrze na nie ze wstrętem i korzystam z niego bardzo sporadycznie. Tym razem farsz tak mnie zaciekawił, że nawet ciasto francuskie nie było mi straszne. Co więcej(...)Dominiki Wójciak "Warzywo". Bureki z farszem serowym łyżka oleju 1 duża cebula 250 g półtłustego twarogu 125 g sera typu feta (a najlepiej bryndzy) 200 g ugotowanych ziemniaków opakowanie ciasta francuskiego (u mnie nie mrożone, ok 400 g) 1 żółtko + łyżka mleka czarnuszka do posypania sól Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim ok 20 minut cebulę. Powinniśmy smażyć
Dzieje kuchennej Wiewióryróżnych biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie zupę (pomysł z niezastąpionej Kwestii Smaku ). ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW W CIEŚCIE FRANCUSKIM 350 g ziemniaków 4 średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody 3 łyżki oliwy sól wędzony ser do posypania opakowanie(...)ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy. Warzywa odsączamy
les mirabellesPyszny obiad dziś serwowałam na stole. Zostało mi opakowanie ciasta francuskiego, termin ważności dobiegał końca i dzięki temu pyszny obiad na stole. Polecam i Wam, spróbujcie koniecznie. Zawijańce z serem. Składniki: 4 sztuki 230 g ciasta francuskiego z masłem - 1 op. 8 plastrów sera topionego z dodatkami - u mnie cheddar i z ziołami 1 żółtko Przygotowanie dania: Rozwinęłam arkusz ciasta
Moje Małe Czarowaniewytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Kulinarne przygody GatitySzybka przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii(...)garść świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto. Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego
Zielona Kuchniasłoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Kulinarne przygody Gatity